Μαρινέλλα: «Διέφυγε την διασωλήνωση, επικοινωνεί με το περιβάλλον». ***** Κορονοϊός: Υποχωρεί το θερινό κύμα - 14 θάνατοι και 25 διασωληνωμένοι. ***** Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Στο τραπέζι οργανωτικά θέματα για το έκτακτο Συνέδριο. ***** ΓΣΕΕ: Νόμιμη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. ***** Μπεκταδήσες: Ερώτηση Μπελέρη σε Κομισιόν για τις εξαγγελίες Ράμα - Γυρίζει μπούμερανγκ το σχέδιο Ράμα για κρατίδιο - Αντιδρούν όλοι, ακόμη και οι Μουσουλμάνοι. ***** Κατάθεση Τόσκα για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν έδωσα εντολές στην Πυροσβεστική - Αυτοί είχαν την επιχειρησιακή διαχείριση». ***** Λίβανος: Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ ο Διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ. ***** Νέα Υόρκη: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά ο Δήμαρχος Ερικ Ανταμς.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Γιαχία Σινουάρ: «Από τις πιο ακραίες μορφές της Χαμάς» - «Σκότωσαν τον ευέλικτο Χανίγια, τώρα θα αντιμετωπίσουν τον Σινουάρ»

Μ
ετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, η Χαμάς όρισε τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο ηγέτη της, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου
Από το 2017, ο Σινουάρ ήταν ο ηγέτης της Οργάνωσης μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα θα γίνει επικεφαλής της πολιτικής της πτέρυγας. «Η ηγεσία της Χαμάς επέλεξε ομόφωνα τον Σινουάρ για να ηγηθεί του κινήματος» δήλωσε στο BBC ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς. Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στα ύψη, καθώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του απειλούν το Ισραήλ με αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια.

«Σκότωσαν τον Χανίγια, το ευέλικτο πρόσωπο που ήταν ανοιχτό σε λύσεις»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ντόχα, σε εντατικές Συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχαν ηγετικά στελέχη της Χαμάς, εξετάστηκαν οι επιλογές για τον επόμενο επικεφαλής της Οργάνωσης. Συζητήθηκαν πολλά σενάρια, αλλά τελικά προτάθηκαν μόνο δύο ονόματα: Του Γιαχία Σινουάρ, και Μοχαμάντ Ισμαήλ Νταρουίς, μια σκιώδης φιγούρα που ηγείται του Γενικού Συμβουλίου Σούρα, ενός οργάνου που εκλέγει το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς.

Το Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της επιλογής του Σινουάρ, η οποία αποτελεί «ένα μήνυμα περιφρόνησης προς το Ισραήλ», όπως περιέγραψε στο BBC ένας αξιωματούχος της Χαμάς. «Σκότωσαν τον Χανίγια, το ευέλικτο πρόσωπο που ήταν ανοιχτό σε λύσεις. Τώρα πρέπει να ασχοληθούν με τον Σινουάρ και τη στρατιωτική ηγεσία», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΧαμάςΠριν από τον θάνατό του, ο Ισμαήλ Χανίγια θεωρούνταν από τους περιφερειακούς διπλωμάτες ως μια ρεαλιστική φιγούρα σε σύγκριση με άλλους στη Χαμάς, ένας βασικός μοχλός της πολιτικής προσέγγισης της ομάδας.

«Από τις πιο ακραίες προσωπικότητες της Χαμάς ο Σινουάρ»

Ο Γιαχία Σινουάρ, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως μία από τις πιο ακραίες προσωπικότητες της ΧαμάςΟ Σινουάρ βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων προσώπων του Ισραήλ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ πιστεύουν ότι αυτός ήταν ο εγκέφαλος του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, οι οποίες άφησαν πίσω τους πάνω από 1.200 νεκρούς και 251 ομήρους στη Γάζα«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, σε αντικατάσταση του Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε αυτή την άθλια οργάνωση από προσώπου γης», ανέφερε ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε δήλωσή του στο ''X''. «Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ένας τρομοκράτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πιο βίαιη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya.

«Κρύβεται 10 ορόφους κάτω από το έδαφος στη Γάζα»

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις επιθέσεις του Οκτωβρίου και πιστεύεται ότι κρύβεται «10 ορόφους κάτω από το έδαφος» στη Γάζα, δήλωσε τον Ιούνιο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι ΜπλίνκενΟ Javed Ali, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC ότι ο διορισμός του Σινουάρ θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς είναι «πολύ πιο άκαμπτος και πολύ πιο δύσκολο να διαπραγματευτείς μαζί του».

Ο Σινουάρ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Γάζα το 1962Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε την υπηρεσία ασφαλείας της Χαμάς, γνωστή ως Majd, η οποία, μεταξύ άλλων, στόχευε φερόμενους ως συνεργάτες του Ισραήλ.

Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ισραηλινή φυλακή, και μετά την τρίτη σύλληψή του το 1988 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων και αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ κατά την ανταλλαγή του 2011 με τον Γκιλάντ Σαλίτ, τον ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο 61χρονος διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017, θέση στην οποία υπηρετούσε μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν τον Σινουάρ στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».
ΑΜΠΕ


«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ