Μαρινέλλα: «Διέφυγε την διασωλήνωση, επικοινωνεί με το περιβάλλον». ***** Κορονοϊός: Υποχωρεί το θερινό κύμα - 14 θάνατοι και 25 διασωληνωμένοι. ***** Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Στο τραπέζι οργανωτικά θέματα για το έκτακτο Συνέδριο. ***** ΓΣΕΕ: Νόμιμη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. ***** Μπεκταδήσες: Ερώτηση Μπελέρη σε Κομισιόν για τις εξαγγελίες Ράμα - Γυρίζει μπούμερανγκ το σχέδιο Ράμα για κρατίδιο - Αντιδρούν όλοι, ακόμη και οι Μουσουλμάνοι. ***** Κατάθεση Τόσκα για τη φωτιά στο Μάτι: «Δεν έδωσα εντολές στην Πυροσβεστική - Αυτοί είχαν την επιχειρησιακή διαχείριση». ***** Λίβανος: Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ ο Διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ. ***** Νέα Υόρκη: Αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά ο Δήμαρχος Ερικ Ανταμς.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς θα ρυθμιστούν χρέη 3,6 δισ. ευρώ στους Δήμους σε έως 60 δόσεις

Μ
ια ακόμα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα καθιερώνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. 
Με τις διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για ρύθμιση πάσης φύσεως χρεών που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024 προς τους Δήμους, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία για υποβολή αιτήσεων να εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες προβλέπεται απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 95% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν τις πύλες υπαγωγής των οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμόΣτην περίπτωση αυτή το χρέος βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου και αν ο εξωδικαστικός δουλέψει και η οφειλή εξοφληθεί, η ΑΑΔΕ παρακρατά το 5% των εισπράξεων και αποδίδει στους Δήμους το υπόλοιπο. Αν το χρέος δεν ρυθμιστεί τότε, από την ώρα που έχει βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ., ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Κούρεμα προσαυξήσεων

Για τους ευάλωτους οφειλέτες (σύμφωνα με την περ. α του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ευάλωτου οφειλέτη), εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και 31 Αυγούστου μετά από αίτηση ρυθμίζονται με απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
  • Αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,
  • σε 2 έως 6 δόσεις με απαλλαγή 85%,
  • σε 7 έως 12 με 80%, και σε
  • 3 έως 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 75%.
Για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη, τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως 31 Αυγούστου 2024 μπορούν να ρυθμιστούν μετά την υποβολή σχετικής αίτησης σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:
  1. Τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου.
  2. Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
  3. Δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
Προθεσμίες

Η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 και η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την ώρα της έγκρισης υπαγωγής διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση πέντε 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Ενημερότητα

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
  • Το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ
  • 10% για οφειλή μεγαλύτερη από 5.000,01 ευρώ
Ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα, όμως, από αυτές ποσά λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ