ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, δεύτερος στο «φίνις» ο Δούκας

ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, δεύτερος στο «φίνις» ο Δούκας
Ο Ν. Ανδρουλάκης με 29,64% και ο Χ. Δούκας με 21,41% είναι οι μονομάχοι στον δεύτερο γύρο.

Προϋπολογισμός με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% και πλεόνασμα 2,5% - Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετική η γνώμη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. ***** ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό: Ανάπτυξη για λίγους - Ταπείνωση της αγοραστικής δύναμης. ***** ΠΑΣΟΚ για προσχέδιο προϋπολογισμού: Δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. ***** Κ. Μητσοτάκης: 11 αποκρατικοποιήσεις από τις εκλογές του 2023, με έσοδα 7,8 δισ. υπέρ του Δημοσίου. ***** Ντιμπέιτ με Ανδρουλάκη ζήτησε ο Δούκας: «Σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό διάλογο». ***** Κουτσούμπας για τον ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα: Το Ισραήλ αιματοκυλά πλέον ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. ***** Ευρωκοινοβούλιο: Μεσανατολικό, Σένγκεν και Όρμπαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. ***** Νετανιάχου: Υποχρέωσή μας να φέρουμε πίσω τους ομήρους - Ο Γκάλαντ δεν αποκλείει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. ***** Μπάιντεν: Απόλυτα αφοσιωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ. ***** Νετανιάχου: «Αλλάζουμε την πραγματικότητα στην Μέση Ανατολή». ***** Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Μέση Ανατολή, BRICS. ***** Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ρωσικό ναρκαλιευτικό με βάση τη Βαλτική Θάλασσα.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γκρίνια για τα τεκμήρια, αλλά αμφισβήτηση... μηδέν

Μ
όλις το 0,05% των Ελευθέρων Επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ήδη πιαστεί στην τσιμπίδα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους έχουν αντιδράσει έμπρακτα προκαλώντας την ΑΑΔΕ να προχωρήσει στη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. 
Η αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των Ελευθέρων Επαγγελματιών συνιστά επιλογή η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αλλά προϋποθέτει την παροχή αναλυτικών στοιχείων, εισοδημάτων, περιουσίας και συνθηκών διαβίωσης των φορολογουμένων, ανοίγοντας επί της ουσίας όλα τα χαρτιά τους στην Εφορία. Όσοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και θεωρούν πως αδίκως η Κυβέρνηση τους ενέταξε στον κλαμπ των πιθανών φοροφυγάδων έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο. Ο έλεγχος είναι αυτός που θα τους δικαιώσει ή όχιΤα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν πως έως χθες 288.497 Ελεύθεροι Επαγγελματίες είχαν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και εξ αυτών 154.693 φορολογήθηκαν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο είχε προσδιορίσει για αυτούς η Εφορία.

Από τους 154.693 Ελεύθερους Επαγγελματίες, οι 932 έχουν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης του φόρου όμως μόλις 83, ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων, έχουν υποβάλλει αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στο νόμο.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε Νοσοκομείο ή Κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους δώδεκα μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας Αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ραβασάκια «φωτιά»

Για όσους Ελεύθερους Επαγγελματίες, είχαν συνηθίσει να δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία και να πληρώνουν …τίποτα ως φόρο τα φετινά εκκαθαριστικά είναι «κεραμίδα». Υπάρχει βέβαια και μια μεγάλη μερίδα Ελευθέρων Επαγγελματιών, σχεδόν οι μισοί μέχρι σήμερα, από τις 288.497 δηλώσεις, οι 133.804 φορολογούνται βάση δήλωσης, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν είναι μεγαλύτερα από τα τεκμαρτά.

Για όσους πάντως πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, τα εκκαθαριστικά πολλές φορές προκαλούν σοκ. Για παράδειγμα ατομική επιχείρηση η οποία εμφάνισε πέρυσι λογιστικές ζημίες και θα είχε μηδενικό φόρο. Φορολογείται τελικά με τεκμαρτό εισόδημα 14.535 ευρώ το οποίο μετά την αφαίρεση συντάξιμων αποδοχών 6.312 ευρώ περιορίζεται σε 8.223 ευρώ, οδηγώντας τον φόρο στα 1.898 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση ατομικής επιχείρησης με λογιστικό κέρδος 370 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα προσδιορίζεται σε 7.316 ευρώ και μετά την αφαίρεση δαπανών επισκευών ύψους 2.722 ευρώ, φορολογείται για εισόδημα 4.594 ευρώ με το φόρο στα 413 ευρώ. Αν φορολογούνταν για λογιστικό κέρδος 370 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο μόλις 33 ευρώ.
euro2day.gr


Σ.Σ.
Υπάρχει όμως και το δικό μας παράδειγμα: Άμεσο συγγενικό πρόσωπο που διατηρούσε από το 2010 οικο-διδασκαλείο, χωρίς κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο, (Ακίνητο ή Αυτοκίνητο), με Ταμειακή μηχανή και pos, συνδεδεμένα με την ΑΑΔΕ, και ο οποίος ολόκληρο το 2023 έλειψε στο εξωτερικό (ΗΠΑ), για προσωπικούς λόγους, με μηδενικό εισόδημα για το φορολογικό έτος αυτό, ο φόρος που του επέβαλε η ΑΑΔΕ ήταν της τάξεως των 3.000 ευρώ! Έτσι αναγκάστηκε να κλείσει τα βιβλία του στην Εφορία, αναζητώντας πλέον εργασία, και φυσικά ο εν λόγω φόρος θα καταβληθεί σε δόσεις από την οικογένεια!
Ευτυχώς, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια, αναζητώντας εργασία, διορίστηκε ως Καθηγητής και Διευθυντής εκπαίδευσης σε μεγάλο Φροντιστηριακό Οργανισμό, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, βοηθούμενος σε αυτό, η πιστοποίηση του ΕΚΠΑ που έχει, ως Σχολικός Ψυχολόγος.

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ