ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κλειστοί δρόμοι σήμερα 26/4 στο κέντρο της Αθήνας, για την διεξαγωγή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας σε περιοχές των Δήμων Μεγαρέων, Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Αθηναίων. ***** «Χέρι - χέρι» με τον Ιερώνυμο για τις ψήφους της Δεξιάς του Κυρίου. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη για τις ευρωεκλογές -Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης στην τραγωδία των Τεμπών είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. ***** Απόπειρα αναβίωσης του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου βλέπει η Κουμουνδούρου με «καλπάζουσα απήχηση Κασσελάκη». ***** Κασσελάκης: «Δεν θα σοκαριστείτε με το πόθεν έσχες μου - Πριν τις Ευρωεκλογές τα περιουσιακά μου στοιχεία». ***** Τραγωδία στην Ελευσίνα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 31χρονος - Τραυματίας ένας 25χρονος. ***** Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αγορά όπλων 6 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ φέρνουν τις πρώτες διαφωνίες. - Οι Θεσμοί μιλούν για δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ.

Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί ένα υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2020 και, πόσο θα είναι αυτοί της Κομισιόν και της Eurostat και όχι του Υπουργείου Οικονομικών, διεμήνυσαν οι Θεσμοί στην ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των Θεσμών με πολύ αναλυτικούς πίνακες και κοστολογημένο σχέδιο, οι τελευταίοι από τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, εμφανίζονται να διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό το 2020Μια πρώτη κουβέντα, άλλωστε, είχε ήδη γίνει και στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι.

Το σημείο που περιπλέκονται τα πράγματα είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μεν να καταθέσει αντίμετρα σε περίπτωση κενού και να παραδώσει προϋπολογισμό με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020, εντούτοις έχει διαφορετική φιλοσοφία για το είδος των μέτρων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ολότητα τους οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δημιουργούν το κενό το οποίο αναμένεται να ποσοτικοποιηθεί πλήρως την άλλη εβδομάδα. Έτσι όπως παρουσιάστηκε με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς πληροφορίες μιλούν για ποσό που φτάνει έως και το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ

Με την αναχώρηση των Θεσμών θα ξεκινήσει ένα «πάρε δώσε», ώστε να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα μπορέσουν να κλείσουν τη διαφορά. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης, έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να μην κάνει πίσω στα μέτρα της ΔΕΘ και να βρει εναλλακτικές λύσειςΕδώ σημειώθηκε η πρώτη διαφωνία. Οι απόψεις, γιατί περί απόψεων πρόκειται ακόμα του ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την πλευρά των Δανειστών, σχετίζονται είτε με έκτακτα (one off) μέτρα, είτε αναπτυξιακές κινήσεις που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν, είτε ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν πρώτη φορά και είναι επίσης αδύνατο να προβλεφθεί εάν θα πετύχουν. Ένα παράδειγμα που έδωσε χθες πηγή του ΥΠΟΙΚ αφορούσε στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το δεύτερο «φρένο» έχει να κάνει με την επιθυμία της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SNPs για να κλείσει η όποια τρύπα το 2020. Οι Θεσμοί δεν παρουσιάστηκαν θερμοί στην ιδέα αυτή και προτείνουν «καθαρές λύσεις». Άλλωστε, η επιστροφή των κερδών δεν θα έρθει πριν το 2020 και εφόσον ο προϋπολογισμός του 2020 και η τέταρτη αξιολόγηση πάρουν το «πράσινο φως». Μετά θα αρχίσει και η συζήτηση για την εκταμίευση των κερδών, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν.

Άλλο ένα σημείο συζήτησης έχει να κάνει με το κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει υψηλή απορρόφηση εσόδων από φόρους, όπως ο ΦΠΑ εάν η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία μπουν σε υφεσιακή τάση. Από τους Θεσμούς διαμηνύθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει πιο «βαγόνι ρητορικής» θα ακολουθήσει, αν δηλαδή θα επικαλεστεί ώστε να εξηγήσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το προβλεπόμενο τις διεθνείς εξελίξεις, άρα και ευελιξία στα δημοσιονομικά, ή θα επιμείνει στην στόχευση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 3% του ΑΕΠ πάρα τους εξωγενείς παράγοντες.

Η ρητορική μέχρι τώρα είναι ότι εάν εφαρμοστεί το πακέτο της ΔΕΘ στην ολότητα του, η χώρα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη 3%. Εάν, όμως, οι Θεσμοί οριστικοποιήσουν δημοσιονομικό κενό τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει πια λογική θα ακολουθήσει. Παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ότι στο τραπέζι δεν βρίσκονται αυξήσεις σε φόρους ή περικοπές δαπανών, οι Δανειστές εκτιμούν ότι ακόμα είναι αρχή και ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Συνεπώς η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές:

1. Να καταθέσει προϋπολογισμό για το 2020 γραμμένο όπως θέλει, ακόμα και με μέτρα στα οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί κοινή γραμμή σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου για να συνεχίσει η διαπραγμάτευση επί του προϋπολογισμού.

2. Να οριστικοποιηθούν όλα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να επικυρωθεί και η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση. Επίσης δεν περνάει απαρατήρητη η προτροπή του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η Ελλάδα, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται στην ένταξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Euro2Day

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ