ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

εντονη συζητηση Τσακαλωτου - Ντραγκι για τους ηλεκτρονικους πλειστηριασμους

εντονη συζητηση Τσακαλωτου - Ντραγκι για τους ηλεκτρονικους πλειστηριασμους
Έντονη συζήτηση είχαν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πριν από την έναρξη του Eurogroup, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ντράγκι θεωρεί κομβική την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου-Ντράγκι εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο.
Για την ουσία του ζητήματος, ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα, εκτιμώντας πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο τι έγινε στη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι δίνεται έμφαση σε ένα μόλις πράγμα, ενώ η ουσία είναι ότι έγιναν πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ

Στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες, μισθωτοί ή ακόμη και συνταξιούχοι και άνεργοι, που κάποια στιγμή από το 2015 και μετά έλαβαν αμοιβή με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης). Κανένα λογιστήριο ή φοροτεχνικό γραφείο δεν γνωρίζει ακόμη το πώς θα αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά τα εισοδήματα που έλαβαν οι συγκεκριμένοι, περιστασιακά ή μη, εργαζόμενοι.

Στον νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε πριν από 15 μήνες, αλλά και στις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκαν στη συνέχεια, αναφέρεται ότι θα πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39, δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος και για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Δηλώσεις όμως στελεχών του υπουργείου Εργασίας δημιούργησαν σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης, καθώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η πρόθεση αυτή ανοίγει παράθυρο για την εξαίρεση όσων αμείβονται με τίτλους κτήσης για κάποιες περιστασιακές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα εργασίες, από ένα σημαντικό βάρος καταβολής εισφορών τουλάχιστον 26,95%. Δημιουργεί όμως παράλληλα και συνθήκες υποκατάστασης της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών από αυτή την αμοιβής με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική ελάφρυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι πολύ πάνω από την πληρωμή 12 μισθών με τα κατώτατα όρια που φτάνει τις 10.000 ευρώ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστασης της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας από φθηνότερες μορφές.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχει συσταθεί επιτροπή για την αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση ώστε να εκδοθεί η αναμενόμενη εγκύκλιος. Ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι δεν θα εξαιρεθεί κανένας μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας εφόσον έχει εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το ποσό που εισπράττει μέσω απόδειξης δαπάνης. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο τι θα ισχύσει για τους ανέργους ή τους συνταξιούχους που δεν έχουν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και αποκτούν άπαξ εισόδημα μέσω τίτλου κτήσης για κάποια περιστασιακή υπηρεσία που παρείχαν. Πρόβλημα υπάρχει και για το πώς το ποσό αυτό, αν τελικά επιλεγεί η λύση της καταβολής εισφοράς, θα αντιμετωπιστεί ασφαλιστικά. Δηλαδή, σε τι ασφαλιστικό χρόνο θα αντιστοιχεί η αμοιβή.

Ειδικά για το τρέχον έτος και καθώς ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2015 και στη συνέχεια του 2016, πληρωμές εισφορών για τους τίτλους κτήσης παρελθόντων ετών είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν. Άλλωστε, δεν υπάρχει ειδικός κωδικός που να δηλώνονται τα συγκεκριμένα εισοδήματα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει από τον επόμενο χρόνο. Λογιστές και φοροτεχνικά γραφεία ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του νόμου ώστε ρητά να συμπεριλάβει ή να εξαιρέσει τους τίτλους κτήσης από τις ασφαλιστικές εισφορές και στη συνέχεια να εκδώσει την εγκύκλιο. Μάλιστα, έχουν ήδη κατατεθεί εισηγήσεις ώστε το θέμα της περιστασιακής εργασίας να λυθεί με το εργόσημο και να περιοριστούν έτσι οι τίτλοι κτήσης, όπου δεν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία.
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

''The New Daily Mail''
 Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ