ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΝΤΕΝΟ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , έβαλε « πάγο » στα σενάρια παράταση...

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

ΔΗΜ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ


Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της ΓερμανίαςΣε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Σόιμπλε, ότι η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την αναφορά του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση». «Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη; Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;» ρώτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο: «Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση». «Δεν είναι έτσι τα πράγματα» τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης

Εξαπολύοντας πυρά κατά της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως η θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτέλεσε ένα ορόσημο. Όπως υποστήριξε, ουσιαστικά ότι οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την οικονομία.
Εν όψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι «μια φάση πίσω» και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζονται με την οικονομία. Χαρακτήρισε ειδικότερα ανακριβή και ψευδή τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ προέκυψαν επειδή καθυστέρησε η διαπραγμάτευση. «Η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα προκάλεσε την καθυστέρηση» αντέτεινε ο κ. Τζανακόπουλος. Επιπλέον απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι με τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα για το χρέος. Παρέπεμψε στις αναφορές που έκανε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Σημίτης στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να σχολιάσει ότι επρόκειτο για τοποθέτηση που θα μπορούσε να την έχει κάνει ένας από τους πιο σκληρούς από τους δανειστές.Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, και ότι, αντίθετα, με λανθάνοντα τρόπο αυτή τη στιγμή -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια της πολιτικής ατζέντας- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, επισήμανε ότι δεν προαναγγέλλεται ποτέ η πρωτοβουλία μια κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο, για να προσθέσει: «Κοιτάμε πάρα πολύ προσεκτικά σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτού του ράλι που έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, που θα βαθύνει και υπ' αυτή την έννοια εκτιμώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση».

«Αυτό μην το προεξοφλείτε. Ούτε φαίνεται ούτε δεν φαίνεται» απάντησε σε σχόλιο πως φαίνεται ότι δεν θα πάρουμε το QE. Συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει την ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τι θα κάνει. Και τόνισε: «Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή ενώ το σύνολο των ευρωπαϊκών επιτοκίων φαίνεται να έχουν πάρει μια ανοδική τάση εξαιτίας και συγκεκριμένων δηλώσεων που έχουν γίνει από την ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία αρχίζουν να αμβλύνονται οι αιτίες που οδήγησαν στην εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, βλέπουμε ότι τα ομόλογα του συνόλου της Ευρωζώνης αρχίζουν να διορθώνουν προς τα πάνω, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα επειδή δεν είναι εντός QE, αρχίζει να διορθώνει προς τα κάτω και τα ομόλογα της να έρχονται στην πραγματική τους αξία».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ