ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Παρά την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα το πρωί κατά την προσέλευσή του στο Ecofin ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει και η απαραίτητη εκταμίευση.
Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος. «Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν», είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Ντε Γκίντος και πρόσθεσε πως «το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά».

Η χθεσινή συζήτηση στο Εurogroup για την Ελλάδα ξεκίνησε με έντονη κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση για τις παραπάνω δικαστικές παραπομπές με τους υπουργούς Οικονομικών να θέτουν επίσης ως θέμα και την αποπληρωμή των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που αθωώθηκε για τις κατηγορίες παραποίησης στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στις δηλώσεις του πως για το θέμα των εμπειρογνώμων του ΤΑΙΠΕΔ  ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών το έχουν συζητήσει «για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον κ. Τσακαλώτο», καθώς όπως είπε μπορεί να πέρασε ένας νόμος που τους προστατεύει αλλά ο δικαστής δεν τον εφαρμόζει. «Αν αυτοί δεν αθωωθούν η εκταμίευση δεν θα δοθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Κανένας λόγος ανησυχίας

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορά στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του δημοσίου. Η συμφωνία, υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και των εταιρειών Eurobank Properties και Εθνική Παγγαία.  Οι εταιρείες κατέβαλαν 261 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο επαναμίσθωσε τα ακίνητα για περίπου 20 εκατ. ευρώ ανά έτος. Οι διώξεις για τη σύμβαση, ασκήθηκαν το 2015 μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου. Αφορμή αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο τελευταίος αντιδρούσε με τον τρόπο αυτό, στην πιθανή μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη (Λ. Θηβών στον Ελαιώνα) που περιλαμβάνονταν στα 28 κτίρια των σχετικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την παραγγελία της δίωξης, η σύμβαση προκάλεσε ζημία ύψους τουλάχιστον 575 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Την κύρια ανάκριση της υπόθεση ανέλαβε το εισαγγελέας διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης. Ο τελευταίος δύο φορές εισηγήθηκε την απαλλαγή των κατηγορουμένων και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά ο Εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός, πρότεινε την παραπομπή τους σε δίκη. Η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, οδήγησε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών οι οποίοι πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν βούλευμα που υιοθετεί την θέση του Εισαγγελέα Εφετών. Έτσι παραπέμπονται σε δίκη τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με τη κατηγορία της υπεξαίρεσης και τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την κατηγορία της απιστίας. Η δικαιοσύνη δεν μπορούσε να ασκήσει διώξεις με την κατηγορία της απιστίας στα μέλη του Δ.Σ. καθώς τα τελευταία καλύπτονταν από ασυλία, βάση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ.

Έτσι στο «κάδρο» της δίωξης μπήκαν τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που είχαν αντίστοιχες νομικές καλύψεις. Ωστόσο η δικαιοσύνη ξέχασε ότι τα μέλη το Συμβουλίου Εμπεριογνωμώνων, έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και όχι εκτελεστικό. Ούτε είναι απαραίτητο οι συστάσεις του να γίνονται δεκτές από το Δ.Σ. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Σ.Ε. είναι οι κ. Γκίκας Μάναλης, Σπύρος Λιούκας, Γρηγόρης Δούνης, Pedro Pablo Nunez Domingo (Ισπανός), Paolo Maranca (Ιταλός) και Ivan Gransky (Σλοβάκος). Οι τρεις τελευταίοι, είναι στελέχη του δημοσίου άλλων χωρών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τις υπηρεσίες στη χώρα μας χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δικαιοσύνη ωστόσο έβαλε στο κάδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Κατηγόρησε τα μέλη του ότι δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους από την είσπραξη του τιμήματος των 261 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντας το κατά ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Ωστόσο ο νόμος παρείχε περιθώριο 10 ημερών, για να καταβάλει τα χρήματα το ΤΑΙΠΕΔ στους λογαριασμούς του δημοσίου. Εξάλλου αντίστοιχη υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη για το Golden Hall μπήκε στο αρχείο.
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

''The New Daily Mail''
 Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ