ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ
Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.


Η δουλειά που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία είναι επίπονη αλλά όχι χρονοβόρα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, έχει ακουστεί ως άποψη ότι μέχρι τέλος Απριλίου μπορούμε να έχουμε καταλήξει στα τεχνικά κείμενα και στη συνέχεια θα ήταν πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup, δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της β' αξιολόγησης ακόμη και πριν από το τακτικό Eurogroup της 22 Μαΐου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλόγου. Πρόσθεσε πως η Κ.Ο. είναι πλήρως συμπαγής η Κ.Ο. και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευρας με τους δανειστές. Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από μερίδα δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη Ν.Δ. είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Κατηγόρησε και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε. Υποστήριξε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».Τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση τη συμφωνία είναι να διαστρεβλώσουν την ουσία της και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι όποτε προσπάθησε να διαπραγματευτεί δεν τα κατάφερε και έφερε αποτελέσματα με επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ο,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας, επανέλαβε πως προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης, δηλώντας βέβαιος πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που είναι όρος για την εφαρμογή των θετικών μέτρων. Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να υπάρξει κατάληξη στα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία: α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, β) θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως είπε, Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές. 

Συμπλήρωσε πως ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το δ.σ. του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τα μέτρα και τα αντίμετρα εξήγησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% το 2018. Αν επιτευχθεί τότε στις αναγκαίες προβλέψεις για το 2019 θα θεωρηθεί δεδομένο το 3,5% πλεόνασμα. «Σε αυτό το πλεόνασμα του 2018, στην πρόβλεψη που θα γίνει λίγο πριν την λήξη του έτους θα προστεθούν 1% αρνητικά μέτρα και 1% θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα οπότε επιστρέφουμε στο 3,5% πλεόνασμα» ανέφερε. Επανέλαβε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έχουν ημερομηνία έναρξης 1.1.2019. «Θα δούμε τότε αν έχουν εφαρμοστεί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για να τα τηρήσουμε» σημείωσε. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση ούτε με γερμανικό ΥΠΟΙΚ ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση καθώς και ότι τα επόμενα βήματα είναι σαφώς συμφωνημένα.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για το «βραχιολάκι» και συγκεκριμένα ότι μόνο ένας από τους δράστες του συμβάντος στο Π. Φάληρο ήταν πρόωρα αποφυλακισμένος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το ζήτημα με τις πρόωρες αποφυλακίσεις που έχουν στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν είναι καινούριο και υπάρχει νομοθεσία από παλιά. «Υπάρχει αυτή η πρακτική και για να μην καταδικάζεται η χώρα από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» σημείωσε. Επιτέθηκε κατά εκδοτικών συγκροτημάτων «που εφευρίσκουν ιδεολογικού χαρακτήρα κατασταλτική προπαγάνδα» και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός αποδεικνύεται περιορισμός της εγκληματικότητας σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Συνέστησε τέλος «λιγότερο φανατισμό και μεγαλύτερη προσήλωση στα συνταγματικά δικαιώματα, όταν συζητάμε θέματα που αφορούν την αντεγκληματική πολιτική».

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ