ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Νεο ραντεβου για το Σκοπιανο

Νεο ραντεβου για το Σκοπιανο
Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.
Ο νέος κύκλος συζητήσεων για το ονοματολογικό θα συνεχιστεί σήμερα στις 09:30 το πρωί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ δήλωσε πως «είμαστε κοντά στη λύση», τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της χώρας».

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ


H Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, γιατί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. 
Στέλνοντας μήνυμα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μίλησε για «εμπόδια και συνήθεις δυσκολίες που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι», σημειώνοντας πως «όσο κι αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα». Συμπλήρωσε πως το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Όπως είπε, στο πεδίο των τεχνικών κλιμακίων, «μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 να παραμένουν αμετανόητοι, όμως η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει ... κάποιοι μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο».
Σημείωσε επ' αυτού ότι «η αντοχή της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι τα στοιχεία εκείνα που μας έχουν ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγούν σιγά-σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης». Υπογράμμισε πως «αν αυτό δεν είχε συμβεί, θα ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να ακούμε για πολύ ακόμα παράφωνους σκοπούς και μελωδίες», για να προσθέσει: «Τώρα όμως είμαστε πια σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, την "άνοιξη" της ελληνικής οικονομίας, ώστε τη φορά αυτή τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι, αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος. Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

«Αντιμεταρρυθμίσεις στην ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη»

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και υποστήριξε πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Ειδικότερα υποστήριξε ότι ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς η κοινωνία θα ευημερήσει αν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των φτωχών.
Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα χώρας, αξιοποιώντας τους φυσικούς της πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Όπως είπε, ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021, οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να αντακλώνται στην κοινωνία με στόχους:
  • Τη σταθεροποίηση της οικονομίας
  • Την ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα ΑΕΠ
  • Τη μείωση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας
  • Την ανακοπή του brain drain
  • Και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
«Οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας στη συνέχεια τους βασικούς στόχους του σχεδίου αυτού:
  • Στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού
  • Ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις (δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων).
O Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για τις πρωτοβουλίες και τους άξονες δράσης που θα καθοριστούν. Στόχος, κατέληξε, είναι να κάνουμε πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης. «Χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι που θα μας οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ