ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομιλια του Αλ. Τσιπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑΑλλαγές στη φορολογία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης «μία σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα», τις οποίες συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πέραν της φορολογίας και επιχειρώντας να περιγράψει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσουν και την ατζέντα των επόμενων εθνικών εκλογών όποτε και αν γίνουν, ο Πρωθυπουργός, κάνοντας πολλές φορές λόγο για «μεταμνημονιακή εποχή», αναφέρθηκε στον τομέα της παραγωγής, την κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη και το διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή.
Αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής» μιλώντας για καταπολέμηση της φτώχειας, ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας αλλά και «σημαντικές νίκες στα εργασιακά».
Συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης επιτεύχθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του EWG, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Το EWG θα υποβάλει τη Δευτέρα θετική εισήγηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογράμμισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Οι τεχνοκράτες του EWG έκριναν ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των προαιπαιτούμενων, ενώ ορισμένα που έχουν μείνει ακόμη ανοικτά θα εκπληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, πριν την εκταμίευση της δόσης, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Παρά τη χλιαρή επιβεβαίωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πως η συμμετοχή του δεν θα είναι τόσο απλή και δεν θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να πάρει περαιτέρω μέτρα τώρα. Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν δέχεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα. Θέλει πρώτα να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί, αν όχι όλες, σίγουρα κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως τη μείωση του αφορολογήτου ή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Και μετά θα αποφασίσει για το τι θα πράξει.

Με βάση τον σχεδιασμό που φαίνεται να υφίσταται, το πρώτο βήμα, αναφορικά πάντα με το ελληνικό ζήτημα, θα είναι οι επικεφαλής των θεσμών να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν μεταξύ τους στα αιτήματα που θα θέσουν προς υλοποίηση από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με νομοθέτηση περαιτέρω μέτρων εκ των προτέρων ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους στη χώρα ώστε να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται να γίνει στο Eurogroup, καθώς όλοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
  • Πρώτο σενάριο: Μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.
  • Δεύτερο σενάριο: Οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Eυρωπαίων αξιωματούχων.
Συγκεκριμένα, Eυρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, τότε μεσολαβούν οι ολλανδικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και η Ολλανδία θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Την ίδια εποχή η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δεν θα θέλει να συζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εκείνη τη δεδομένη στιγμή.Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με την αξιολόγηση και να δεχθεί τα αιτήματα του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του είπε πως εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου, τότε είναι πολύ πιθανό η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Άρα αυτό που ο κ. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Αλλιώς δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα.

Σε περίπτωση, όμως, που η αξιολόγηση δεν κλείσει και μείνει ανοιχτή για τους επόμενους μήνες, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει πως η υπόσχεση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας». Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους της. Και ενώ για τα περισσότερα κράτη-μέλη ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσε να πάρει το «πράσινο φως», για τη Γερμανία και την Ολλανδία αυτό είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο.
«Καθημερινή»

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ