ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ. ***** Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε Δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων. ***** ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου». ***** Χρ. Καλλιάνος: Λάβρος κατά του ΕΣΥ - «Δεν υπάρχει Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουν καταλυθεί τα πάντα». ***** Διαδηλώσεις υπέρ του Σάντσεθ στη Μαδρίτη - Ζητούν να μην παραιτηθεί. ***** Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο για να «παραλύσει» τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΕΝΑ NEW DEAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ VD

Bloomberg: Χρεοκοπία δεν σημαίνει κατ' ανάγκη Grexit
«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους πιστωτές μας δεν είναι αγεφύρωτες» σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Project Syndicate λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου του Eurogroup. Στο άρθρο με τίτλο «New Deal για την Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Εμείς και οι εταίροι μας ήδη συμφωνούμε σε πολλά… Για να επιτευχθεί όμως συμφωνία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια: Πρώτον πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποια είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Δεύτερον, χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε μία εκτενή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξει την προσπάθεια προσαρμογής και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».
''Μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του λίγο πριν από το Eurogroup. Επισημαίνει τα σημεία σύγκλισης στα οποία δέχεται να προχωρήσει η Αθήνα, αλλά και τις διαφορές που παραμένουν. Οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές και όχι κινήσεις τακτικής''
Ως προς το πρώτο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Βαρουφάκης ζητά «να εγκαταλειφθεί η μέθοδος της αναδρομικής επαγωγής» που αποτελεί «παγίδα λιτότητας».
«Αντίθετα, θα πρέπει να χαράξουμε ένα σχέδιο που θα βλέπει το μέλλον με βάση λογικές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καθαρές επενδύσεις και την ανάπτυξη των εξαγωγών, που θα μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και το λόγο χρέους της Ελλάδας. Αν αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, τότε μπορούμε να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους για να εξορθολογήσουμε, να αλλάξουμε ή να αναδιαρθρώσουμε το χρέος έχοντας κατά νου τη μεγιστοποίηση της ενεργούς παρούσας αξίας που θα επιστραφεί στους πιστωτές της Ελλάδας».

Στο δεύτερο ζήτημα, των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει» και τονίζει: «Η περαιτέρω μείωση των τιμών δεν θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιστωτική κρίση... Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων δεν απευθύνεται στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος, όπως η χαμηλή απασχόληση και η τεράστια αδήλωτη εργασία».

«Οι τρέχουσες διαφωνίες με τους εταίρους μας δεν είναι αγεφύρωτες. Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το ασφαλιστικό σύστημα, περιορίζοντας για παράδειγμα την πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσει σε μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν αποφράξει τα πιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας, να δημιουργήσει ένα πλήρως ανεξάρτητο φορέα δημοσίων εσόδων και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Οι διαφορές παραμένουν ως προς το πώς κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει στο άρθρο του: «Τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής που να έχει νόημα και θέλει μεταρρυθμίσεις που όλες οι πλευρές θεωρούν σημαντικές. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας πως οι δεσμεύσεις μας είναι στρατηγικές, και πως δεν πρόκειται για κινήσεις τακτικής και ότι η λογική μας είναι υγιής. Δικό τους καθήκον είναι να εγκαταλείψουν μια στρατηγική που έχει αποτύχει».

Bloomberg: Χρεοκοπία δεν σημαίνει κατ' ανάγκη Grexit

Ελληνική χρεοκοπία δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα από δημοσκόπηση του Bloomberg σε 29 οικονομικούς αναλυτές για το ελληνικό ζήτημαΒάσει των αποτελεσμάτων, οι πιθανότητες για στάση πληρωμών από την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες ανέρχονται στο 40%, ενώ η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 30%. Επίσης, 4 στους 5 αναλυτές εκτιμούν πως η χρεοκοπία δεν θα πυροδοτήσει έξοδο της χώρα από τη νομισματική ένωση.

«Αν και η πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit έχει βεβαίως αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι το ένα αναπόφευκτα οδηγεί στο άλλο» αναφέρει στο πρακτορείο η Δανάη Κυριακοπούλου, του Center for Economics and Business Research και συμπληρώνει: «Εάν μπορέσει να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει Grexit»

Οι αναλυτές ωστόσο, είναι διχασμένοι ως προς το εάν η κυβέρνηση θα επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς. Η μέση εκτίμηση διαμορφώνεται στο 50%, ενώ βάσει των απαντήσεων, οι πιθανότητες κυμαίνονται από 20% έως 100%«Είναι λίγο παραπλανητικό να χαρακτηρίζει κανείς σε δυαδικούς όρους τις προοπτικές για την Ελλάδα, ότι δηλαδή είναι συμφωνία ή Grexit» εξηγεί ο Ebrahim Rahbari, της Citigroup Global Markets και συμπληρώνει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες». 




''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ