ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε χθες Πέμπτη, να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖΟ Μπαν Γκι Μουν μετά τη συνάντησή που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίσης κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου και τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα του ότι εν όψει των επικείμενων επισκέψεων του ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα,  όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντε για να ξεπεραστούν σύντομα οι σημερινές δυσκολίες.



Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο για να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί «συνολική λύση» στο Κυπριακό, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, στην οποία καταγράφονται όλες οι παρεμβάσεις-αποστολές του ΟΗΕ σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Τέλος σημειώνει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί «με την προϋπόθεση πως η υπάρχουσα πολιτική βούληση των ηγετών και των κοινοτήτων τους θα επικρατήσει και πως θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη. Ειδικότερα κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Στην ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν». Σε άλλη ερώτηση αν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και αν τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις «προκλητικές δηλώσεις» τους, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε: «Παραμένουμε ενεργοποιημένοι σε ανώτερο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του».


Προκλητικό άρθρο της Σαμπάχ: Τα πράγματα στην Κύπρο ξεφεύγουν από τον έλεγχο και για όλα φταίνε οι Κύπριοι
Ακολουθώντας κατά πόδας την προκλητική ρητορική του Ντατούτογλου, το κεντρικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» προσπαθεί να διαβάσει την Ιστορία της Κύπρου κατά το δοκούν και να ρίξει το ανάθεμα για την ένταση που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα γύρω από την ΑΟΖ. Όπως σημειώνει η αρθρογράφος Tulu Gümüştekin: «Οι Ελληνοκύπριοι το έκαναν ξανά! Είναι αποφασισμένοι να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική κατάσταση του νησιού. Επαναφέρουν πάλι το επιχείρημα του 1960 που αναφέρει πω μετά την ενθοκάθαρση είχε ενσωματωθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τότε έκαναν σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα η τουρκική μειονότητα να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Ακόμα και δολοφονίες συνέβησαν εκείνα τα χρόνια».

Η πρόκληση συνεχίζεται από τη στιγμή που η αρθρογράφος επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις του Νταβούτογλου και των Τούρκων ότι το 1974 η ελληνική χούντα προσπάθησε να ανατρέψει τον Μακάριο και έτσι αναγκαστικά η Τουρκία οδηγήθηκε στην εισβολή και στη διχοτόμηση του νησιούΚαι συνεχίζει το άρθρο: «Μέχρι τώρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουν γίνει πολλές διαπραγματεύσεις, αλλά όλες έχουν αποτύχει. Η διχοτόμηση δημιούργησε δύο διαφορετικούς λαούς που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν την ένωση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διεθνοποιήσει το θέμα, τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή θέλει να αφήσει τις δύο κοινότητες να βρουν μια λύση. Από το 1992 και μετά δηλητηριάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και δυστυχώς η λογική της αναμονής που ακολούθησε ο Ντεκτάς έδωσε πόντους στην άλλη πλευρά».

Η αρθρογράφος θυμίζει πως «το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους που το δέχθηκαν με ενθουσιασμό. Η Ελλάδα από την μεριά της συνέχισε να απειλεί με βέτο αν δεν γίνει μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος. Όπερ και εγένετο. Η Κύπρος έγινε τελικά ένα προβληματικό νησί, μια βάση των Ρώσων ολιγαρχών στη Μεσόγειο και έτσι οι Κύπριοι έχασαν κάθε κίνητρο για την επανένωση του νησιού και τώρα μετά τη χρεοκοπία της Κύπρου, έρχεται το θέμα των φυσικών πόρων που κανείς δεν ξέρει την έκτασή τους». Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι Κύπριοι έσπασαν τη συμφωνία κυρίων και κάνουν έρευνες πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επανένωσης. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι επιδίδονται σε στρατιωτικές μανούβρες στις οποίες μετέχουν η Ελλάδα, η Ρωσία και το Ισραήλ».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ