Καυτή πολιτική «διαβολοβδομάδα» άγνωστης διάρκειας αρχίζει σήμερα, με τις Προανακριτικές Επιτροπές να είναι στην ημερήσια διάταξη χωρίς κανείς να μπορεί, αυτή τη στιγμή, να προσδιορίσει… τον αριθμό τους μέχρι να βγει το καλοκαίρι. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν από την Αντιπολίτευση, «δεν είναι άνευ σημασίας» οι επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι επίκειται η έλευση κι άλλων δικογραφιών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που αφορούν πάλι κοινοτικές επιδοτήσεις, με κυριότερη αυτή για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε μία τέτοια περίπτωση, λένε, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η αντιμετώπιση των νέων υποθέσεων δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί εντός Βουλής.
Ως προς την… υπάρχουσα Προανακριτική: Για νωρίς το πρωί σήμερα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη Συνεδρίαση της Προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καρανανλή (Τέμπη), ο οποίος αναμένεται να ''καταθέσει'' με υπόμνημα και όχι αυτοπροσώπως, όπως είχε κάνει ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη δική του Προανακριτική. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν δείχνει να αλλάζει προσανατολισμό και επιμένει στο ''μοντέλο Τριαντόπουλου'', με fast track διαδικασίες και άμεση ανάθεση της υπόθεσης απευθείας σε Δικαστικό Συμβούλιο. Εάν δεν αλλάξει κάτι, η επόμενη, τρίτη, Συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι η τελευταία, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποφασίσει ανάθεση της υπόθεσης Καραμανλή σε Δικαστικό Συμβούλιο.
Για τις παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. στη Βουλή για το θέμα, με συνεργάτες του να συνιστούν υπομονή για να μελετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τόσο εντός του Μεγάρου Μαξίμου όσο και στην γαλάζια Κ.Ο., οι απόψεις διίστανται για το αν θα πρέπει να ζητηθεί Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή για τους δύο πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί στα πολιτικά, δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς να επιβεβαιώνεται προς ώρας, θέλει τη Ν.Δ. να συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ανάλογα πάντως και με το ύφος που αυτή θα είναι διατυπωμένη, αφήνοντας όμως τους Βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόπειρα συγκάλυψης, αλλά δεν πρέπει να πάμε σε ένα κυνήγι μαγισσών», δήλωσε σχετικά ο Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης διακρίνοντας τα όρια της πολιτικής και της ποινικής ευθύνης». Για «δύσκολη απόφαση», κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Θωρώ ότι είναι μεγάλο θέμα πολιτικό, διαχρονικό, που έχουμε και εμείς την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν την κρύβουμε. Ποινικά είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσω ότι υπάρχουν στοιχεία», εκτιμά. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι, εφόσον γίνουν τομές και ληφθούν αποφασιστικές κινήσεις και την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, το δυσμενές κλίμα θα μπορέσει να αναστραφεί. Γι’ αυτό, πρώτο μέλημά τους είναι «να επιστραφούν τα κλεμμένα» και να τιμωρηθούν όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το επίσημο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική επιτροπή που θα αφορά στις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΚΕ, ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν θα ζητήσει το ίδιο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς «από τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Πρωθυπουργό», όπως λένε στελέχη της Χ. Τρικούπη. Προσθέτουν, όμως, ότι εάν προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία, η πρόταση θα συμπεριλάβει και τον κ. Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές που απαιτούνται για να καταθέσει δικό του αίτημα, αφού αριθμεί 26 Βουλευτές, θα καταθέσει τη θέση του ως πρόταση χωρίς να έχει το δικαίωμα να τη θέσει σε ψηφοφορία. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να στηρίξει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, υπό μία προϋπόθεση: Να μην επιχειρηθεί, μέσω αυτού, συμψηφισμός με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που «γίνεται από στελέχη του παρότι η δικογραφία κινείται αυστηρά στο διάστημα 2019 μέχρι σήμερα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας προ ημερών τους συμψηφισμούς που επιχειρεί η Ν.Δ., τόνισε πως είναι άλλο πράγμα να υπήρξαν θεσμικές αστοχίες στο παρελθόν και άλλο να υπάρχει δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κάνει λόγο για σύσταση εγκληματικής Οργάνωσης. Η επισήμανση αυτή δημιουργεί προσδοκίες σε ένα περιεχόμενο αιτήματος για Προανακριτική, από το ΠΑΣΟΚ, που να μπορεί να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μνημόνιο…στις επιδοτήσεις;
Πέραν των διαδικασιών που αφορούν στη νέα Προανακριτική, η Αντιπολίτευση θα σηκώσει στον μέγιστο βαθμό τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο όρος ''αγροτικό μνημόνιο'' βρίσκεται ήδη στις δηλώσεις στελεχών, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά να έχει ανοίξει τη σχετική συζήτηση: «Με την πολιτική της Ν.Δ. ο πρωτογενής τομέας της χώρας μπαίνει σε μνημόνιο. Έχει μπει από πέρυσι σε επιτήρηση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα πάμε σε μια μείωση επιδοτήσεων που μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση γενικά των δυνατοτήτων των αγροτών για παραγωγή και χρεοκοπία κάποιων αγροτών - έντιμων αγροτών», δήλωσε. Ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ''σήκωσε'' το θέμα: «Όπως έφερε το μνημόνιο ο Καραμανλής στην Ελλάδα, έτσι ο κ. Μητσοτάκης φέρνει μνημόνιο στον πρωτογενή τομέα, με μείωση των επιδοτήσεων κ.λπ. Ξανά διασυρμός για τη χώρα», είπε.
Στελέχη από την Αντιπολίτευση μάλιστα έχουν αρχίσει να μιλούν για «μνημόνιο επιδοτήσεων” συνολικά, και όχι μόνο των αγροτικών, εάν υπάρξουν πράγματι δικογραφίες για άλλες κοινοτικές επιδοτήσεις, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά την αντιπολίτευση, «μία τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορεί να την αντέξει η Κυβέρνηση», οπότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες «πριν ή μετά τα ''μπάνια του λαού''».
euro2day.gr
Newsroom