Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να χαράξουν γραμμή άμυνας στις μαζικές επιθέσεις της Αντιπολίτευσης, προκρίνουν τον διαχωρισμό της ποινικής από την πολιτική ευθύνη, κάνουν λόγο για «διαχρονική παθογένεια ήταν γνωστή σε όλο το πολιτικό σύστημα» και υπογραμμίζουν τη βούληση του Πρωθυπουργού, έστω καθυστερημένα, να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, με πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα.
Όσον αφορά την κοινοβουλευτική στάση, απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί, σταθμίζονται όλα τα δεδομένα και αναμένονται πρώτα οι προτάσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που δείχνουν να καταλήγουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη. «Οι αποφάσεις για την στάση μας στη Βουλή θα ληφθούν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Θα βασίζονται σε πραγματικά νομικά δεδομένα και στην αξιολόγηση του υλικού με βάση τη νομική επιστήμη και όχι με όρους πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Το θέμα προφανώς κυριαρχεί και στις εσωκομματικές συζητήσεις στη Βουλή, με τις απόψεις να μην είναι ταυτόσημες, καθώς υπάρχουν Βουλευτές που τάσσονται υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής και άλλοι υπέρ της προανακριτικής. Αυτοί της πρώτης κατηγορίας εκτιμούν ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες από τη μελέτη της δικογραφίας, ενώ με αυτή την εκδοχή θα εξεταστούν και περίοδοι προγενέστεροι, διερευνώντας πολιτικές ευθύνες και των προηγούμενων Κυβερνήσεων. «Όσα συμβαίνουν σήμερα, αν και είναι δελεαστικά λόγω της γλαφυρότητα των διαλόγων, είναι πολύ πιο μικρά από αυτά που συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, αρχής γενομένης από αυτήν του 80», τονίζει Βουλευτής της Περιφέρειας, ενώ συνάδελφός της από την πρωτεύουσα επισημαίνει ότι «δεν είναι λογικό με το ζόρι να καθίσουμε στο σκαμνί στελέχη μας, χωρίς να αποδεικνύονται αξιόποινες πράξεις τους».
Από την άλλη, όσοι τάσσονται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής θεωρούν ότι είναι η μόνη διέξοδος για να απεγκλωβιστεί η Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρεται στα αδικήματα της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εμπράκτως τη διάθεση συνεργασίας με τις Αρχές για τη διαλεύκανση της δυσώδους υπόθεσης. Προειδοποιούν δε, ότι τυχόν άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα δώσει δικαιώματα στους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Κατά την προσωπική μου γνώμη, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεωρώ αδιανόητο να μην διευκολύνει η Βουλή το έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης φοβούμαι και, δεν πρέπει να στείλουμε τέτοια μηνύματα στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, στον Talk Radio, ο Βουλευτής της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ανοικτό πάντως είναι και το σενάριο οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, να μην έχουν κοινή αντιμετώπιση, με τον πρώτο να προτείνεται - παραπέμπεται από τη Ν.Δ. σε εξεταστική και τον δεύτερο σε προανακριτική για περαιτέρω διερεύνηση. Αμφότεροι πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν ανυπεράσπιστους τους εαυτούς τους, απειλώντας εμμέσως ότι θα… απασφαλίσουν εφόσον δεν καλυφθούν από την Κυβέρνηση, ενώ κανείς από τους δυο δεν φαίνεται πρόθυμος να αποδεχθεί α λα μοντέλο Τριαντόπουλου, να παραπεμφθεί απευθείας στον φυσικό Δικαστή.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom