«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα γίνει. Η απόφασή μας είναι ειλημμένη». Με αυτά τα λόγια κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου ώστε το «εμβληματικό», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έργο να προχωρήσει κανονικά, παρά τα τουρκικά εμπόδια. Είναι ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας με την οποία ταξιδεύει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και τον ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η Αθήνα επιδιώκει τη στήριξη του Ισραήλ στην υλοποίηση του έργου και στο βάθος τις… ευλογίες, αν όχι και τη συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση, και των ΗΠΑ, δεδομένης και της ισχυρής σχέσης τους με την Κυβέρνηση Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτό, στις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή πρόθεση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3 + 1, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή και, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αναμένεται να αναδείξει την σημασία και το βάθος της στρατηγικής των δύο χωρών και την βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην Άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης).
«Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερη, μη υποκείμενη σε καθεστώς άδειας», τόνισε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με σαφές το μήνυμα προς την Άγκυρα και την προβληματική στάση της. Στάση που αποτυπώθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν στα ανοιχτά τόσο της Κάσου, όσο και της Κρήτης, όταν το ερευνητικό πλοίο παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Σύμφωνα με ένα σενάριο, είναι πιθανή η επανέναρξη των εργασιών εντός του Απριλίου, κάτι πάντως που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Διμερής συνεργασία
Κατά τις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ιεροσόλυμα, θα συζητηθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον ομόλογό του για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.
Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Θα επαναλάβει δε, την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο Κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων Εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Με την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός θα κλείσει ένα τετραήμερο μπαράζ διεθνών επαφών που, όπως αναφέρουν πηγές της Κυβέρνησης, ισχυροποιούν τη θέση της χώρας απέναντι στις πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν πλέον συνέπειες στις ζωές όλων μας, από τους πολέμους στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, μέχρι τη διαφαινόμενη νέα αντιπαράθεση στο επίπεδο των δασμών που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Είχε προηγηθεί η διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο για την Ουκρανία και στη τετραμερή με Γαλλία, Κύπρο και Λίβανο.
ΑΜΠΕ/euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom