Ίσως το πιο δύσκολο Eurogroup των τελευταίων ετών αναμένεται να «βιώσουν» σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί όλα τα φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την συνοχή τόσο του ευρώ, όσο και ολόκληρης της Ε.Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Eurogroup σήμερα αλλά και το Ecofin αύριο, πραγματοποιούνται στη σκιά τεσσάρων μεγάλων προκλήσεων:
- Της απόφασης των ΗΠΑ για δασμούς στην Ευρώπη. Με την ρητορική του Ν. Τραμπ να «παίζει» στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα, σήμερα μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο αρμόδιος Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μ. Σέφτσοβιτς, ώστε να συναντήσει ομολόγους του και να συνομιλήσει για την «απειλή» του Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως και 25% σε διάφορα προϊόντα, από χάλυβα και αλουμίνιο. Εκτιμάται δε, ότι θα ακολουθήσουν από αυτοκίνητα μέχρι ελαιόλαδο. Κατά τα λεγόμενα του Αμερικανού Προέδρου, ο σχεδιασμός επιβάλλει κλιμακωτούς δασμούς που θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 12 Μαρτίου και μετέπειτα, και «αμοιβαίους» τον Απρίλιο, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Επίτροπος δεν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον επί τούτου, αλλά στα πλαίσια συμμετοχής του σε Συνέδριο Αμερικανού Ινστιτούτου.
- Του αιχμηρού άρθρου του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στους Financial Times. Ο κ. Ντράγκι είναι αυτός που επέλεξε η Ε.Ε. να συντάξει έκθεση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει αυτόνομη και να πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια δρώμενα. Η έκθεση αν και εκθειάστηκε από την Ε.Ε., ακόμα συζητιέται το πώς μπορεί να εφαρμοστεί, αν όχι στην ολότητα της, τουλάχιστον εν μέρει. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ντραγκι ζήτησε δαπάνες 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα.
- Της ανακοίνωσης της Προέδρου της Κομισιόν στα πλαίσια του Συνεδρίου ασφάλειας στο Μόναχο ότι θα προτείνει ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Θα εξαιρούνται, δηλαδή, από την προσμέτρηση του χρέους και του ελλείμματος και θα μπει ως «exceptional circumstance» ώστε να μην χρειαστεί αλλαγή Συνθήκης. Αυτό που δεν ανέλυσε, ήταν τα conditionalities, τους όρους, δηλαδή για να μπορεί μια χώρα μέλος να υπερβεί τα όρια. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι όροι αναμένεται να αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά ή ομάδες κρατών. Αυτό είναι ένα παζάρι που έχει ήδη ξεκινήσει στα πλαίσια του Eurogroup και σε διμερείς επαφές ηγετών, με τον Κ. Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει πολλές, αλλά επισήμως αναμένεται να συζητηθεί στην εαρινή Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου από τους ηγέτες της Ε.Ε. Αυτοί θα αποφασίσουν τους τελικούς όρους και το παζάρι αναμένεται μεγάλο.
- Των εξελίξεων στο Ουκρανικό. Μετά το πυρ ομαδόν της Ε.Ε. κατά του Αμερικανού Αντιπροέδρου για την ομιλία του στο Μόναχο που εν πολλοίς βγάζει την Ε.Ε. έξω από το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και μετά το τηλεφώνημα Τραμπ σε Πούτιν που προκάλεσε την έκρηξη όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και του Ουκρανού Προέδρου, η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να τηρήσει στάση αναμονής να δει πού θα κάτσει η μπίλια της ρωσικής ρουλέτας που παίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο εύκολα «έταξε» στον Πούτιν άλλο τόσο έταξε και στον Ζελένσκι. Μάλιστα μέχρι και πριν την ανακοίνωση για το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν ο Ζελένσκι προετοίμαζε σχέδιο για το πόσα δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να λάβουν οι ΗΠΑ από τις πολύτιμες γαίες του Ουκρανικού εδάφους, με αντάλλαγμα όπως είπε ο ίδιος ο Τραμπ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο Fox, την εγγύηση της ασφάλειας των εδαφών αυτών.
Η Ευρώπη πάντως υποστηρίζεται ότι διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι απόφαση χωρίς αυτήν δεν θα περάσει. Το θέμα είναι τί όπλα έχει στην διάθεση της η Ε.Ε. προκειμένου να πιέσει τις ΗΠΑ που αδιαφορούν. Επ΄ αυτού θα διεξαχθεί και η μίνι Σύνοδος κορυφής σήμερα στο Παρίσι.
Οι τέσσερις αυτές προκλήσεις αναμένεται να συζητηθούν εις βάθος τόσο σήμερα και αύριο στο Ecofin, όσο και στα άτυπα Συμβούλια του Μαρτίου με την συμμετοχή των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ε.Ε. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι Υπουργοί οικονομικών του Eurogroup θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της Ευρωζώνης εν μέσω των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων, τις συστάσεις οικονομικής πολιτικής της Κομισιόν που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να επικυρωθούν από το Ecofin αύριο, την πορεία της Βουλγαρίας στον δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ και την έγκριση της ατζέντας του Eurogroup για το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Αύριο, το Ecofin, θα συζητήσει την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ε.Ε., με βάση τη πρόσφατης ανακοίνωση της Κομισιόν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στα πλαίσια της έκθεσης Ντράγκι αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με έμφαση στην εφαρμογή των κυρώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την έγκριση συμπερασμάτων για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2025 αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2026 και την υλοποίηση του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, οι Υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσει τις συστάσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό/διαρθρωτικό σχέδιο της Ουγγαρίας και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη Σύνοδο G20 στις 26-27 Φεβρουαρίου.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom