Τα φρούτα παραμένουν ιδανικές προσθήκες μέσα στην ημέρα μας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν, όμως, κάποια «σκοτεινά σημεία» με μερικά φρούτα που πρέπει να γνωρίζουμε για να τα καταναλώνουμε σωστά, λαμβάνοντας μόνο τα οφέλη τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητα είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό και την υγεία μας, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, κι όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε σε αυτά, τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Ωστόσο, ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό μας με τρόπους που ίσως να μη γνωρίζουμε, όπως π.χ. το σπανάκι, που αναλόγως πώς καταναλώνεται από μερικούς ανθρώπους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά, λόγω των οξαλικών οξέων. Μια ανάλογη περίπτωση είναι και το γκρέιπφρουτ, το πικρό αυτό εσπεριδοειδές, το οποίο είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή σε σχέση με την αρτηριακή πίεση και τα φάρμακα που λαμβάνουν πολλοί άνθρωποι.
Πώς το γκρέιπφρουτ επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Το κάλιο, μάλιστα, από μόνο του συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη της οστεοπόρωση και την αποτροπή της ασβέστωσης αρτηριών. Ωστόσο, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο περιέχει επίσης φουρανοκουμαρίνες, ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία ενός ενζύμου στο ήπαρ (CYP3A4), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση πολλών φαρμάκων στον οργανισμό. Όταν το γκρέιπφρουτ καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή επεξεργασία των φαρμάκων, οδηγώντας σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα από τα αναμενόμενα.
Για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι π.χ. αμλοδιπίνη, νιφεδιπίνη, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να ενισχύσει την επίδρασή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική μείωση της πίεσης, με συμπτώματα όπως ζάλη, κόπωση ή ακόμα και λιποθυμία. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα άλλων φαρμάκων, οδηγώντας σε ανεπαρκή έλεγχο της πίεσης.
Μόνο το γκρέιπφρουτ έχει αυτό το αποτέλεσμα;
Ενώ το γκρέιπφρουτ είναι το πιο γνωστό φρούτο που επηρεάζει τα ένζυμα του μεταβολισμού των φαρμάκων, υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών, όπως το πικρό πορτοκάλι και ορισμένα είδη lime, που μπορεί να έχουν παρόμοια δράση. Τα περισσότερα φρούτα, ωστόσο, όπως τα μήλα, οι μπανάνες και τα σταφύλια, δεν παρουσιάζουν τέτοιους κινδύνους και είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.
Πόσο γκρέιπφρουτ είναι ασφαλές;
Δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα που να θεωρείται ασφαλής, καθώς αυτό εξαρτάται από τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου και το είδος του φαρμάκου που λαμβάνει. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και ένα ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει επίδραση που διαρκεί αρκετές ώρες. Αν λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που αλληλεπιδρά με το CYP3A4, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ. Αν χρειάζεται να το αποφύγετε, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, όπως οι φράουλες, τα ακτινίδια και οι πιπεριές, που μπορείτε να καταναλώνετε χωρίς το άγχος του... πιεσόμετρου.
jtasoni@naftemporiki.gr
Newsroom