Στα πρόθυρα της επόμενης ενεργειακής κρίσης ακροβατεί η Ευρώπη από τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αναρριχηθεί και διατηρούνται σε υψηλό δύο ετών, όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό Πρακτορείο Bloomberg. Περί τις 17:30, η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια μηνός στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξεως του 4,76%, στα 58,47 ευρώ/MWh, ένα υψηλό από τις 23 Φεβρουαρίου του 2023. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι έμποροι σπεύδουν προστατευτούν έναντι της εκτίναξης των τιμών, κάτι που υποδεικνύει ότι αναμένουν περαιτέρω διαταραχές στις προμήθειες.
Μετά από μια μακρά μάχη με την εκτίναξη των λογαριασμών, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την εξασθένηση της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του 2022, η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει και πάλι την απειλή ενός νέου παρατεταμένου ράλι των τιμών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περισσότερη οικονομική επιβάρυνση. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής με ταχείς ρυθμούς αυτόν τον χειμώνα και όσο πιο χαμηλά πέφτουν τα αποθέματα, τόσο πιο απαιτητική γίνεται η διαδικασία της αναπλήρωσης. Οι τιμές για το καλοκαίρι βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα που είναι ασύμφορο για τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους να αποθηκεύουν το ορυκτό καύσιμο, κάτι που σημαίνει ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν.
Τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν καταστεί ένα κρίσιμο ζήτημα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν επειδή η Ευρώπη στηρίζεται περισσότερο σε μορφές ενέργειας, όπως η αιολική. Όμως οι περισσότερες ημέρες χωρίς άνεμο αυτόν τον χειμώνα, σε συνδυασμό με τον ελαφρώς ψυχρότερο καιρό και την απώλεια της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στις αρχές του έτους, ανάγκασαν τις χώρες να αξιοποιήσουν τα αποθέματά τους με καύσιμα.
Επί του παρόντος, οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι λιγότερο από το 50% γεμάτοι και είναι το χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους από το 2022. Ο διαχειριστής αποθήκευσης της Γερμανίας διοργανώνει εκδήλωση σχετικά με το σχέδιό του για την αναπλήρωση κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου E-world στο Έσσεν της Γερμανίας και είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης. «Η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων αναδεικνύει την αδυναμία του εφοδιασμού της Ευρώπης», δήλωσε ο αναλυτής Πατρίσιο Άλβαρεζ της Bloomberg Intelligence. Η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ρωσικής προμήθειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών «έχει μετατρέψει τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου πιο ευάλωτες σε κλυδωνισμούς των τιμών ως απάντηση στις βραχυπρόθεσμες διακοπές, τη ζήτηση LNG στην Ασία και τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες», συμπλήρωσε.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% αυτόν τον μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, λόγω της ζήτησης από τις κατοικίες και τις εμπορικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις μηνιαίες προοπτικές της ICIS. Και ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει: Η βορειοδυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση θέρμανσης, να εξαντλήσουν περαιτέρω τα αποθέματα και να δώσουν ώθηση στο επώδυνο ράλι των τιμών. «Ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισέλθει στην άνοιξη με πολύ χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Αρνέ Λόχμαν Ράσμουσεν, επικεφαλής αναλυτής της Global Risk Management. «Όχι μόνο η τιμή μηνός έχει εκτοξευθεί, αλλά έχουμε επίσης δει μια αύξηση στις ημερολογιακές τιμές του 2026-2027».
Η επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος συντήρησης της Νορβηγίας μπορεί επίσης να περιορίσει τις προμήθειες σε μια εποχή που η αγορά είναι ήδη πιεσμένη. Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τον αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ και των πιθανών αντιποίνων, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσουν ακριβότερες τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, και τις συζητήσεις σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες, καθώς ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επιστροφή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. «Όσο περισσότερο παραμένουν αυξημένες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο πιο πιθανή καθίσταται η επιστροφή στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε η Φλόρενς Σμιτ, στρατηγικός Σύμβουλος ενέργειας για την Ευρώπη στη Rabobank.
euro2day.gr
Newsroom