Στο ρυθμο των Ριχτερ η Σαντορινη και η Αμοργος

Στο ρυθμο των Ριχτερ η Σαντορινη και η Αμοργος
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αμοργού - Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού - Άκης Τσελέντης: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα» είναι το σχόλιο του Καθηγητή σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκη Τσελέντη για την σεισμική δραστηριότητα στις Kυκλάδες, μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 5,3 Ρίχτερ και 5 Ρίχτερ αργά το βράδυ της Δευτέρας και στις 00:37 μετά τα μεσάνυχτα. Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Καθηγητής αναφέρθηκε στις μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και οι οποίες δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


«Βράζει η γη. Ανατριχιαστικό το βουητό» σε Σαντορίνη, Αμοργό: 183 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ από 1η Φεβρουαρίου - Πάνω από 10 από χθες το βράδυ. ***** Σαντορίνη: Νέος παλιρροιογράφος για την παρακολούθηση τσουνάμι. ***** Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης. ***** «Πρωτόγνωρο φαινόμενο», λέει ο Λέκκας - Τα πρώτα συμπεράσματα μετά τα 5,3 Ρίχτερ. ***** Φον ντερ Λάιεν: Οι αδικαιολόγητοι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα μείνουν αναπάντητοι - Έρχονται αντίμετρα.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Ο Τραμπ «αγοράζει» την Ουκρανία - Απαιτεί σπάνιες γαίες αξίας 500 δισ. στο «χαρτοφυλάκιο» των ΗΠΑ

Τ
ίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν και αυτό φροντίζει να το θυμίζει συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ, με πιο πρόσφατο αποδέκτη την Ουκρανία, η υποστήριξη της οποίας, από τις ΗΠΑ, έχει ένα τίμημα για αυτήν: Ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισ. δολαρίων
Στο δεύτερο μέρος μιας συνέντευξης στο Fox News που προβλήθηκε αργά τη Δευτέρα (10/2), ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι από τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας ως αποζημίωση για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν δαπανήσει για να βοηθήσουν το Κίεβο να αντισταθεί στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

«Τους είπα, (στην Ουκρανία), ότι θέλω το ισοδύναμο, όπως σπάνιες γαίες αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ουσιαστικά συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, ώστε τουλάχιστον να μην αισθανόμαστε ηλίθιοι», δήλωσε ο Τραμπ«Διαφορετικά, είμαστε ηλίθιοι. Τους είπα ότι πρέπει πρέπει να πάρουμε κάτι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Politico.

Ο γεωλογικός θησαυρός της Ουκρανίας

Η Ουκρανία κατέχει τεράστια κοιτάσματα κρίσιμων στοιχείων και ορυκτών, από λίθιο έως τιτάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή σύγχρονων τεχνολογιών. Διαθέτει επίσης τεράστια αποθέματα άνθρακα, καθώς και πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο, αλλά μεγάλο μέρος από αυτά βρίσκεται σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αφήσει να αιωρείται ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν τους φυσικούς πόρους της χώρας του ως τακτική για να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό του. Η ιδέα ήταν επίσης μέρος του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας, ενός καταλόγου οικονομικών πολιτικών και πολιτικών ασφαλείας που αποσκοπούν στην εξασφάλιση μιας δίκαιης ειρήνης με τη Ρωσία, το οποίο ο Ουκρανός Πρόεδρος παρουσίασε στους Συμμάχους της χώρας πέρυσι.

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», δήλωσε ο Ζελένσκι την Παρασκευή (7/2) σε συνέντευξή του στο Reuters. «Θα ήθελα επίσης να μιλήσω γι' αυτό με τον Πρόεδρο Τραμπ». Ο Τραμπ, ο οποίος ελπίζει να νικήσει την Κίνα στην παγκόσμια κούρσα για τους πόρους, έχει εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία του να εκμεταλλευτεί την αφθονία ορυκτών της ΟυκρανίαςΝωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο: «Επιδιώκουμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία, όπου θα εξασφαλίσουν αυτό που τους δίνουμε με τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα». Τα σχόλιά του προκάλεσαν αντιδράσεις από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατηγόρησε το συναλλακτικό στυλ εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ ως «πολύ εγωιστικό, πολύ εγωκεντρικό».

Ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε χάρτη με τους θησαυρούς της Ουκρανίας

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο Reuters, o Ζελένσκι ξεδίπλωσε έναν άλλοτε διαβαθμισμένο χάρτη με τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών. «Αν μιλάμε για μια συμφωνία, τότε ας κάνουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή και ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει αυτούς τους πόρους στους συμμάχους της, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που είναι και οι δύο ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ. «Ο Πούτιν δεν τα αρπάζει απλώς τα ορυκτά μαζί με τη γη, αλλά σκέφτεται ήδη πώς θα εξασφαλίσει και άλλους εταίρους στη συμμαχία του, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν... και θα τους δώσει πρόσβαση. Φυσικά, δεν έχουν αρπάξει το 20% των ορυκτών μας πόρων, είναι λιγότερο. Πολύ λιγότερο. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια». Σημειώνεται ότι οι σπάνιες γαίες είναι σημαντικές για την κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης, ηλεκτρικών κινητήρων και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. «Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε, μια πολύ πλούσια περιοχή του Ντνίπρο, την κεντρική Ουκρανία», είπε.

Τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά εδώ και μήνες, διαθέτοντας τεράστιους πόρους σε μια αδιάκοπη επίθεση, ενώ ο πολύ μικρότερος στρατός του Κιέβου αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών και ανησυχεί για τις μελλοντικές προμήθειες όπλων από το εξωτερικό. Ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε έναν χάρτη στο γραφείο του στο Κίεβο, ο οποίος έδειχνε πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας λωρίδας γης στα ανατολικά, η οποία επισημαίνεται ότι περιέχει σπάνιες γαίες. Περίπου η μισή από αυτή φαινόταν να βρίσκεται στην πλευρά της Ρωσίας στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, απαραίτητα για την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία, και ουρανίου, που χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια και τα όπλα. Πολλά από τα κοιτάσματα τιτανίου βρίσκονται στη βορειοδυτική Ουκρανία, μακριά από τις μάχες. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο δεν πρότεινε να «χαρίσει» τους πόρους του, αλλά να προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την από κοινού ανάπτυξή τους: «Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου αυτοί πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Και θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω γι' αυτό με τον Πρόεδρο Τραμπ», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια πολύ πλούσια γη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη χαρίζουμε σε κανέναν, ακόμη και σε στρατηγικούς εταίρους. Μιλάμε για εταιρική σχέση. Ας την αναπτύξουμε μαζί, ας βγάλουμε λεφτά, και το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου...».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ρωσία γνωρίζει λεπτομερώς πού βρίσκονται οι κρίσιμοι πόροι της Ουκρανίας από γεωλογικές έρευνες της σοβιετικής εποχής που είχαν μεταφερθεί στη Μόσχα όταν το Κίεβο απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1991Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούσαν την ιδέα της χρήσης των τεράστιων υπόγειων χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας για την αποθήκευση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Γνωρίζω ότι η Κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ γι' αυτό... Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε συμβάσεις και να επιτρέψουμε τη διαμεσολάβησή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με ευχαρίστηση. Γνωρίζω ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας το υποστηρίζουν. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αφήσουμε τους Αμερικανούς εταίρους μας να εισέλθουν σε αυτόν τον τομέα, σε αυτήν την αγορά. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί επίσης μέρος της ασφάλειας για την Ουκρανία και την Ευρώπη, διότι δεν πρόκειται για ρωσικό φυσικό αέριο».

«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από το ieidiseis.gr



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ