Την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1.500 ευρώ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. «Η άποψή μου είναι ότι θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια» είπε.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού απάντησε: «Είμαστε ήδη στα 830 ευρώ. Το αν η αύξηση θα είναι 30, 40, 50 φέτος δεν μπορώ να σας το πω, υπολογίστε όμως την απόσταση που μας χωρίζει από τα 830 στα 950 ευρώ και νομίζω ότι κάπου εκεί θα προκύψει και η τελική αύξηση». Η αύξηση αυτή, όπως είπε, θα συμπαρασύρει επιδόματα - τριετίες, και ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στην τριετία.
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για μειώσεις φόρων, εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. «Όσο τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους» ανέφερε. Θύμισε δε, πως στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων. «Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση απάντησε: «Μπορώ να σας πω τι με αποσχολεί και πού θα ήθελα να στρέψουμε την προσοχή μας: Μεσαία τάξη και επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, τεκμήρια, υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να δούμε, και τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στη λίστα των παρεμβάσεων». Σχετικά με τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και το αν η παρέμβαση της Κυβέρνησης της κόστισε είπε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει η Κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του», επισήμανε.
Σημείωσε ακόμη πως τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Είναι μία μικρή βοήθεια, μία ανακούφιση». Σχετικά με την προσωπική διαφορά ανέφερε πως «είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και την σφοδρή κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού, έχει ο ίδιος τη δικιά του εμπειρία, ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές, άρα γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να συνομιλούμε με την Τουρκία». «Ως προς την ουσία εγώ πάντα προτιμώ τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα αν φυσήξει ένας γερός αέρας. Όσο μπορώ να διασφαλίζω τα ήρεμα νερά, πιστεύω ότι αυτό είναι και η αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς δε, για τη συνοχή της Ν.Δ. απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα και υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη και να προβαίνει σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της Κ.Ο.».
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε «συγκλονισμένος από τις εικόνες στην Βαλένθια και την τραγική απώλεια των ανθρωπίνων ζωών». «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το 112, δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που μπορεί να ξεπερνούν τις δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής. Ξέρω όμως ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς έχουμε εμπεδώσει μία κουλτούρα εκκενώσεων μέσα από το 112. Δυστυχώς, αυτή λοιδορήθηκε και φέτος. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω αχρείαστα μία φορά το 112, παρά να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να είχαμε ειδοποιήσει πολίτες τουλάχιστον να προστατευτούν», δήλωσε.
Ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η Αττική απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα έχει μία ακόμη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής «για να δούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων που γίνονται στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας. Τα έργα καθαρισμού του Κηφισού προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς, δεν αρκούν μόνο αυτά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η διατομή του Κηφισού από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι καθαρός σε μία μεγάλη νεροποντή. Το ίδιο θα ισχύει και στα υπόλοιπα ρέματα, σε συνδυασμό με μία σειρά αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο». «Υπάρχει σχεδιασμός. Υλοποιείται. Δαπανούμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να αυξηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Σχετικά με την έκρηξη στους Αμπελόκηπους ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και στην Αντιτρομοκρατική να εξιχνιάσει την υπόθεση. «Υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα. Η κουλοτύρα των αντιεξουσιαστών την οποία για αρκετά χρόνια ανεχτήκαμε μπορεί να οδηγήσει και σε σκέψεις μία μολότφο να μετατραπεί σε μία βόμβα» ανέφερε.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom