ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μειώνεται ο τζίρος - αυξάνεται ο ΦΠΑ: Mισθωτοί και καταναλωτές πληρώνουν σε μια διετία επιπλέον φόρους 8,8 δισ. ευρώ. ***** Η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη μεγάλου καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχει την Αττική. ***** Ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε τους όρους της Ρωσίας για ειρήνη με την Ουκρανία - Στις καλένδες η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία. ***** Αίγυπτος και Ιορδανία κατά της «ισραηλινής επιθετικότητας» στον Λίβανο. ***** Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για το Ιράν.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Εφορία: Βουνό τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Ψίχουλα σε ρυθμίσεις

Σ
ταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αποτελούν οι ρυθμισμένες οφειλές. Τον Ιούλιο σε ρύθμιση βρίσκονταν 3,7 δισ. ευρώ ή ποσοστό μόλις 4,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. 
Τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τον Ιούλιο στα 107,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, αλλά ποσοστό 24,5% που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Έτσι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιορίζεται σε 80,7 δισ. ευρώ και από αυτό μόλις 3,7 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επεξεργάστηκε τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Διαπιστώθηκε ότι το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (19,1%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 21,1% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώΕιδικά σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (24,5%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 28,3% στην κατηγορία 10.000 με 20.000 ευρώ.

Η ακτινογραφία των χρεών

Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΚΒ) διαπιστώνει ότι το 59,4% αυτού, που αντιστοιχεί σε 48,1 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές. Τα μεγαλύτερα φορολογικά χρέη αφορούν στον ΦΠΑ (22,7 δισ. ευρώ), ακολουθούν οι φόροι εισοδήματος (20 δις. ευρώ), φόροι περιουσίας (2,8 δισ. ευρώ) και λοιποί φόροι (2,5 δισ. ευρώ). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) αποτελούν το 30% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κ.λπ..), οι οποίες αποτελούν το 10,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,6 δισ. ευρώΛαμβάνοντας υπόψη ότι 8,7 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 13,1 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,2 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων. Το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 32,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ