ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβαρότητα για την «ειρήνη»

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισοπέδωσε έξι κτίρια στη νότια Βηρυτό , εκτιμώντας ότι κάπου εκεί κρυβόταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασ...


ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για το «παράθυρο ευκαιρίας» με τον Ερντογάν - Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «κινείται εν κρυπτώ». ***** Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες στις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. ***** Συμφωνία Σολτς - Ερντογάν για απελάσεις τούρκων μεταναστών. ***** Ε.Ε.: Στον «πάγο» η ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας - Όρμπαν: «Ιστορικό λάθος». ***** Μπορέλ: «Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον Νετανιάχου. ***** Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού. ***** Κόντρα Τραμπ - Ζελένσκι σε κατ' ιδίαν συνάντηση και σε τηλεοπτικό πάνελ.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Βαρβαρότητα για την «ειρήνη»

Η
ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισοπέδωσε έξι κτίρια στη νότια Βηρυτό, εκτιμώντας ότι κάπου εκεί κρυβόταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
«Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς ότι βγήκε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε στην επίθεση στο υπόγειο αρχηγείο τουΗ σφοδρή αυτή επίθεση ακολούθησε την ομιλία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τι είπε ο Νετανιάχου; Το Ισραήλ θα νικήσει με κάθε τίμημα. Ό,τι κι αν λέει η Ουάσιγκτον, ό,τι κι αν λέει ο υπόλοιπος κόσμος. Το μοιραίο κίνητρο είναι ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Νετανιάχου θα κυβερνά.



Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση ότι δεν γνώριζε τίποτα για την κίνηση του Νετανιάχου να ισοπεδώσει έξι κτίρια στη Βηρυτό, κυνηγώντας τον Νασράλα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλωστε πλέον καμία επιρροή στην Κυβέρνηση Νετανιάχου. Αλλά ο ισραηλινός Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό του αν ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου βασίζεται μόνο στη βία

Όπως και στη Γάζα, πιθανότατα θα ακολουθήσουν  πολλοί βομβαρδισμοί στο νότιο Λίβανο. Αν όχι και χερσαία εισβολή. Αλλά αυτή δεν είναι πολιτική στρατηγική, αλλά σφαγή. Δεν είναι καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απέλαση και η φυγή, ο θάνατος και η δυστυχία είναι το έδαφος αναπαραγωγής στο οποίο αναπτύσσεται η τρομοκρατία. Μετά από 358 ημέρες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ο ισραηλινός στρατός, δεν έχει  εκδιώξει τη Χαμάς από τη Γάζα. Τώρα επαναλαμβάνει στο Λίβανο αυτό που απέτυχε στη Γάζα εναντίον ενός εχθρού που είναι στρατιωτικά εξοπλισμένος από το Ιράν και έχει 150.000 ρουκέτες.

Υπάρχει κάτι τρελό στη λογική του Νετανιάχου: Αν δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τη Χαμάς, ας δοκιμάσουμε το ίδιο πράγμα με τη Χεζμπολάχ. Αντί να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να εγκαθιδρύσει μια ειρηνική  μεταπολεμική τάξη, κλιμακώνει τον πόλεμο  στο νότιο Λίβανο. Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο για να επιβραδυνθεί αυτή η κλιμακούμενη τρομακτική δυναμική. Γιατί στο βάθος φαίνεται μια μεγάλη φωτιά, ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που ούτε η Τεχεράνη, ούτε οι ΗΠΑ θέλουν. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ με τις οποίες το Ισραήλ ήθελε συμφιλίωση με όλα τα αντιιρανικά Κράτη της περιοχής, έχουν καταρρεύσειΤώρα το Ισραήλ βασίζεται μόνο στη δύναμη πυρός για να πετύχει δήθεν την «ειρήνη». Μια «ειρήνη» που θα βασίζεται στην υποταγή και την εγκατάλειψη των αρχών της αξιοπρέπειας κάθε Κράτους και του διεθνούς δικαίου.

Αποικιοκρατική «λογική»

Η «ειρήνη» κατά τον Νετανιάχου, δεν πρέπει να φοβάται να καταφύγει στη βαρβαρότητα εάν την ασκήσει εναντίον ενός εχθρού που θεωρείται ότι δεν αξίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η «λογική» των αποικιοκρατών, δηλαδή! Αναμφίβολα, το ζήτημα της ενοχής και της αθωότητας στον πόλεμο που εξελίσσεται στο νότιο Λίβανο είναι περίπλοκο. Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου. Από τότε υπήρξε μια στρατιωτική σύγκρουση χαμηλής ταχύτητας. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η ισραηλινή λογική είναι ότι αν σταματήσουν οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ, θα επικρατήσει ειρήνη στο βόρειο μέτωπο. Η λογική της Χεζμπολάχ είναι ότι εάν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, θα υπάρξει ειρήνη στο βόρειο μέτωπο.

Το Ισραήλ επιδιώκει τον νόμιμο στόχο να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, με μέσα που θα κοστίσουν δεκάδες χιλιάδες αθώων ανθρώπων. Η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αξιών της Δημοκρατίας απαιτεί ριζική αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων που, ως επί το πλείστον, έχουν παραμείνει αδρανείς, αν δεν ανέχονται κιόλας, τη στάση αυτή της ισραηλινής Κυβέρνησης.

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (ICJ) επιβεβαίωσε τον περασμένο Ιούλιο αυτό που ολόκληρος ο κόσμος μπορούσε να δει και να καταλάβει επί δεκαετίες: Ότι η ισραηλινή κατοχή και ο  αποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Γιατί ο Νετανιάχου θέλει να καταστήσει μη βιώσιμη τη λύση των δύο Κρατών… Τώρα ο αριθμός των Λιβανέζων που σκοτώθηκαν σε λίγες μέρες ξεπέρασε τους 700 και τους 42.000 στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου.

Ασταμάτητος ο Νετανιάχου: Τι σημαίνει το «νεκρός ο Νασράλα» για Ισραήλ, Ιράν και Δύση

Η τύχη του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της τρομοκρατικής Οργάνωσης, Χεζμπολάχ, παραμένει αβέβαιη. Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι νεκρός. Ο Λίβανος υποστηρίζει ότι διασώθηκε. Σε κάθε περίπτωση η εντολή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για χτύπημα στο αρχηγείο της Οργάνωσης, στη Βηρυτό, αλλάζει όλα τα δεδομένα και υπογραμμίζει αυτό που τα ξημερώματα αναγνώρισε και ο Ζοζέπ Μπορέλ: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον Μπενιαμίν ΝετανιάχουΤο τι έχει συμβεί αποτυπώνεται σε ένα σύντομο σημερινό σχόλιο του BBC. «Το τεράστιο χτύπημα στη Βηρυτό αφήνει τη Δύση εντελώς ανίσχυρη, την ώρα που το Ισραήλ κυνηγά τη νίκη».

Η όλη επιχείρηση αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στην έως τώρα στρατηγική του Ισραήλ. Αποφασίζοντας να εξοντώσουν τον Νασράλα, ανεξάρτητα από το εάν τελικά το πέτυχαν, οι Ισραηλινοί έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθενται να ακούσουν τις εκκλήσεις της Δύσης για «αυτοσυγκράτηση», ότι τολμούν να αψηφήσουν τις συμβουλές του πανίσχυρου προστάτη τους, των ΗΠΑ.

Η απόρριψη του δόγματος της Δύσης

Αν διαβάσει κανείς και τα προσκείμενα στον Νετανιάχου ισραηλινά Μέσα, αντιλαμβάνεται πως διατάζοντας το χτύπημα στον Νασράλα, ενώ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα «αποδέσμευσης» και «ανεξαρτησίας» από την παγκόσμια συναίνεση περί αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και στον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα ίσως δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο. Αυτό που ΗΠΑ, Ε.Ε. και εν γένει η Δύση βλέπουν ως «συνετή στρατηγική» και «αποφυγή ολοκληρωτικού πολέμου», για την Κυβέρνηση Νετανιάχου είναι «αδυναμία» και «απροθυμία» των δυτικών να αντιμετωπίσουν ευθέως τους τρομοκράτες.

Για τον Νετανιάχου η διασφάλιση της ακεραιότητας του Κράτους του και της ειρήνης δεν έχει καμία σχέση με το ποιο αφήγημα θα κερδίσει στη διεθνή σκηνή ή πώς θα επιτευχθεί περιφερειακή ισορροπία. Θεωρεί την εξόντωση του Νασράλα και του όποιου ηγέτη εξτρεμιστικής Οργάνωσης επιθυμεί την εξόντωση του Ισραήλ απολύτως απαραίτητη, ανεξάρτητα από τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ. Δεν ήταν μόνο το σοκ και η ταπείνωση που προκάλεσαν ή το ότι έθεσαν εκτός μάχης περί τα 1.500  μέλη της Χεζμπολάχ. Καθώς η υποδομή επικοινωνιών και η αλυσίδα εφοδιασμού της Οργάνωσης ήταν σε κίνδυνο, το Ισραήλ γνώριζε πως είναι πιθανό ανώτεροι αξιωματούχοι της να αναγκαστούν να συναντηθούν αυτοπροσώπως. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχε σκοτώσει Διοικητές της Οργάνωσης. Αλλά ο μεγάλος στόχος ήταν ο «αποκεφαλισμός» της.

Οι 3 στόχοι του Ισραήλ

Το Ισραήλ εκτιμά ότι βρίσκεται στο δρόμο για την υλοποίηση τριών στόχων, σημειώνει ο Economist.
  1. Είναι στα πρόθυρα της εξάλειψης της στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ.
  2. Bρίσκεται στη διαδικασία καταστροφής ενός σημαντικού ποσοστού του τεράστιου πυραυλικού οπλοστασίου της, αν και πολλά απομένουν ακόμη.
  3. Kαι είναι έτοιμo να ξεκινήσει, εφόσον τελικά χρειαστεί, μια χερσαία επίθεση που θα «καθαρίσει» τη συνοριακή περιοχή από τις οχυρώσεις της Χεζμπολάχ.
Η επίτευξη αυτών των στόχων θα εξασφάλιζε, επιμένουν οι Ισραηλινοί Στρατηγοί, την επιστροφή των αμάχων με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Δεν έχει υπάρξει απόφαση χερσαίας εισβολής ακόμη, ούτε είναι πιθανή τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός εάν προσφερθεί μια καλύτερη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, από τη σκοπιά του. Ποια είναι αυτή; Η επιστροφή στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε για τον τερματισμό του πολέμου του 2006 και το οποίο απαιτεί από τη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα «δεν είναι αρκετό», λέει ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός. «Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει ότι αυτή τη φορά η Χεζμπολάχ δεν είναι πουθενά κοντά στα σύνορα και η μόνη δύναμη εκεί είναι ο Λιβανέζικος Στρατός».

Και πώς θα απαντήσει το Ιράν

Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση μπορεί να είναι αυτό που θα οδηγήσει τη Χεζμπολάχ και κυρίως το Ιράν στο να λάβουν από την πλευρά τους την απόφαση για ολοκληρωτικό πόλεμο. Έως τώρα η Τεχεράνη είχε με κάθε τρόπο δείξει ότι δεν επιθυμεί την περιφερειακή σύρραξη. Ακόμη και τα αντίποινα για τη δολοφονία του Αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός της, δεν ήρθαν τελικά ποτέ. Τώρα η πίεση να «απαντήσει» θα είναι πιο έντονη από ποτέ. Θα είναι μία πίεση που θα προέλθει από τους πληρεξουσίους που η ίδια φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια να τροφοδοτεί με όπλα και χρήμα και να ενισχύει διαρκώς.
naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Σημείωση: Ο Όθων Κουμαρέλλας είναι αδελφός του εκδότη και διαχειριστή της εφημερίδα μας, κ. Ιωάννης Κουμαρέλλας.

Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ