Ανδρουλάκης: Δεν θα δώσουμε ξανά ευκαιρία σε αυτούς που πούλησαν το ΠΑΣΟΚ. ***** Αιχμές Δούκα για Ανδρουλάκη: Υποτιμά την εσωκομματική διαδικασία. ***** Ηλεκτρική διασύνδεση: Επεσαν οι υπογραφές στη τελική συμφωνία - Είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο μετά την ολοκλήρωση του due diligence. ***** Κ. Σακελλαροπούλου: Η μετάβαση στον νέο κόσμο της εργασίας πρέπει να συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία έναντι των κινδύνων - Χαιρετισμό στο Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και η ΓΣΕΕ στη Φλώρινα. ***** Gazprom: Συνεχίζεται η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. ***** Ρωσία: Μπαράζ επιθέσεων της Ουκρανίας με drones – Καταρρίφθηκαν 100.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - «Βουτιά» στο 1% στα τρόφιμα

Σ
το 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%, ποσοστό στο οποίο ήταν τον Μάιο. 
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι τιμές τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1% ετησίως τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 2,5% τον Μάιο και 5,3% τον Απρίλιο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ετήσια μεταβολή του δείκτη στο 2,5% για την ευρωζώνη, από 2,6% τον Μάιο. Έναν χρόνο πριν, ήταν 5,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 6,4%Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά Κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργεια (+0,02 π.μ.). Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέγραψε μικρή μόνο επιβράδυνση στην ευρωζώνη, στο 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 2,9% τον Μάιο.

Υπ. Ανάπτυξης: Θετική ένδειξη κάμψης των τιμών στα τρόφιμα

«Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα μας τον Ιούνιo στο 1% είναι άλλη μια θετική ένδειξη κάμψης των τιμών. Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες θα είναι συνεχής, καθώς βασική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνει, σε αυτή την κατεύθυνση στρέφονται:
  • Η συνεχής στήριξη από την Κυβέρνηση του έργου και του ρόλου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού ως εγγύηση για να είναι πραγματικά ελεύθερος ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών.
  • Η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με την ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και την συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους Περιφερειάρχες και τις υπηρεσίες των Περιφερειών, ώστε οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην κερδοσκοπία να ενταθούν και να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
  • H αύξηση των ανώτερων ορίων στα πρόστιμα, από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.
  • H ενίσχυση των καταναλωτών, καθώς η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis δίνει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να δημιουργεί το προσωπικό του καλάθι με προϊόντα και να βλέπει μέσω χάρτη σε ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του μπορεί να τα αγοράσει φθηνότερα.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και όλα τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών τους».
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ