ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Aπόπειρα δολοφονίας κατά του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο: Υποβάλλεται σε εγχείρηση. ***** Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,2% για Ελλάδα, πληθωρισμός στο 2,8%. ***** ΣΥΡΙΖΑ: «Καλύτερη Ζωή Τώρα» σε τρία κεντρικά spots. ***** Επίθεση Χάρη Δούκα στον πρόεδρο του ΤΕΕ για το ύψος των κτιρίων: «Απαράδεκτες και επικίνδυνες αντιλήψεις». ***** Μπορέλ/Κομισιόν: Αρνητική επιρροή στην πορεία της Γεωργίας προς την Ε.Ε. το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων». ***** Νέα ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο - Ενισχύσεις στέλνει η Ουκρανία. ***** ΗΠΑ: Ντέρμπι μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο νέος βασικός μισθός αυξάνει τον φόρο στους… ελευθέρους επαγγελματίες

Η
αναπροσαρμογή του βασικού μισθού στα 830 ευρώ από τις αρχές Απριλίου παρασύρει προς τα πάνω και ορισμένα επιδόματα. Θέμα που διαλαλεί η Κυβέρνηση. Αυτό που αποκρύβει είναι ότι θα αυξηθεί και ο φόρος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και αναδρομικά για το 2023, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φόρο με βάση τον βασικό μισθό.

Μάλιστα το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται επί 14 μεικτούς μισθούς. Έτσι προκύπτει καθαρό εισόδημα 10.920 ευρώ. Το οποίο, για να το αμφισβητήσει κάποιος, θα πρέπει να παραιτηθεί του τραπεζικού απόρρητου, να δεχτεί να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί του, ακόμη και να δηλώσει πού πήγε διακοπές! Το βασικό επιχείρημα, όταν ψηφιζόταν αυτό το μέτρο (2023), από τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη ήταν ότι δεν μπορεί ένας ανειδίκευτος υπάλληλος να βγάζει περισσότερα από τον ελεύθερο επαγγελματία-επιχειρηματία. Πάλι καλά που δεν συνυπολόγισε και τυχόν επιδόματα τέκνων ή επίδομα γάμου του υπαλλήλου. Προβλέπονται όμως 3ετίες…Ωστόσο:
  • Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.
  • Τον τέταρτο χρόνο είναι μειωμένο κατά 67%.
  • Τον πέμπτο είναι μειωμένο κατά 33%.
  • Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα φθάνει τα 10.920 ευρώ, ενώ έπειτα από τρεις τριετίες (πάνω από 12 χρόνια) θα ανέλθει στα 14.196 ευρώ.
Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τεκμήριο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ασθένεια, εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, φυσικές καταστροφές, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ., Κατ αυτόν τον τρόπο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει τουλάχιστον 1.202,4 ευρώ φόρο φέτος. Συν τα 325 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος. Το οποίο μειώθηκε στο μισό, αλλά όχι για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Τιμωρεί και τα μπλοκάκια

Εξαιρέθηκαν δηλαδή και πληρώνουν ολόκληρο το Τέλος οι απασχολούμενοι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά στην ουσία πρόκειται για μισθωτούς με καλυμμένη σχέση εξαρτημένης εργασίας (αμοιβή με τον «μπλοκάκι»). «Παραθυράκι» προκειμένου να γλιτώνει η επιχείρηση τον 13ο και 14ο μισθό και να μην επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή την κατηγορία των εργαζόμενων συνεχίζει να επιβαρύνει η Κυβέρνηση. Και ως προς τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής, αλλά και φορολογικά με ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ).

Η νέα λοιπόν αύξηση του βασικού μισθού στα 830 ευρώ μεικτά αναπροσαρμόζει και το τεκμήριο των ελεύθερων επαγγελματιών στα 11.620 ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Χατζηδάκης. Δηλαδή το ελάχιστο που θα δέχεται η Εφορία σαν εισόδημα ενός ελευθέρους επαγγελματία θα είναι οι μεικτές-συνολικές αμοιβές του ανειδίκευτου εργολήπτη-υπαλλήλου. Απλώς η αναπροσαρμογή δεν ανακινείται τώρα προεκλογικά, κατά πάγια τακτική, πάρα θα έρθει με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο του 2024 και πάντα με το επιχείρημα τα πάταξης της φοροδιαφυγής…

Όπως, εξάλλου, μετεκλογικά είχε πράξει πέρυσι η Κυβέρνηση, ενώ προεκλογικά (Μάιος-Ιούνιος 2023) κατηγορούσε την Αντιπολίτευση ότι έχει κρυφή ατζέντα πρόσθετης φορολογίας. Και πάντα με βάση τη… δέσμευση Χατζηδάκη ότι τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών δεν πρέπει να υπολείποντας του μεικτού ετησίου εισοδήματος των ανειδίκευτων υπαλλήλων.. Κατά συνέπεια για το τρέχον έτος τα κέρδη θα υπολογίζονται στα 11.620 ευρώ, όπως αυτά θα πιστοποιηθούν με την κατάθεση της φορολογικός δήλωσης την άνοιξη του 2025. Και πάλι αναδρομικά για το 2024, όπως γίνεται και με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023 και με έναν νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη σχεδόν του έτους (περασμένος Νοέμβριος). Κατά συνέπεια, για τη φετινή χρήση οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν ελάχιστο φόρο, με τις εξαιρέσεις που προαναφέραμε, 1.356,4 ευρώ, από 1.202,4 για την περσινή χρήση.

«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από το ieidiseis.gr



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ