ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Σφίγγει το ζωνάρι για την Ελλάδα: Ο «κόφτης» στις δαπάνες και στα πλεονάσματα. ***** Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα μπει φραγμός στην περιφρόνηση των προβλημάτων των πολιτών - Στόχος της Ν.Δ. είναι η εξουσία για την εξουσία. ***** Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια. ***** Πάνω από 5 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις αντιμετώπισε το ΓΕΕΘΑ σε έναν μήνα. ***** Οικογενειακοί γιατροί: Αυξάνονται οι ασθένειες από έντομα και ρύπανση. ***** Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι - Δεκατρείς τραυματίες - «Ήμασταν τυχεροί δεν είχαμε νεκρούς». ***** Υπό εντεινόμενη πίεση η ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία της Μελόνι. ***** Ο Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το ηθικό του ουκρανικού στρατού.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

O Αλέξης Τσίπρας για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Ο πρώην Πρωθυπουργός και τέως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, μίλησε σήμερα στο Συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο διοργανώνουν η εφημερίδα «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE).

Υπάρχει μία βρώμικη κηλίδα στο φόρεμα της Δημοκρατίας - Η αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί

«Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν έμεινε στο, συνήθως χωρίς γραβάτα, πουκάμισό μας. Γιατί εμείς δεν φοράγαμε γραβάτα, γιατί αν φοράγαμε μπορεί και να κρύβαμε και το λεκέ»: Με αυτή τη φράση έκλεισε τη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τη δημοσιογράφο της Καθημερινής Ξένια Κουναλάκη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

 «Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, συνεπώς δεν μπορώ να έχω θύμησες και μνήμες από τα πρώτα χρόνια της επισφάλειας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά στις εκλογές του 1981, σημειώνοντας την «πλημμυρίδα της Δημοκρατίας που είχε μπει σε κάθε σπίτι». Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε πως επρόκειτο για «ουσιαστική μετάβαση σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία», σημειώνοντας πως ήταν «ιστορική τομή» και υποστήριξε ότι η Αριστερά έκανε λάθος όταν, τότε, έλεγε για «αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς». Όπως επεσήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός, «η στιγμή της Μεταπολίτευσης θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: Της τραγωδίας στην Κύπρο και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με αποτέλεσμα τη σφοδρή κρίση χρεοκοπίας. Ερωτηθείς για έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ο ίδιος απάντησε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης». Έπειτα, σημείωσε ότι η αιτία της κρίσης οφειλόταν σε ένα πελατειακό κράτος που χτίστηκε. «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ισοτίμως ευθύνη γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η φορολογική πολιτική που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, κατά τη δεκαετία του 1990, έδωσε φοροαποφυγή και φοροαπαλλαγή, επομένως δεν υπήρχαν οι πόροι. «Η χώρα σταμάτησε να παράγει, σταμάτησε να φορολογεί», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απομακρύνθηκε από την πολιτική της χρηστής οικονομικής διοίκησης εν μέσω του ανταγωνισμού του, τότε, δικομματισμού. Για την Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παραγνώρισε τους μακροοικονομικούς κινδύνους» και «αφέθηκε στο αφήγημα της ασφαλούς Οικονομίας».

Για το δημοψήφισμα του 2015

«Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι «λάβαμε εντολή διαπραγμάτευσης όχι εξόδου από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κατανοούσαμε τότε πως η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση». Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, «τότε δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις».

«Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα τόσο στην τότε ελληνική Κυβέρνηση και, στην τότε  ευρωπαϊκή ηγεσία, να κάνουν ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας λάθη στη φάση της διαπραγμάτευσης, και πρόσθεσε ότι «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση». Έπειτα, αναφέρθηκε σε «προσωπικές στρατηγικές» εντός της Κυβέρνησής του και σημείωσε πως «πετύχαμε να υπάρχει ένα δύσκολο πρόγραμμα, όμως με αρχή, μέση και τέλος αλλά και τους απαραίτητους πόρους». Ο ίδιος τόνισε: «Πετύχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, κάτι που δεν κατάφεραν οι τρεις προηγούμενες Κυβερνήσεις, του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά». «Δεν είχα στο μυαλό μου μια πολιτική ρεβάνς για την "Πρώτη φορά Αριστερά", αλλά στόχο είχα την ευρεία πολιτική συναίνεση για την έξοδο της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι είχε φιλική σχέση με τον τότε  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, διαψεύδοντας ότι είχε απειλήσει περί παραίτησής του.

«Μια δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα είναι σίγουρα πάσχουσα»

Για «μαύρη κηλίδα στο φόρεμα της Μεταπολίτευσης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας πως «έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη». Στη συνέχεια, είπε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι η Δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε το εξής ως προς το Κράτος δικαίου: «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη. Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

«Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε στη διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός «εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης», όπως σημείωσε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της Αριστεράς, λέγοντας το εξής: «Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές».

«Ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Για την υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε: «Η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου». Έπειτα, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν υπήρχε ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδας για το Κράτος δικαίου επί των ημερών του, «δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό στο Μέγαρο Μαξίμου».




«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ