«Η ώρα της αλήθειας και των ευθυνών έφτασε, σήμερα όλοι θα κριθούν». Με αυτή τη θέση στενών συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται σήμερα στη Βουλή και γνωστοποιεί στο Σώμα και στην κοινωνία, τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε η ΑΔΑΕ για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Όχι γενικά και αόριστα: Ο έλεγχος αφορά κυρίως τα έξι πρόσωπα για τα οποία ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο, να γίνει έλεγχος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ανήκουν.
Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν Υπουργό, έναν πρώην διπλωματικό παράγοντα και τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (άπαντες έχουν σχέση και με τα εξοπλιστικά προγράμματα). Τα ονόματά τους έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το Documento, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας χθες μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τον έλεγχο που έκανε η ΑΔΑΕ «τώρα μιλάμε με στοιχεία και όχι με εικασίες ή δημοσιεύματα». Ειδικά η παρακολούθηση της ''κεφαλής'' των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνεται ως μείζονος σημασίας και, μάλιστα, όταν γίνεται με την επίκληση… λόγων εθνικής ασφάλειας.
Θα γίνει πρόταση μομφής;
Μένει να φανεί εάν, τελικά, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας, μετά την επίσκεψη στην ΑΔΑΕ και, υπήρξαν ''θερμές εισηγήσεις'' γι' αυτή την κίνηση. Όπως αναφέρουν πηγές, «μέχρι τώρα δεν καίγαμε το χαρτί της μομφής επειδή απαγορεύεται να κατατεθεί εκ νέου, πριν περάσει εξάμηνο από την προηγούμενη και δεν ξέραμε τι ανάγκη θα προέκυπτε. Αυτός ο περιορισμός πλέον δεν υφίσταται αφού, έτσι κι αλλιώς, σε ένα-δύο μήνες η Βουλή θα διαλυθεί λόγω προκήρυξης εκλογών. Οπότε, αν όχι τώρα, πότε;».
Οι ''υπέρ'' υπογραμμίζουν την ανάγκη «να χρεωθούν οι 156 κυβερνητικοί βουλευτές την παραβίαση του Συντάγματος» και δεν προσδοκούν, φυσικά, σε καταψηφίσεις και πτώση της Κυβέρνησης. Υπάρχουν ωστόσο και ενστάσεις, όχι επειδή μετά από μία τέτοια κίνηση η υπόθεση των υποκλοπών θα πάψει να υφίσταται, αλλά διότι το Μαξίμου θα ήθελε πολύ να ''απλωθεί'' η συζήτηση και να φύγει ο φακός από το επίμαχο θέμα. «Έτσι κι αλλιώς έρχονται εκλογές και την μομφή θα τη δώσουν οι πολίτες», είναι ο ισχυρός αντίλογος. Η οριστική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί αργά τη νύχτα, ενώ, έτσι κι αλλιώς, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ειδοποιηθεί να βρίσκεται στη Βουλή από νωρίς το πρωί σήμερα.
Θα… συλληφθούν Ράμμος και Τσίπρας;
Το έτερο θέμα που κυριαρχούσε χθες στις πολιτικές συζητήσεις είναι εάν ο κ. Ράμμος… θα συλληφθεί και, αντίστοιχα, εάν κινηθεί ανάλογη διαδικασία και εναντίον του κ. Τσίπρα: Ο πρώτος διότι του παρέδωσε τον φάκελο με τα ευρήματα των ελέγχων (λίγο αργότερα έστειλε τα στοιχεία σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Βουλής) και ο δεύτερος επειδή ''θα πει ονόματα'' από το βήμα της Βουλής. Με λίγα λόγια, το ερώτημα είναι εάν υλοποιηθεί η γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου περί σχετικής απαγόρευσης.
Εν προκειμένω οι απαντήσεις είναι:
- Ο κ. Ράμμος, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, έπραξε ως όφειλε: Ζήτησε με επιστολή του να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ως γνωστόν, απέρριψε το αίτημα.
- Κατόπιν τούτου, όπως είχαμε αποκαλύψει την επομένη της απόρριψης με τίτλο «Οι δύο κινήσεις που θα ''ξεμπλοκάρουν'' την ενημέρωση από τον Χ. Ράμμο», είχε δύο επιλογές: Να περιμένει να ζητήσει η αντιπολίτευση τη σύγκληση της επιτροπής και, στην καλύτερη περίπτωση, η συνεδρίαση να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Να εφαρμόσει το δικαίωμα-υποχρέωση που του δίνει ο νόμος για τη λειτουργία της Βουλής, ο οποίος ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου «ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής, τους πολιτικούς Αρχηγούς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης». Αυτό, δηλαδή, που έκανε χθες.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αργά τη νύχτα χθες δεν υπήρξε καμία ένσταση από Συνταγματολόγους ή νομικούς τόσο για την κίνηση του κ. Ράμμου, όσο και για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να δώσει σήμερα ''ονόματα'' στη Βουλή. Αντιθέτως, 18 επιφανείς Συνταγματολόγοι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχαν απορρίψει τη «γνωμάτευση Ντογιάκου» ως αντισυνταγματική.
«Παράκεντρο» διαρκείας;
Ένα τρίτο θέμα συζήτησης, που ''πονοκεφαλιάζει'' την Κυβέρνηση, αφορά τη νεότερη ''γραμμή άμυνας'' του Μαξίμου: Ότι, δηλαδή, έγιναν παρακολουθήσεις από μία ομάδα που αυτονομήθηκε εντός της ΕΥΠ ερήμην του Πρωθυπουργού που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας. Το αντεπιχείρημα συνολικά από την Αντιπολίτευση, κυρίως την Αξιωματική, είναι: «πώς μπορεί να ισχύει αυτό αφού οι εντολές παρακολούθησης έφεραν την υπογραφή της αρμόδιας Εισαγγελέως για την ΕΥΠ;». Για τα πρόσωπα, μάλιστα, που ζήτησε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ τον έλεγχο, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η παρακολούθησή τους δεν ήταν ''στιγμιαία'' αλλά διήρκεσε από έξι μήνες έως ενάμισι χρόνο.
«Είναι δυνατόν να λειτουργούσε …παράκεντρο στην ΕΥΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην κατάλαβε τίποτα το Μαξίμου; Κι αν ναι, ποια ήταν η τύχη του ''παράκεντρου''; Ασκήθηκαν διώξεις; Συνελήφθη κανείς;», ρωτούν ρητορικά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι τόσο ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο πρώην Γ.Γ. της Κυβέρνησης και ανηψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτήθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν άντεξαν το τοξικό κλίμα από τις αποκαλύψεις του Αυγούστου για τις παρακολουθήσεις.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom