Στη κατεύθυνση να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές κινείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βλέπει ότι παρά την αύξηση των ελέγχων, η υπόθεση θυμίζει βαρέλι δίχως πάτο. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βγάζουν λαβράκια και οι περιπτώσεις Ξενοδοχείων, Επιχειρήσεων εστίασης και αγροτικών Επιχειρήσεων που εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα είναι όλο και πιο τρανταχτές, με την αξία της κλεμμένης ενέργειας στο εξάμηνο να φτάνει κοντά στα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι έλεγχοι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου έχουν εντοπίσει 9.727 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, δηλαδή 32% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Και η εκτιμώμενη αξία των ρευματοκλοπών δείχνει αύξηση κατά 44% φτάνοντας στα 39 εκατ., με τις εισπράξεις να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (20 εκατ ευρώ ή +90%).
Το θέμα ωστόσο είναι ότι παρ’ ότι η ρευματοκλοπή συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα και επισύρει την επιβολή ακόμη και φυλάκισης, στη πράξη μπορεί να περάσει και πάνω από… χρόνος για να εισπραχθούν τα πρόστιμα, όπως είχε παραδεχτεί σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε σημερινή σύσκεψη που συγκαλείται στο ΥΠΕΝ, όπως προανήγγειλε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, παρουσία ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι διαστάσεις του θέματος και κυρίως το πώς θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και θα κλείσουν τα πάμπολλα παραθυράκια.
Τα πιο βασικά είναι ότι το άμεσα βεβαιωθέν πρόστιμο μετατρέπεται σε… δόσεις και ότι ο παραβάτης, συνήθως Επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να προσφύγει άμεσα σε ένδικα μέσα, μπλοκάροντας τη διαδικασία. Τα πάντα δείχνουν ότι το πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα που πέρυσι είχε αυστηροποιηθεί, καθώς η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας τιμωρείται πλέον ακόμη και με φυλάκιση που φτάνει και το ένα έτος για τον συνεργό ηλεκτρολόγο, χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων. Τα αυξητικά περιστατικά αποφάσεων από Δικαστήρια που αθωώνουν τους εναγόμενους καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει καλά την υπόθεση, οι τεχνικές και τα κόλπα όσων κλέβουν ρεύμα που βελτιώνονται, οι παραβάτες που αλλάζουν ΑΦΜ και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, τα πάντα δείχνουν ένα φαινόμενο σε έξαρση, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αύξηση των ελέγχων.
Σημειωτέον ότι το κεφάλαιο ρευματοκλοπές, όπου τα σκήπτρα κρατά ο κλάδος του HORECA, δηλαδή Ξενοδοχεία, Σούπερ Μάρκετ, Επιχειρήσεις εστίασης, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες, αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για δικηγορικά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των κατηγορουμένων για ρευματοκλοπή ενώπιον των ποινικών Δικαστηρίων. Τα τελευταία μάλιστα «διαφημίζουν» ότι έχουν διαχειριστεί μεγάλο αριθμό υποθέσεων όπου πέτυχαν την αθώωση των εναγομένων, όπως δείχνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, δείγμα ότι μαζί με το φαινόμενο ανθεί και μια νέα ακμάζουσα αγορά.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom