Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει η εσωκομματική κριτική για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και ενώ η Αντιπολίτευση έχει αρχίσει να ανεβάζει πολύ τους τόνους και σε αυτόν τον τομέα, τελευταία διαπιστώνονται σημάδια αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής στρατηγικής ακόμα και από νυν και πρώην γαλάζια στελέχη. Την αρχή έκαναν πριν από ένα περίπου χρόνο και συνεχίζουν μέχρι και τώρα, ο καθένας με το δικό του ύφος, οι πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.
Πριν από λίγα 24ωρα, μόνο ευχάριστα δεν άκουσαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο τον πρώην Υπουργό, Στέλιο Πέτσα, σε συνέντευξή του μετά και τη νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης όσον αφορά την ΑΟΖ, να αφήνει αιχμές κατά του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ζητώντας «να σκληρύνουμε τη στάση μας πολύ. Δεν νοείται να έχουμε τοποθέτηση μόνο με πηγές. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω, θέλω μια σκληρή απάντηση», τόνισε στο Blue Sky, και υπογράμμισε την ανάγκη «εξάντλησης των διπλωματικών μέσων» που διαθέτει η χώρα μας. Στο Μαξίμου είδαν, εξάλλου, για πολλοστή φορά και τον Καθηγητή, πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών επί Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, να καταγγέλλει τη διπλωματική πολιτική της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «απομακρυνόμαστε βήμα - βήμα και σε όλα τα μέτωπα από την ΑΟΖ».
Με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και προς αποφυγή γενίκευσης των αντιδράσεων, έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που έκανε λόγο για «εκτός τόπου και χρόνου κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση στα εθνικά θέματα». Επιχείρησε δε σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής Κυβέρνησης με τις προηγούμενες: «Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, επεκταθήκαμε στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο… Υπογράψαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Πήραμε και προχωρήσαμε τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η Ελλάδα, Rafale, Belharra. Καταφέραμε και κατοχυρώσαμε με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με τη σφραγίδα της Ευρώπης, τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας. Φέραμε την Exxon φέρνουμε τη Chevron. Προχθές μίλησε ο κ. Παπασταύρου με την επικεφαλής. Όλα προχωρούν κανονικά. Ποια από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις πέτυχε έστω ένα από όλα αυτά; Και τι είναι αυτό που κάνει και ο Πρωθυπουργός και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης και δεν έκαναν οι προκάτοχοί τους;».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, κυρίως των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, συγκεκριμένων ΜΜΕ και «κάποιων δημοσιολογούντων», να περάσουν στην κοινή γνώμη ένα αφήγημα περί ενδοτισμού της Κυβέρνησης, αποδυναμώνοντας ένα από τα μέχρι τώρα «καλά χαρτιά» που έχει στη διάθεσή της, τη διπλωματία και την Άμυνα. «Η χώρα μας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, τίποτα δεν εκχώρησε, ούτε φυσικά συζήτησε κάτι που να σχετίζεται με την εθνική κυριαρχία μας. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι απαραβίαστες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Υπενθυμίζουν δε, ότι μέσα σε έξι χρόνια έγιναν όσα δεν είχαν γίνει σε 45 από τα 51 τη μεταπολίτευσης. Σημειώνουν επίσης ότι, «ο πρώτος Πρωθυπουργός που έθεσε θέμα άρσης του casus belli για να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας είναι ο κ. Μητσοτάκης».
euro2day.gr
Newsroom