Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Κυβέρνηση, στα μισά της δεύτερης θητείας της. Οι εκλογές, όπως επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα γίνουν «σε 26, 27 μήνες», με το πολιτικό σκηνικό να είναι απολύτως ρευστό και τον ίδιο να δηλώνει σταθερά παρών, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου. Ο δρόμος της επόμενης διετίας, πάντως, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, με πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τις, έξωθεν, αλλά και έσωθεν, ενστάσεις για την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, η κοινωνική κόπωση αναγνωρίζεται και από το Πρωθυπουργό, όπως επίσης και η φθορά των έξι χρόνων στην εξουσία. Παρ' όλα αυτά, όπως διεμήνυσε ενώπιον των Βουλευτών του, «στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό τα καλύτερα είναι μπροστά μας», δηλώνοντας «απολύτως σίγουρος ότι, παρά τα σύννεφα τα οποία μπορεί να σκιάζουν σήμερα τον πολιτικό ορίζοντα, το 2027 οι πολίτες και πάλι θα μας εμπιστευτούν».
Για να επιτευχθεί αυτό, βεβαίως, βασική προϋπόθεση είναι η πάταξη της εσωστρέφειας και η διατήρηση της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής ενότητας. Νωπές είναι οι μνήμες από την ομαδική… ανταρσία Υπουργών και Βουλευτών για τους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίασης της Κ.Ο., η «Ομάδα των 11» γαλάζιων, με διαφορετική σύνθεση κατά το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο… χτύπημα, κατέθεσε νέα κοινοβουλευτική ερώτηση, αυτή τη φορά προς την Υπουργό Εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κλείσιμο ενός κύκλου «προβληματισμού και αμηχανίας Κυβέρνησης και Κόμματος», αναγνώρισε τις «εύλογες φιλοδοξίες» όλων, δικαιολόγησε τους 11, πριν πάντως από τη νέα ερώτηση που κατέθεσαν αργότερα και, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη «τα λόγια μας να είναι πάντα καλά ζυγισμένα». Ζήτησε από τους Υπουργούς να μη βλέπουν τα Υπουργεία τους «ως ένα προσωπικό βασίλειο» και υπενθύμισε στους Βουλευτές ότι «δεσμεύονται από το πρόγραμμά μας και τις αξίες μας. Οι ατομικές επιδιώξεις έπονται».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο και το γενικά ήπιο κλίμα εντός της Συνεδρίασης της Παρασκευής, εκτιμούν ότι οι όποιες αντιδράσεις εκπορεύονται κατά βάση από δυσαρεστημένα, λόγω της μη αξιοποίησής τους, στελέχη και ότι δεν θα λάβουν μεγάλες διαστάσεις όσο πλησιάζουν και οι εκλογές. Άλλωστε, στην τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, άρα ενδεχόμενη αξιοποίηση οποιουδήποτε το επόμενο διάστημα. Και όλα αυτά υπό τις συχνές παρεμβάσεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που μόνο ευχάριστα δεν ακούγονται στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει προσωπικά επαφές µε το σύνολο των Βουλευτών της Ν.Δ., ίσως σε… δόσεις, όπως έκανε πέρυσι, ενώ ήδη άρχισε από τη Δυτική Μακεδονία, και θα συνεχίσει περιοδείες σε όλη την επικράτεια.
«Καλύτερη επικοινωνία»
Για την ομαλότερη λειτουργία, εξάλλου, της Κυβέρνησης, στην προχθεσινή παρέμβασή του προχώρησε και σε συγκεκριμένες συστάσεις για «καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Υπουργών και Βουλευτών» και για ενημέρωση των Βουλευτών από τους Υπουργούς σχετικά με θέματα των εκλογικών τους Περιφερειών. Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα υποδέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ειδικά για θέματα καθημερινότητας, καθώς επίσης και ότι θα ενεργοποιηθούν επιπλέον Βουλευτές ως συντονιστές στις έξι διαρκείς Επιτροπές, «ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα το νομοθετικό έργο σε επίπεδο Επιτροπών».
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστώσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, παρόλο που παράγεται έργο, αυτό δεν επικοινωνείται επαρκώς στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης και πιο συστηματικής προσπάθειας ώστε όλα αυτά να αναδειχθούν. «Αποτελούν την ουσία της πολιτικής και είναι και τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για τα επόμενα δύο χρόνια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει και τη σημασία της επιτάχυνσης στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών. Έμφαση θα δοθεί στις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε Περιφερειακής Ενότητας, με την προβολή σημαντικών έργων υποδομής, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, που έχει ήδη καταρτίσει τη σχετική λίστα με τις παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης,
Όσον αφορά τη στάση απέναντι στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, στην Κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήνουν πλέον τίποτα αναπάντητο. Υποστηρίζουν ότι «η επιδημία των fake news συχνά παραπληροφορεί την κοινή γνώμη» και επικαλούνται την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και «τις θεωρίες συνωμοσίας, που τις τελευταίες μέρες διαψεύδονται πανηγυρικά». Η θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι «η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός εν προκειμένω» και καλεί σε συντονισμένη αντεπίθεση τα γαλάζια στελέχη, ώστε να αποδομούν με στοιχεία τις «αστήρικτες διαβολές» εναντίον τους.
Η στρατηγική του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει αδιαλείπτως και το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό είχε αποδώσει κατά τις προηγούμενες εθνικές κάλπες, υπάρχει η προσδοκία ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις επόμενες, μολονότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Το συγκεκριμένο αφήγημα επικαλείται τα αχαρτογράφητα νερά από τις εξελισσόμενες τεκτονικές αλλαγές σε επίπεδο γεωπολιτικών-οικονομικών συσχετισμών και υπογραμμίζεται το χρέος του πολιτικού Συστήματος να διατηρήσει τη χώρα ασφαλή και ισχυρή. Κάτι που, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, «μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί». Όπως και να ’χει, το πολιτικό σταυρόλεξο της επόμενης διετίας είναι δυσεπίλυτο, οι παράμετροι πολλές και απρόβλεπτες και το σκηνικό παραπέμπει σε κινούμενη άμμο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ειδικά για την Κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν άπαντες, περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της θητείας της.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom