«Κατέλαβε την Ευρώπη σαν θύελλα. Είναι πολύ συναρπαστικό, που είμαι εδώ με μια φανταστική γυναίκα, την Ιταλίδα Πρωθυπουργό», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος στην κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα, τη Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τον Τραμπ, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Και η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε ήταν εντυπωσιακή. Παρών ήταν και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Ρούμπιο, που τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετική σύμμαχο και ισχυρή ηγέτη».
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός και Αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Fratelli d’Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) θεωρείται ως η Ευρωπαία πολιτικός που έχει τις καλύτερες σχέσεις με το στρατόπεδο Τραμπ. Πριν γίνει Πρωθυπουργός, παρευρέθηκε επίσης πολλές φορές σε εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας τον Τραμπ ως πηγή έμπνευσης για την ιταλική πολιτική.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν γεμάτος επαίνους για τη Τζόρτζια Μελόνι, αποκαλώντας την πρόσφατα «λαμπρή» και «πραγματικό καθοδηγητικό φως». Η Μελόνι είχε καλέσει μάλιστα τον Στιβ Μπάνον, πρώην στρατηγικό Σύμβουλο του Τραμπ, να μιλήσει σε ένα Συνέδριο των Fratelli d’Italia, το 2018. Η Μελόνι διατηρεί επίσης φιλική σχέση με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος είναι το «δεξί χέρι» του εκλεγμένου Προέδρου. Η Μελόνι υπερασπίστηκε τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο έναντι της κριτικής από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε συνέντευξή της στην «Corriere della Sera», η Μελόνι περιέγραψε τον Μασκ ως «ιδιοφυΐα. Μια σπουδαία προσωπικότητα της εποχής μας, ένας εξαιρετικός καινοτόμος άνθρωπος, που έχει πάντα στο μυαλό του το μέλλον».
Μάχη για την εύνοια του Τραμπ
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μελόνι θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή της Ε.Ε. με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια ομιλία στο ιταλικό Κοινοβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, ενόψει της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μελόνι τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας «ρεαλιστικής και ανοιχτής προσέγγισης» απέναντι στην Κυβέρνηση Τραμπ. Πρότεινε την ανάπτυξη τομέων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα εργαστεί για την πρόληψη εμπορικών διαφορών που θα «έβλαπταν και τις δύο πλευρές».
Ωστόσο, η επιθυμία της Μελόνι να γίνει γέφυρα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Βρυξελλών θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση με τις φιλοδοξίες της Πολωνίας να γίνει πιο σημαντικός παίκτης στη νέα διατλαντική σχέση. Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, έχει ενισχύσει την επιρροή του στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και επιδιώκει να σπάσει τον παραδοσιακό προσανατολισμό της λήψης αποφάσεων από τον γαλλογερμανικό άξονα.
Η Βαρσοβία, έχοντας μάλιστα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου, προωθεί σημαντικές πρωτοβουλίες με το «μάτι» στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Από την πλευρά της, η Μελόνι προσπαθεί και αυτή να ενισχύσει τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Υποστήριξε το Κίεβο στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική εισβολή, παρέχοντας βοήθεια και όπλα. Η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία θα διεξαχθεί στη Ρώμη στις 10 και 11 Ιουλίου 2025, θα είναι μια καίρια στιγμή για την εδραίωση της επιρροής της.
Προνομιούχος μεσολαβήτρια
Η Ιταλίδα μεταφασίστρια Πρωθυπουργός, άλλωστε, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ως απειλή για τη Δημοκρατία, κατάφερε τελικά να καθιερωθεί ως βασική προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτή η «αναγνώριση» ήρθε παρά τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έλαβε το 2024 η Κυβέρνησή της. Ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί την παρένθετη μητρότητα ως «καθολικό έγκλημα» και εισήγαγε μέτρα σχετικά με την εργασία και την υγειονομική περίθαλψη που πυροδότησαν εκτεταμένες απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δημοσιογραφικές Οργανώσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.
Παρά αυτές τις αντιδράσεις, η Μελόνι φαίνεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους συνήθως σύντομους κυβερνητικούς «κύκλους» της Ιταλίας. Έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από δύο χρόνια ήδη, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα σε μια χώρα όπου η κυβερνητική αστάθεια είναι ο κανόνας. Το μεταφασιστικό Κόμμα της, Fratelli d’Italia, παραμένει το πιο δημοφιλές στην Ιταλία, με περισσότερο από 29% στις δημοσκοπήσεις.
Πολιτική στροφή στην Ευρώπη
Η πολιτική στροφή της Ιταλίας προς την άκρα δεξιά αντανακλά, άλλωστε, μια ευρύτερη τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, για παράδειγμα, τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος αυτή τη στιγμή. Σε αντίθεση με την πολιτική αναταραχή που επηρεάζει τις δύο πιο ισχυρές χώρες της Ε.Ε., η ίδια η Μελόνι περιέγραψε την Κυβέρνησή της ως την «πιο σταθερή στην Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, πέτυχε ένα κατόρθωμα τοποθετώντας τον ακροδεξιό Ραφαέλε Φίτο, μέχρι πρόσφατα Υπουργό στην Ιταλία, ως εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ομάδα στην οποία ανήκει το Κόμμα της Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE), δεν αποτελεί μέρος της πλειοψηφίας υπέρ της Ε.Ε. που αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew.
Όπως λέει ο Λορέντσο Καστελάνι, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli, η Μελόνι αυξάνει σταθερά στην υποστήριξή της στην Ιταλία, ιδίως επειδή η Αντιπολίτευση είναι πολύ κατακερματισμένη για να αποτελεί πραγματική απειλή. «Το κέντρο έχει καταστραφεί», συνεχίζει ο πολιτικός επιστήμονας. «Αυτή η διαίρεση ωφελεί μια κυβέρνηση που είναι ήδη ισχυρή, με σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Μια πολιτική κρίση το 2025 φαίνεται εξαιρετικά απίθανη».
naftemporiki.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom