«Στη Μόσχα αδελφές μου, στη Μόσχα». Οι «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ, από όπου και η φράση που έχει μείνει κλασική, ταυτιζόμενη με την προσδοκία για νέα αρχή, δεν έφτασαν ποτέ τελικά στη ρωσική πρωτεύουσα. Η Όλια, η Μάσα και η Ιρίνα έμειναν με το όνειρο, στην απομόνωση της επαρχίας.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, που ήλπιζε τον τελευταίο χρόνο να βγει από την γεωπολιτική απομόνωση όπου είχε βρεθεί αφότου βύθισε τη χώρα του σε έναν φριχτό εμφύλιο, είδε τους αντάρτες, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από στρατό ή πολίτες, να τον πετούν αιφνιδίως από τον θρόνο. Αλλά βρήκε καταφύγιο με την οικογένειά του στη Μόσχα. Οι κακές γλώσσες τον θέλουν να φτάνει και έως το Σότσι να πνίγει τον πόνο του κοιτώντας τα χιόνια από κανένα σαλέ.
Όπως και να’ χει για τον Πούτιν ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος έχει τώρα αλλού στραμμένη την προσοχή του, με αποτέλεσμα να αφήσει τον Ερντογάν να κάνει το δικό του παιχνίδι στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Το έως πού θα επιστρέψει στον Σουλτάνο να ανοίξει την επιρροή του μένει να φανεί. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε πίσω. Φροντίζοντας να πάρει απλώς κάποιες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ρωσικών βάσεων στη Συρία, δεν παρενέβη παρά ελάχιστα, αφήνοντας τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές, που επιχειρούν να παρουσιάσουν τώρα μετριοπαθές προφίλ, να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ και δίνοντας την ευκαιρία στην κόρη του Τούρκου Προέδρου να φουσκώνει σαν παγώνι στα social για τη νίκη του μπαμπά. «Ο Άσαντ έπεσε, ο Ερντογάν κέρδισε», έγραψε. Και φαίνεται να έχει δίκαιο. Ο Ερντογάν κάνει παιχνίδι και σκοράρει.
Η παρέμβαση
Οι εξελίξεις στη Συρία ενισχύουν αισθητά το διεθνές προφίλ του Σουλτάνου, και τονώνουν το ηθικό και την επιρροή του, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και για τα ελληνοτουρκικά. Αν δεν είχαμε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα ασχολούμασταν πολύ περισσότερο με τη νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά. Τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός; «Κανείς Έλληνας δεν διανοείται ότι, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να οδηγηθεί σε διαπραγμάτευση, θα κάναμε από μόνοι μας εκπτώσεις στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας. Η συμφωνία δεν είναι αυτοσκοπός». Και ποια ήταν η φράση κλειδί που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, η όποια έκφραση δυσφορίας από το Μαξίμου; «Να ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός». Ούτως η άλλως Καραμανλής και Σαμαράς είναι πολύ διαφορετικά μεγέθη για τη Ν.Δ. για να υπάρχει η όποια υπόνοια ή απειλή «επιπτώσεων».
naftemporiki.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom