Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, την επόμενη ημέρα της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε ένα δελτίο Τύπου. Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται. Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει.
Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της». Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία. Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.
Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης. «Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου. Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων. Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον, οι σουηδικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο Τρίτη. Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία. Οι Αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία.
«Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε ο Σουηδός αξιωματούχος. Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αλλάζει το τοπίο και στην Ευρώπη με την Ελλάδα να φαίνεται πως ακολουθεί κατά πόδας τη Γερμανία στις πολιτικές ασύλου. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/12) η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) της Γερμανίας αναστέλλει «τη λήψη αποφάσεων σχετικά με αιτήματα ασύλου, εξαιτίας της «ασαφούς κατάστασης» που επικρατεί στη Συρία. Λίγο αργότερα, το Πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως «παγώνουν» και στην Ελλάδα οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές Πρακτορείο, από αυτήν την εξέλιξη θα επηρεαστούν περίπου 9.000 Σύροι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το αρμόδιο Υπουργείο.
Παράλληλα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Μάγκνους Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στη Μέση Ανατολή διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία. Μετά την θριαμβευτική επικράτηση των ισλαμιστών ανταρτών όλος ο κόσμος παρακολουθεί «μουδιασμένος» τα γεγονότα να «τρέχουν». Στη Γερμανία πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα. Στην Ευρώπη το τέλος της δυναστείας Άσαντ χαιρετίστηκε με τους ηγέτες του μπλοκ να μιλούν για ιστορική αλλαγή στην περιοχή χωρίς να παραγνωρίζουν τους κινδύνους. Χθες, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στο Χ: «Το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία είναι καλά νέα. Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι ο νόμος και η τάξη να αποκατασταθούν γρήγορα στη Συρία. Όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν προστασίας τώρα και στο μέλλον».
Η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε μήνυμά της μέσω της πλατφόρμας Χ, κάνει λόγο για μια «πρώτη μεγάλη ανάσα ανακούφισης» για εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία. Συγχρόνως όμως τονίζει ότι η χώρα δεν θα πρέπει να πέσει εκ νέου «στα χέρια άλλων εξτρεμιστών, ανεξάρτητα από το προσωπείο που φέρουν», θεωρώντας επιτακτική πια την προστασία των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων: Κούρδων, Αλεβιτών, Χριστιανών.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Μίχαελ Ροτ, έκανε λόγο για τέλος της «αιμοσταγούς κοσμικής δικτατορίας» του Άσαντ προειδοποιώντας όμως ότι η συνέχεια δεν μπορεί να είναι μια «θρησκευτική φονταμενταλιστική δικτατορία». Όπως ανέφερε, η Συρία «αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα».
Και στην Αυστρία ο Καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, έδωσε επίσης εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις χορηγήσεις ασύλου. Η γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου προσφύγων από τη Συρία.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom