Επιδοτήσεις γύρω στο 1,5 λεπτό η κιλοβατώρα πρόκειται να ανακοινώσει πιθανότατα και αύριο η Κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών. Σε αυτά τα επίπεδα «κλείδωσε» τελικά η στήριξη για το Δεκέμβρη, έπειτα μια σειρά ασκήσεων, συνυπολογίζοντας πάντα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το γεγονός ότι η παρέμβαση θα αφορά τόσο το Γενάρη, όσο και τον Φλεβάρη, κάτι που «φωτογράφισε» χθες ο αρμόδιος Υπουργός Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στο δια ταύτα, το πράσινο τιμολόγιο του Δεκέμβρη θα γράφει μπροστά για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών το «14», καθώς όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης, «οι τιμές γι’ αυτό το ποσοστό για τους περισσότερους, μετά και την επιδότηση θα είναι οριακά κάτω των 15 λεπτών». Επί της ουσίας το Υπουργείο πήρε τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για το Δεκέμβρη οι δύο - τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι με μερίδιο αγοράς πάνω από το 80% της αγοράς και υπολόγισε πάνω στη μέση χρέωση που βγαίνει πέριξ των 16 λεπτών, τι ενίσχυση χρειάζεται να δώσει, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών να πληρώσει λίγο κάτω από τα 15 λεπτά. Στο ερώτημα ποιο είναι το απαιτούμενο ποσό για μια επιδότηση 1,5 λεπτού η κιλοβατώρα στα νοικοκυριά, η απάντηση είναι 20 εκατ. ευρώ για τους οικιακούς και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου.
Στο κεφάλαιο των επαγγελματιών με παροχή κάτω των 35 KVA, τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις επιδοτήσεις υπολογίζονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ ή λίγο παραπάνω, αθροίζοντας ένα συνολικό ποσό γύρω στα 30 εκατ. ευρώ μαζί με τα νοικοκυριά. Ειδικά στο μέτωπο των επαγγελματιών, το βασικό σενάριο της Κυβέρνησης για να ξεπεραστούν οι κοινοτικοί φραγμοί περί κρατικών ενισχύσεων παραμένει να αξιοποιηθεί ο κανόνας «De minimis» (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) που επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 3 ετών ανά Επιχείρηση, άρα απαιτούνται αυστηρότατοι έλεγχοι.
Στο τραπέζι ωστόσο φαίνεται ότι πέφτουν εσχάτως και άλλες ιδέες. Το ΥΠΕΝ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζοντας διάφορες λύσεις, ώστε να μη χρειαστεί το σενάριο της πλατφόρμας του «De minimis», το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποφευχθούν φαινόμενα διπλοενισχύσεων. «Αναζητούμε ωστόσο και ένα τρόπο, δεν είμαστε ακόμη εκεί, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο οριζόντιο που δεν θα απαιτεί αυτού του είδους τη γραφειοκρατία, γι’ αυτό και καθυστερούμε λίγο τις ανακοινώσεις για τις Επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Υπουργός. Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τοποθετούνται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα τι θα γίνει με τις μεγάλες.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom