Δημοσιονομικός κίνδυνος 800 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ - Στην αναμονή 100.000 νέοι συνταξιούχοι. ***** Γ. Γεραπετρίτης: Μπαράζ επαφών στη Νέα Υόρκη. ***** B. Κικίλιας: 24% κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας οι καμένες εκτάσεις φέτος. ***** Δύο σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική. ***** Πρόεδρος Ισραήλ: Δεν έχουμε σχέση με τις εκρήξεις στους βομβητές - Νετανιάχου: Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ όπως δεν είχε ποτέ φανταστεί. ***** Τρεις νεκροί από το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο - Σε 50 ανήλθαν τα θύματα της επίθεσης στη Βηρυτό. ***** Ουκρανία: 21 τραυματίες από το ρωσικό πλήγμα σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Χάρκοβο.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Πόσο κοστίζουν τα πράσινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Σ
ε χαμηλότερα τελικά επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια τον μήνα Αύγουστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυρίων καταναλωτών της συγκεκριμένης κατηγορίας, έπειτα από το μπαράζ συγκράτησης του κόστους στο οποίο επιδόθηκε σχεδόν όλη η αγορά.

Σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο 80% των τριών μεγαλύτερων Εταιρειών, το μέσο πράσινο τιμολόγιο «κλειδώνει», μετά και την επιδότηση, στα 14,5 λεπτά, όπως δείχνει ο πίνακας. Ακόμη χαμηλότερα δηλαδή από τον αρχικό στόχο της Κυβέρνησης για 15 -15,5 λεπτά.


Στο μέσον όρο της αγοράς, συνυπολογίζοντας δηλαδή τις τιμές που είχαν ανακοινώσει μέχρι αργά χθες βράδυ και οι εννέα βασικοί πάροχοι του χώρου, βγαίνει μια χρέωση στα 16,6 λεπτά. Δίχως την επιδότηση του 1,6 λεπτών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ο μέσος αυτός όρος θα διαμορφώνονταν σε λίγο πάνω από τα 18 λεπτά.

Το όφελος από την επιδότηση δεν είναι μεγάλο. Κινείται στα πέντε - έξι ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που κάνει κατανάλωση 300 κιλοβατώρες. Στη πραγματικότητα, η βασική δουλειά, που είχε αποτέλεσμα να μην φτάσει στους καταναλωτές ο καύσωνας τιμών που ενέσκηψε στην αγορά χονδρικής στα μέσα Ιουλίου, έγινε από τους παρόχους. Αν η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε έκπτωση 53% τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη που έχει δώσει ποτέ, αναπροσαρμόζοντας το πράσινο τιμολόγιό της στα 16,3 λεπτά, χωρίς την επιδότηση, ο καταναλωτής του παραπάνω παραδείγματος θα πλήρωνε 30 ευρώ επιπλέον. Δηλαδή 80 ευρώ αντί για 50 ευρώ που θα δώσει τελικά. Το ίδιο βαθύτερα στη τσέπη θα έβαζε και ο πελάτης της Protergia αν η Εταιρεία δεν ανακοίνωνε πρώτη, ότι απορροφά όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής για νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, για να την ακολουθήσουν έπειτα ο ΗΡΩΝ και η μικρότερη Ελίν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα επίπεδα ακόμη και κάτω των 15 λεπτών στα οποία διαμορφώθηκαν τελικά τα πράσινα τιμολόγια για τον τρέχοντα μήνα, οφείλονται κυρίως στην συγκράτηση του κόστους από τους παρόχους, και δευτερευόντως στις επιδοτήσεις. Η συγκράτηση των αυξήσεων οδήγησε στην ανάγκη μικρότερων επιδοτήσεων, διευκολύνοντας έτσι και την άσκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φορολογήσει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τι συνέβη με τα επαγγελματικά

Ένα δεύτερο συμπέρασμα για την αγορά του Αυγούστου είναι ότι κάποιοι πάροχοι συγκράτησαν σημαντικά τα κόστη και στα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματικά τιμολόγια, όπως και των Επιχειρήσεων, που δεν επιδοτούνται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Κρίνοντας από τους καθετοποιημένους, και με βάση όσους είχαν αναρτήσει μέχρι χθες το βράδυ τις νέες τους χρεώσεις, το Γ21 της ΔΕΗ, μετά από έκπτωση 45%, διαμορφώνεται στα 18,3 λεπτά, το Value Safe της Protergia στα 17,4 λεπτά, η Elpedison δίνει 15,8 λεπτά για τις πρώτες 100 KWh και 19,9 για τις επόμενες και η NRG 21 λεπτά (επαγγελματικό ≤25kVA).

Φθηνότερα τα μπλε

Ένα τρίτο συμπέρασμα από την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ρεύματος αφορά συνολικά τις χρωματικές ισορροπίες. Ακριβώς λόγω της μικρής επιδότησης που χρειάστηκε να δώσει η Κυβέρνηση δεν ανατράπηκε το αποκρυσταλλωμένο εδώ και μερικούς μήνες status, που θέλει τα πράσινα τιμολόγια να είναι κατά τι ακριβότερα των μπλε σταθερώνΑν και οι αρχικές εκτιμήσεις, ήθελαν τα μπλε, επειδή εξαιρέθηκαν των επιδοτήσεων, να γίνονται λιγότερο ελκυστικά, τελικά οι τιμολογιακές διαφορές ανάμεσα στις χρωματικές κατηγορίες, παραμένουν ανεπηρέαστες. Ακόμη και αν συγκρίνει κανείς τα πράσινα τιμολόγια των 14 -15 λεπτών του Αυγούστου, με τα μπλε σταθερά 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, τα τελευταία συνεχίζουν να είναι το ίδιο ή και περισσότερο ανταγωνιστικά
Euro2day.gr.

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ