ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ για ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΕΟΠΥΥ. ***** Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν επισήμως οι «87». ***** ΥΠΕΝ: Στα 3 λεπτά/kWh η στήριξη στους λογαριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών τον Οκτώβριο. ***** Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Πρωτοφανές κοινωνικό αντίκτυπο.

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Σοβαρές συνέπειες εάν η Ουκρανία χτυπήσει τη Ρωσία με δυτικά όπλα

Ο
Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στα δυτικά Κράτη που προσφέρουν στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό. Όπως τόνισε: 
«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» εάν το Κίεβο λάβει την έγκριση να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω όπλα για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. «Στην Ευρώπη, ειδικά οι μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιο παιχνίδι μπαίνουν. Και θα πρέπει να το θυμούνται ως χώρες με πυκνοκατοικημένα εδάφη πριν μιλήσουν και υποστηρίξουν πλήγματα εντός της Ρωσίας», σημείωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών Κρατών-μελών υποστήριξαν τα τελευταία 24ωρα το αίτημα της Ουκρανίας να μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους, που της προσφέρει η Δύση, κατά θέσεων εντός της ρωσικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν τόνισε ότι «είναι πολύ σαφές πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας». «Κατά την άποψή μου αυτό δεν θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης και ελπίζω ότι οι άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση θα την αλλάξουν», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος και ο Εσθονός ομόλογός της Χάννο Πέβκουρ, ο οποίος επισήμανε: «Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό η Ρωσία να επιτίθεται βαθιά στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη».

Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων έρχονται μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ισχυρίστηκε πως «έφτασε η ώρα» για τους συμμάχους του Κιέβου να προσφέρουν στις ουκρανικές δυνάμεις το ξεκάθαρο δικαίωμα να χτυπήσουν εντός της ρωσικής επικράτειας. Ισχυρίστηκε δε, κατά τη διάρκεια Συνεδρίασης της Ε.Ε. πως η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του μέρος της σύγκρουσης. Τουλάχιστον για την ώρα την άποψή του δεν συμμερίζονται κορυφαίοι δυτικοί σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, που καλούν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που της προσφέρουν μόνο εντός του δικού της εδάφους, υπό τον φόβο πως η Ρωσία θα κλιμακώσει τον πόλεμο, όπως προειδοποίησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκε επίσης πως το Βέλγιο θα παραδώσει στην Ουκρανία μέχρι το 2028 τριάντα μαχητικά αεροσκάφη F16. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε μόνο ένα μικρό μέρος της συμφωνία θα υλοποιηθεί εντός του 2024. Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη στρατιωτική βοήθεια και τα όπλα που παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοί του, αλλά μόνο οι μισές από τις υποσχεθείσες παραδόσεις φτάνουν εγκαίρως. Κάθε καθυστέρηση ωφελεί τον πολύ μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό σε μια πρώτη γραμμή που εκτείνεται πλέον σε περίπου 1.300 χιλιόμετρα.

«Αν μπει δυτικός στρατός στην Ουκρανία θα σημαίνει παγκόσμια σύρραξη»

Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε από το Ουζμπεκιστάν ότι δυτικοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία προσποιούμενοι τους μισθοφόρους μαχητές. Η εν λόγω επισήμανσή έρχεται ως σχόλιο στη δήλωση του Αρχιστράτηγου της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Σίρσκι, πως υπέγραψε συμφωνία για την έλευση Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στη χώρα. Όπως τόνισε ο Πούτιν, Γάλλοι μισθοφόροι πολεμούν εδώ και πολύ καιρό στην Ουκρανία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν εμφανιστεί και ο γαλλικός τακτικός στρατός τότε αυτό θα είναι ένα βήμα προς μια παγκόσμια σύρραξη.

Πάντως ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας για το ζήτημα της αποστολής εκπαιδευτών στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα αλλά δεν υπήρξε μια κοινή θέση.

«Η Ουκρανία θα πρέπει πάει σε εκλογές»

Τέλος επανέλαβε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κατηγόρησε το Κίεβο πως είναι αυτό που αρνείται τις ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα διέρρευσε από ρωσικές πηγές η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια εκεχειρία, υπό τον όρο πως οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν τις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή στον πόλεμο.

Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα πάρει οριστικά υπό τον έλεγχό της σχεδόν όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για ένα σενάριο που απορρίπτει κατηγορηματικά η Κυβέρνηση του Ζελένσκι με το Κίεβο να ισχυρίζεται μάλιστα πως επιδίωξή του είναι να πάρει ξανά στην κατοχή του όλα τα κατειλημμένα εδάφη, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και την ΚριμαίαΓια τον λόγο αυτόν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε έμμεσα και στα σενάρια αντικατάστασης της ουκρανικής ηγεσίας. Όπως είπε η Ουκρανία θα πρέπει να διενεργήσει εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από μερικές ημέρες. Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως σήμερα η μόνη νομιμοποιημένη εξουσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι το Κοινοβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι αυτός που θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ