ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ενημερώνουμε τους κ.κ. αναγνώστες μας ότι από νωρίς σήμερα το πρωί, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συνδεσιμότητας με το internet. (Χαμηλές ταχύτητες έως μηδενικές). Η ενημέρωση γίνεται σε στιγμές που μας επιτρέπει η ταχύτητα της σύνδεσής μας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για τις παροχές του 2025

Eurogroup: Με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΝΤ και Ευρωεκλογές
Αν δεν είχε στρώσει το έδαφος ήδη από την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι η χθεσινή ανακοίνωση από τον Κωστή Χατζηδάκη των παροχών που θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2025, έξι μήνες πριν κατατεθεί στη Βουλή, εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Μια υπενθύμιση παροχών, ένα κλείσιμο του ματιού στους ψηφοφόρους, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ο ΥΠΕΘΟ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες έστειλε το μήνυμα πως ότι περισσότερο μαζεύουμε, δεν θα το ξοδεύουμε, αλλά θα το κρατάμε για τις δύσκολες ώρες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες συστάσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης με διοχέτευση των τυχόν «υπερπλεονασμάτων» σε αποθεματικά ασφαλείας ή πρόσθετη μείωση του χρέους. Πρακτικά Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας ερμηνεύουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα από το Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή διμερών Συμβολαίων ανάμεσα σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε και της Κομισιόν, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Μετά τις αλλαγές, το βασικό κριτήριο συμμόρφωσης με τους κανόνες δεν είναι το ύψος του ελλείμματος (κάτω από 3% του ΑΕΠ) ή του πρωτογενούς πλεονάσματος (2,1% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου για την Ελλάδα) αλλά το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Αυτή η διαφοροποίηση, ακυρώνει την ισχύ τυχόν υπέρβασης εσόδων στην επιλογή διανομής μποναμάδων ή έκτακτων επιδομάτων. Και να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα, αν υπάρχει «κόφτης» στις δαπάνες, πρόσθετες παροχές δεν καλύπτονται.

Η μετάβαση στη νέα εποχή έχει ήδη κλειδώσει, αλλά παραμένει αναγκαία η επικοινωνία της νέας δημοσιονομικής κανονικότητας τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ιδίως, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ουσιαστική υπέρβαση των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτό το σκηνικό, ο ΥΠΕΘΟ χθες στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών έκανε «πακέτο» όσα ήδη έχει πει η Κυβέρνηση πως θα κάνει το 2025 και όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, αθροίζοντας παροχές 870 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου, 400 εκατ. ευρώ, αφορά στην αύξηση των συντάξεων η οποία προβλέπεται σε νόμο που ορίζει την ετήσια αναπροσαρμογή τους στο ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης. Αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι 2,8% και ο ρυθμός ανάπτυξης 2,3%, όπως αναφέρουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΤτΕ, το ποσοστό της αύξησης από τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι 2,55%.

Ομοίως ψηφισμένες και εν ισχύ είναι και οι διατάξεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ το 2025, όπως και οι διατάξεις για την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ) και η αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (22 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (κόστος 215 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. με εφαρμογή το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027 ενώ τη μόνιμη μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 (κόστος 100 εκατ. ευρώ), την ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρακτικά λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα ήδη γνωρίζαμε πως θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025. Είπε όμως πως αυτά είναι και δεν υπάρχουν άλλα!

Eurogroup: Με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΝΤ και Ευρωεκλογές

Μια από τα ίδια θα συζητήσουν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, καθώς η ατζέντα «σκοντάφτει» τόσο στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όσο και στις Ευρωεκλογές.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αναμένουν προς συζήτηση και επικύρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν μπει στην ατζέντα της Ευρωβουλής στις... 24 Απριλίου, μια δύσκολη ημερομηνία καθώς επίκεινται οι ευρωεκλογές και οι σκέψεις όλων βρίσκονται στραμμένες στην προεκλογική τους ατζέντα. Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι νέοι κανόνες θα περάσουν από το Ε.Κ. χωρίς «πολλά πολλά», ακριβώς γιατί αμέσως μετά η Ευρωβουλή διαλύεται.

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν τον Φεβρουάριο σε προκαταρτική συμφωνία στο «παρά ένα» για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης του μπλοκ. Έκτοτε πολλοί αμφέβαλαν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως για να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το κείμενο πριν από τις διακοπές του Κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία της Ε.Ε. στα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία της τελευταίας στιγμής σώζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στοχεύει στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων διατηρώντας παράλληλα τις επενδύσεις σε «στρατηγικούς τομείς» όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση και η ο κοινωνικός ή ο αμυντικός.

Σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας, τα Κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να υποχρεούνται να υποβάλλουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια στην Επιτροπή. Εκείνοι των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το όριο του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή όπου το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, θα λάβουν μια «τροχιά αναφοράς»,  παλαιότερα γνωστή ως «τεχνική τροχιά», από την Επιτροπή που χαράσσει μια διαδρομή να επιτύχει «συνετά» επίπεδα χρέους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι Κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν παράταση της τετραετούς περιόδου προσαρμογής σε μέγιστο διάστημα επτά ετών, εάν προβούν σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Η προσωρινή Συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών μελών στο Συμβούλιο και την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου προτού υποβληθεί σε επίσημη ψηφοφορία τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στο Κοινοβούλιο. Εάν η Ευρωβουλή διαλυθεί χωρίς την τελική Συμφωνία τότε θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στα χρονοδιάγραμμα, αλλά και σύγχυση για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο.

Σύνοδος ΔΝΤ και παγκόσμια οικονομική αναδιάταξη

Με τις αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να μεταβούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον. Εκεί πάντως τα θέματα θα πάρουν άλλη τροπή καθώς, για το ΔΝΤ, αυτό που προέχει στην Ε.Ε. είναι η συγκράτηση του δημοσίου χρέους σε πραγματικούς αριθμούς και όχι με μια δέσμη εξαιρέσεων. Διαφορετικά, όπως αναφέρει συγκεκριμένη πηγή, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, και αυτό αφορά και την Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο τόσο των Βρυξελλών όσο και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, της παλιάς τρόικας δηλαδή, καθώς, όπως σημειώνουν άριστα πληροφορημένες πηγές, ήδη υπάρχει ανησυχία για την τυχόν νέο γύρο δαπανών, εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης νέου γύρου δαπανών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα μέτρα.

«Η Ελλάδα βιάζεται και προτρέχει» ήταν η απάντηση στελέχους στην Ουάσιγκτον όταν ρωτήθηκε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η πηγή υπενθύμισε δε, ότι η χώρα μας ίσως δεν πετύχει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εξήγγειλε και ίσως αναγκαστεί να τους ανασκευάσει προς τα κάτω, ενώ υπογράμμισε ότι δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει από κοινοτικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης λόγω της Covid και του συνεχιζόμενου πολέμου στην ΟυκρανίαΑυτό, κατά την πηγή, δεν δείχνει την πραγματικότητα για το ιδιωτικό ενδιαφέρον, εκτός και εντός χώρας, για επενδύσεις.
euro2day.gr


«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ