Μητσοτάκης: Αυξάνει στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός. ***** Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου αλλά χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει. ***** Καφούνης: Ζητά μείωση μη μισθολογικού κόστους, καλοδεχούμενη η αύξηση κατώτατου μισθού. ***** Στ. Κασσελάκης: «Κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή». ***** ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλότερος από τις ανάγκες της κοινωνίας ο κατώτατος μισθός. ***** Νέα Αριστερά για κατώτατο μισθό - Απέχει πολύ η αύξηση από τις πραγματικές ανάγκες. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ευκολία Κ. Καραμανλή στα ψέματα - Παρουσιάζει έγγραφο που τον προειδοποιούσε για Τέμπη. ***** ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 10% τα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - Καταγράφηκαν 49 νεκροί. ***** Ισόβια η ποινή της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. ***** Δίκη για την 12χρονη: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα η μητέρα.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών

Τσίπρας: Πρόσκληση-πρόκληση στον Κ. Μητσοτάκη για debate
Το εναρκτήριο… λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου δόθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την 21η Μαΐου να είναι και με τη «βούλα» η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Ήταν, έτσι κι αλλιώς, η πιο πιθανή Κυριακή για την προκήρυξη των εκλογών, για την οποία ο κομματικός μηχανισμός προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Ήδη, αμέσως μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, άρχισε να ξετυλίγεται η προαποφασισμένη στρατηγική, με τις πρώτες κινήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αρχικά, με ανάρτηση βίντεο στο TikTok, με προφανείς αποδέκτες τους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή για «να σαρώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που μας κρατάνε πίσω». Παράλληλα, θέτει τους στόχους που θα επιδιώξει για «τα πολλά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να μιλήσουμε για αυτά που μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας».

Λίγο αργότερα, η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο της προεκλογικό σποτ, διάρκειας 14 δευτερολέπτων και με την παράθεση σειράς πεπραγμένων κατά την τελευταία τετραετία: «Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά», αναφέρει. Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς επενδύουν στο θετικό αφήγημα ενόψει της επόμενης μέρας και προτάσσουν το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν ότι υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα είναι αυτός που το επόμενο διάστημα θα βγει μπροστά στις περισσότερες προεκλογικές δράσεις, με πρώτη τη σημερινή, απογευματινή συνάντησή του με πολίτες στη Γλυφάδα.

«Κίνδυνος ακυβερνησίας»

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν την κάλπη της 21ης Μαΐου ως την πιο κρίσιμη, δεδομένου ότι αυτή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα καθορίσει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, ότι καμία ψήφος δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, καθώς «ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας της χώρας».

Θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών στον δημόσιο διάλογο, μαζί με την υπογράμμιση της ανάγκης αυτοδυναμίας, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση, στο Mega, του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου: «Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας νομοτελειακά οδηγούν σε περιπλοκές στη  διακυβέρνηση, σε πιο αργές ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών… Χρειάζεται ένα σταθερό χέρι, μια δυναμική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πάρουμε και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να βελτιώσουμε το εισόδημα των πολιτών, να μειώσουμε και άλλο τους φόρους, τις εισφορές, να φέρουμε επενδύσεις και ασφάλεια», σημείωσε.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πίεση στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με πρόσωπο κοινής αποδοχής στην πρωθυπουργία: «Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν ποιον θα έχουν Πρωθυπουργό», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ενώ το πρωθυπουργικό περιβάλλον βάζει τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα στην ίδια πλευρά της όχθης. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πολλούς κοινούς τρόπους θέασης με τον κ. Τσίπρα, για μια σειρά από πεδία, αυτό δεν είναι τωρινό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νομίζω το έχουμε διαπιστώσει όλοι αυτό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.





Τσίπρας: Πρόσκληση-πρόκληση στον Κ. Μητσοτάκη για debate

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το πάγιο αίτημά του προς τον Πρωθυπουργό για debateΜιλώντας χθες στο STARFORUM που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ''Star Κεντρικής Ελλάδας'', είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι 50 μέρες που έχουμε μπροστά μας, θα είναι μέρες ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει τα συνθήματα και τις διχαστικές κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε. Το 2019 δεν ήρθε να κουβεντιάσουμε ενώπιος ενωπίω, να καταθέσουμε τις θέσεις μας σε έναν τηλεοπτικό διάλογο, τον αρνήθηκε, τον, φοβήθηκε. Εγώ θέλω να μιλήσουμε για την πολιτική ουσία, για τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος και πώς αυτά θα τα υπερβούμε».


Αναφερόμενος στη γνωστή φράση του Πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει «κυβερνητική πλειοψηφία από ένα κόμμα αλλά όχι με ένα χρώμα”, είπε: «Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας. Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ' όλα βασισμένη σε προγραμματική προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων»Στο ερώτημα δε, «με ποιον θα κυβερνήσετε», απάντησε: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξη του και με τη θέληση του». Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, μάλιστα, σημείωσε πως «μπορεί, ένα από τα στοιχεία της βραδιάς των εκλογών, να είναι η μεγάλη διάψευση της εικόνας που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Αλλαγές (και) στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιφύλαξε και μία δέσμευση για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης: Ότι η επόμενη προοδευτική Κυβέρνηση θα τα αδειοδοτήσει και, παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές ακόμα και στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες στα σημεία που αφορά αυτά τα Μέσα. «Είστε χωρίς άδεια κι εσείς και όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί, διότι αφήσαμε ένα έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση συνειδητά δεν το υλοποίησε».

Και πρόσθεσε: «Η δέσμευσή μου είναι: Η αδειοδότηση θα γίνει. Θα καθίσουμε σε τραπέζι διαλόγου για να δούμε ποιες αλλαγές χρειάζονται ακόμα και στον δικό μας νόμο, του 2015, διότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την ψήφιση του και οι συνθήκες δεν είναι τεχνολογικά ίδιες, στο βαθμό που οι συχνότητες δεν είναι τόσο περιορισμένες, επαναλαμβάνω, τεχνολογικά. Έχουμε περάσει σε μία εξέλιξη που δίνει την δυνατότητα σε ένα σταθμό να εκπέμπει με πολλούς και διάφορους τρόπους, ακόμα και ιντερνετικά.

»Αυτό που θα κρατήσουμε είναι το μίνιμουμ πλαίσιο, που αφορά: Αριθμό εργαζομένων, τεχνικά χαρακτηριστικά εμβέλειας, μετοχικό κεφάλαιο, πλουραλισμό και τήρηση της νομιμότητας με έλεγχο σε ετήσια βάση. Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά άδικο να είστε δεσμευμένοι από την Digea που δεν σας δίνει δυνατότητα να εκπέμπετε με σήμα υψηλής ευκρίνειας παρότι έχετε τη δυνατότητα. Αυτό θα σταματήσει».

«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από το euro2day.gr



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ