ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019
Στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα φτάσει το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος» σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως μέχρι το 2022 ο «χώρος» αυτός θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η «μορφή» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και, το κατά πόσο υπάρχουν ένα ή δύο σενάρια, πυροδότησε διαφωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019».
Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό».
Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος» ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος χωρίς τεκμηρίωση».

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την έκθεση της για την μετά μνημόνιο εποχή και το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στην ελληνική οικονομία «post surveillance report» ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν. Η έκθεση θα κατατεθεί στο Eurogroup της ΠέμπτηςΣύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισι, που θα την παρουσιάσουν αναμένεται να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την μεταμνημονιακή εποχή, χωρίς ωστόσο να «ξεχνούν» και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της.

Αρμόδιες κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ζήτησε την τελευταία στιγμή να είναι παρόν στην συνέντευξη τύπου και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ αρχικά θα ήταν μόνο ο κ. Μοσκοβισί, καθώς το πρόσφατο ταξίδι του τελευταίου στην Αθήνα, προκάλεσε κάποια δυσφορία, όχι μόνο γιατί «ξέφυγε», για ακόμα μια φορά εκτός γραμμής και, εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος αλλά και για την διένεξη που είχε με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι το περιβάλλον Γιούνκερ δυσαρεστήθηκε από την φράση του κ. Μοσκοβισί για το ότι «το κόψιμο των συντάξεων δεν είναι γραμμένο σε πέτρα», καθώς τόσο Eurogroup, όσο και οι θεσμοί είχαν αποφασίσει να «αφήσουν» την Ελλάδα και ό,τι την αφορά, για το φθινόπωρο, καθώς η κόπωση είναι μεγάλη.
Η εντολή να είναι παρόν σήμερα και ο κ. Ντομπρόβσκις δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλει υπερβολικά αισιόδοξους τόνους από την μία και από την άλλη θέλει να περάσει το μήνυμα της σοβαρότητας προς τις αγορές.

«Επιστροφή στην κανονικότητα»

Αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής, που αναμένεται να επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην παρούσα φάση εκτός αγορών, δεδομένου ότι έχει μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, μέχρι να αποδείξει ότι δεν θα παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους και να δώσει η ίδια στις αγορές το μήνυμα ότι παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις. Μόνο έτσι, κατά την Κομισιόν, η Ελλάδα θα αποφύγει σκοπέλους. Επίσης, ως απόδειξη της «κανονικότητας», η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει μέχρι 15 Οκτωβρίου προσχέδιο προϋπολογισμού προς αξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης κάθε Μάιο θα λαμβάνει συστάσεις για τους στόχους αυτούς και θα διαπιστώνεται εάν υπάρχουν δημοσιονομικές ανισορροπίες (fiscal imbalances). Όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται και με τα άλλα κράτη-μέλη. Με μια διαφορά όμως: Την αυξημένη εποπτεία.

Η αυξημένη εποπτεία

Η Κομισιόν, όπως αναμένεται θα προτείνει η αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας να γίνεται με ελέγχους κάθε τρεις μήνες όπου τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών θα έρχονται στην Αθήνα, θα εξετάζουν την εφαρμογή των στόχων και μετά θα καταρτίζουν μια έκθεση προόδου η οποία θα κατατίθεται στο Eurogroup για τελική έγκριση. Η λειτουργία της εποπτείας συστήνεται να γίνεται μέσω των διαδικασιών «two packs» και «six packs» όπου θέλει να έχει και τον επιτελικό έλεγχο, βάζοντας στο πλάι εντέχνως τον ESM, που θεωρητικά θα συν-ελέγχει με την Κομισιόν.
Τα κέρδη από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SNP) είναι αυτά που αναμένεται να παρακρατούνται σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δείχνει συμμόρφωση με τους κανόνες.

Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις συμφωνίες γιατί αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις: «Την πολύ υψηλή ανεργία, το πολύ υψηλό χρέος, τα πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ισχνή ανταγωνιστικότητα, και επιχειρηματικό περιβάλλον που πρέπει να βελτιωθεί».

Αν και τα πάρα πάνω έχουν συστηματικά επισημανθεί στα χρόνια των μνημονίων, εν τούτοις θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν και να καρποφορήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Μερικές από αυτές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σε εξέλιξη», αναφέρει η έκθεση που επισημάνει και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην δημοσιονομική πολιτική, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και την δημόσια διοίκηση. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τις αλλαγές αυτές γι αυτό και βλέπουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις, αλλά και ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν υπό το πρόγραμμα του ESM, αναφέρει η έκθεση. Επίσης η αυξημένη εποπτεία αναμένεται να εναρμονιστεί και με το ευρωπαϊκό εξάμηνο «και όταν έρθει η ώρα η αυξημένη επιτήρηση θα γίνει κανονική επιτήρηση». Πότε θα είναι αυτή η ώρα; Σύμφωνα με την έκθεση «όταν μεγάλο μέρος των δανείων αποπληρωθεί».

Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων και να κατατεθεί αύριο στο Eurogroup. Για τους καλά γνωρίζοντες βεβαίως, αυτό είναι μια άνω τελεία λόγω θερινής ραστώνης. Τα «τύμπανα» της επιτήρησης θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. 
Πάντως, τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM αναμένεται να υπογραμμίσουν για ακόμα μια φορά ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις. Αυτό βεβαίως είναι κάτι το διαφορετικό από την περίπτωση που η Ελλάδα παρεκκλίνει των στόχων. Τότε οι δανειστές θα έχουν την δυνατότητα να «συστήσουν» νέα μέτρα…
Euro2day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/Βρυξέλλες

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά. «Δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα στον Πρωθυπουργό ή Κοτζιάς ή Καμμένος, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή»

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ