ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τέμπη: Έρευνα της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. ***** Στα Δικαστήρια ο Φλώρος μετά τον ξυλοδαρμό - Θα καταθέσουν 3 μάρτυρες πριν την απολογία του. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων; ***** ΠΑΣΟΚ: Προεκλογική φιέστα της Κυβέρνησης με την κωδική ονομασία ΑΙΓΙΣ. ***** Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του - Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Καλλιάνου. ***** Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ακολουθεί η ψυχική υγεία. ***** Απίστευτες εικόνες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εισβολή Αστυνομίας, ξύλο και συλλήψεις φοιτητών. ***** Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ

Πλήθος δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος για τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος. «Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη πΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de) είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικών άρθρων.

«Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η πΓΔΜ θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος» σημειώνει η Zeit Online προσθέτοντας: «Πριν όμως γίνει πράξη η συμφωνία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που έθεσε».

Τo Spiegel Online παρατηρεί από την πλευρά του ότι «ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε..». «Η διένεξη για την ονομασία ξεκίνησε το 1991 όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα ωστόσο απέρριπτε ο όνομα ''Μακεδονία'', επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μετά από 27 χρόνια Ελλάδα και η πΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό» γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα: «Είμαι ευτυχής, συμφωνήσαμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του στην τηλεόραση κάνοντας λόγο για ''σημαντική διπλωματική επιτυχία'' και ''ιστορική στιγμή''. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια δεν ονομάζεται πλέον ''Μέγας Αλέξανδρος'', αλλά ''Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας''. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν υπάρχει πια η επιγραφή ''Μέγας Αλέξανδρος'', αλλά ''Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων''. Οι αλλαγές αυτές άνοιξαν τον δρόμο για μια συμφωνία με την Ελλάδα» αναφέρεται στην ανταπόκριση.

Η συμφωνία, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, έφερε ανακούφιση από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνεται: «Για τη Δύση η συμφωνία στη διένεξη για την ονομασία, που αντιμετωπίζονταν με απουσία κατανόησης, είναι ένα σημαντικό βήμα. Διότι τώρα ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα». Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η συμφωνία αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα «μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική: Έλυσε ένα πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε γόρδιο δεσμό για πολλούς έλληνες πρωθυπουργούς για 27 χρόνια».

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος» παρατηρεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική Βουλή θα είναι ωστόσο δοκιμασία για την κυβέρνηση, μιας και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο ''Μακεδονία''». «Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το αν θα τις λάβει παραμένει ανοιχτό» καταλήγει το δημοσίευμα.





Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων

Τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας «χαιρέτισε» την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συγχαίροντας τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη».

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπ' αριθμόν 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής» αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες συγχαίρει «όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία και στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας, με τις προσπάθειές του, για πολλά χρόνια».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ».

«Ο γενικός γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ράμα: Έγραψαν ιστορία Τσίπρας και Ζάεφ

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ απέστειλε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το Σκοπιανό. «Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα και έδειξαν στην Ε.Ε. και τον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν, μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα και αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα» ανέφερε, σε μήνυμά του, στο Twitter«Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας» κατέληξε.


Ικανοποίηση στο Κόσοβο για τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πΓΔΜ εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι και Ράμους Χαραντινάι, αντίστοιχα. «Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους, καθώς η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (πΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» επεσήμανε ο Θάτσι.


Την ίδια ώρα, ο Χαραντινάι συνεχάρη τους δύο ηγέτες για το όραμα και την επιμονής τους, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».


Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το Σκοπιανό

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το Σκοπιανό, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «μπαίνει ένα τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια». Για μια «ιστορική συμφωνία», την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πΔΓΜ κάνει λόγο η γερμανική «Deutsce Welle», επισημαίνοντας ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης, η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Το «Der Spiegel», από την πλευρά του, τιτλοφορείται «Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"», ενώ φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών. Η συμφωνία, προσθέτει το γερμανικό περιοδικό, προωθεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας» αναφέρεται σε άρθρο που φιλοξενείται στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης, Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«''Βόρεια Μακεδονία'', το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα» αναγράφει η γαλλική «France Soir», τονίζοντας ότι πλέον καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» επισημαίνει, παράλληλα, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», το οποίο πρόβαλε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ και την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Η βρετανική «The Independent», επίσης, υπογραμμίζει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών, ενώ επισημαίνει ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο, ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοιος είναι και ο τίτλος της «The Guardian». «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη» γράφει, μεταξύ άλλων.

Το BBC, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας» επισημαίνει και η ισπανική «El Pais». «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σπεύδει να προσθέσει.

Στον αμερικανικό Τύπο, η «The Wall Street Journal» αναγράφει ότι «η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.


«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η «Washington Post», η οποία αναπαράγει το μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: Η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα».
ΑΜΠΕ/D.Welle

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ