ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Προαναγγελία αποχώρησης από Ψαριανό, Αμυρά

Τ η διάλυση του '' Ποταμιού '' με την αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού δεν θα διαθέτει πλέον το μίν...

Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η πρόσκληση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΕΑΕΠ

Αυλαία στα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) βάζει έγγραφο του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτό, προκύπτει ότι χωρίς την προσαύξηση οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων) θα υπολογίζονται όλες οι νέες επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που ανατρέχουν σε χρόνο έναρξης από 1/1/2015 και μετάΠαράλληλα καταργείται από 13 Μαΐου 2016 το επίδομα απολύτου αναπηρίας και τα έξοδα κηδείας που έδινε το ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως διευκρινίζεται με έγγραφα του ΕΤΕΑΕΠ και του ΕΦΚΑ, σε αιτήσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής της παροχής από 1.1.2015, παύει να υπολογίζεται η προσαύξηση λόγω οικογενειακών επιδομάτων. Σύμφωνα με τα ίδιο έγγραφο, αιτήσεις για χορήγηση εξόδων κηδείας ή επιδομάτων απολύτου αναπηρίας που έχουν υποβληθεί μέχρι και 12.5.2016 κρίνονται με βάση το προϊσχύον νομικό πλαίσιο (καταστατικές, γενικές ή ειδικές διατάξεις). Αντίστοιχες αιτήσεις από 13.5.2016 θα πρέπει να απορρίπτονται, καθώς ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ χορηγεί αποκλειστικά την επικουρική σύνταξη και παύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 να χορηγεί λοιπές παροχές, όπως έξοδα κηδείας και επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Να σημειωθεί ότι, επίδομα συζύγου ή/και τέκνων δικαιούνται οι συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην Ταμεία βάσει των καταστατικών τους. Το επίδομα συζύγου κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ μικτά και δίνονταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα τέκνων δίνονταν για ανήλικα παιδιά ή σπουδαστές έως 24 ετών και έφτανε κατ’ ανώτατο όριο στα 100 ευρώ μικτάΌσο για το επίδομα απολύτου αναπηρίας δίδονταν μόνο με την κύρια σύνταξη έως το 2006, όταν με ειδική ρύθμιση δόθηκε και στην επικουρική του ΕΤΕΑΜ

Το δικαιούνταν συνταξιούχοι (από διάφορα ταμεία) λόγω αναπηρίας ή χηρείας εφόσον έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου. Το ποσό του αντιστοιχούσε στο 50% της εκάστοτε επικουρικής χωρίς να υπερβαίνει το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Τέλος, τα έξοδα κηδείας ήταν διαφοροποιημένο από ταμείο σε ταμείο.

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα "διόρθωσης" της σύνταξης περίπου 10.000 συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου του 2015 και 12 Μαΐου του 2016, διάστημα κατά το οποίο τα κατώτατα όρια συντάξεων των πρόωρων συντάξεων είχαν καταργηθεί με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν δραματικά χαμηλές συντάξεις, πέριξ των 250 ευρώ, δίνει ο ΕΦΚΑ. Μάλιστα, στους ίδιους, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επιβάλλεται και πέναλτυ -10%. Πλέον, έγγραφο του ΕΦΚΑ τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους.

Στην πράξη, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει και να λάβουν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύς νόμου Κατρούγκαλου) νέα ποσά, υπολογισμένα με την Εθνική Σύνταξη των 345 - 384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλλει. Να σημειωθεί ότι, το Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να δικαιωθούν τα παλιά κατώτατα όρια αυτόματα από την ημερομηνία της αρχικής τους αίτησης, χωρίς να υποβάλλουν νέα αίτηση και χωρίς συμψηφισμό ποσών.
Euro2Day

«The New Daily Mail»
 Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ