Ευρωκοινοβούλιο: Επιστολή Κούλογλου στην Μέτσολα για τα Τέμπη και τις υποκλοπές. ***** Σαρλ Μισέλ: Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο - Άλλα 5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. ***** Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας». ***** Γάζα: Σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς κατά την διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης. ***** Τραμπ: Δεν εξασφάλισε εγγύηση ύψους 454 εκατ. δολαρίων για έφεση στην υπόθεση απάτης.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, κάνοντας λόγο για πολιτικό εγχείρημα και επισημαίνοντας τον κίνδυνο υπαναχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις και της έλευσης ενός τέταρτου Μνημονίου.

«Η Ελλάδα και οι αγορές» τιτλοφορεί άρθρο γνώμης η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας πολιτικό στοίχημα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου. Και σχολιάζει: «Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ είναι καλά νέα. Άσχετο αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».

Για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κάνει λόγο και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τη δανείσουν και πάλι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθενται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ' αρχάς, τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, πριν από λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα», λένε οι New York Times, επισημαίνοντας, ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας». Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει: «Αν και οι πωλήσεις ομολόγων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει στις επώδυνες πολιτικά αλλαγές, καθώς τα προγράμματα διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος. Κι ούτε είναι έτοιμοι οι πιστωτές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ανακούφιση στο βουνό του χρέους. Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, έχει επικαλεστεί ως λόγο για να μην κάνει περισσότερα τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης στην προώθηση αλλαγών».

«Η πώληση ομολόγων 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους της», είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian. «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο, στο 180%. Και μολονότι η άντληση 3 δισ. ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης Capital Economics: ''Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον τον επόμενο Αύγουστο''», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους Financial Times, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές. Σημειώνει ωστόσο ότι η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου. Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί, τονίζει η εφημερίδα.

Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο επισημαίνουν οι Financial Times. Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Θα ήταν επίσης μια προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ευελπιστεί η Αθήνα.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ