ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΝΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ο ι Έλληνες πέρασαν από ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής την τελευταία οχταετία και κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα δημοσιονομικ...

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΜΕ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ


Άκαρπη απέβη η συνάντηση αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να επιτίθεται στον υπουργό και να ζητεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας που έχει προαναγγείλει, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων. Όπως είπε, σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσδιοριστεί ο αριθμό τους, προσθέτοντας πως εκτιμά πως θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης αν η ΠΟΕ ΟΤΑ φτάσει στα άκρα, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι ελπίζει να μην φτάσει στα άκρα, διότι ο καθένας πρέπει να στέκεται στο ύψος των ευθυνών του. «Δεν μπορεί αυτή η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία με τη στάση της να αγνοήσει ότι αντικειμενικά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις των μέχρι τώρα εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων» συμπλήρωσε.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη - «Ανίκανος ο ΥΠΕΣ»
Η ομοσπονδία από την πλευρά της έδωσε νέο ραντεβού την Πέμπτη στις 09:00 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, με τον πρόεδρό της να αναφέρει ότι επιδιώκεται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, γιατί, όπως είπε, ο υπουργός Εσωτερικών, κρίνεται ανίκανος να διαχειριστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Σκουρλέτης, απορρίπτοντας μέσα σε πέντε λεπτά την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποκάλεσε την ομοσπονδία μαϊντανούς των καναλιών, ενώ τον κατηγόρησε ότι έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, καθώς και ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων.

Νωρίτερα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σημειώθηκε μικροένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησε να εισέλθει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια πάντως τα πνεύματα ηρέμησαν και αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας εισήλθε στο υπουργείο για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.Τι λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ομοσπονδία κατέθεσε σε δημόσιο διάλογο τη δική της πρόταση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει τη νομοθετική πρόταση του ΥΠΕΣ. Όπως υποστηρίζει: 
  1. Καμία διασφάλιση δεν παρέχει στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. Σημειωτέον, ότι στην προταθείσα διάταξη δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ δεν εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον όριο ηλικίας για την πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας, που είναι το 45ο έτος. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού.
  2. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στην διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει, ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς. Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή την διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν την θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.
  3. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός, που φαίνεται να διαγράφεται πίσω από την διάταξη είναι η δρομολόγηση της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού εάν τελικώς δεν καταστεί εφικτή η άμεση προκήρυξη των θέσεων και η παραμονή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (ενδεχομένως μέσω μίας νέας κρίσης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε ο κάθε Δήμος μπορεί να επικαλεστεί, ότι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μονόδρομο.
  4. Οι χρόνοι, που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο, που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων.
  5. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ