ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης
Σε δύο φάσεις θα εκταμιευτεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο σημερινό newsletter του ESM, το οποίο υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εθνικών διαδικασιών, και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της οικονομικούς πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων του Ιουλίου, θα συμβάλλει στην πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ταμειακού «μαξιλαριού». «Οι εξελίξεις της β’ αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προετοιμασίες για τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.
Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. ****** Σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών θα πραγματοποιήσει στο Λονδίνο το επόμενο διήμερο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά και τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, έχει διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΠΑΤΗ Ή ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟ «TOO GOOD TO BE TRUE»?

Για μια επιχειρηματικότητα που στηρίζεται στο άνοιγμα νέων αγορών και την καινοτομία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
«Περάσατε από συμπληγάδες και αντέξατε. Τώρα πρέπει να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τα εμπρός», τόνισε. Όπως είπε, η χώρα έχει χάσει 2,5 χρόνια, με μια κυβέρνηση που αρνείται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Η κυβέρνηση ψήφισε με τους «153» ένα πακέτο που ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο και δεσμεύει τη χώρα και μετά το 2018. Στο Eurogroup δεν δόθηκε φύλλο πορείας για ένταξη της χώρας στο QE, παρότι ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε θετικές εξελίξεις με «το too good to be true». Ηταν άλλη μια απάτη ή αυταπάτη; αναρωτήθηκε.

Αυτοί που κυβερνούν δεν είναι αξιόπιστοι, δεν έχουν λόγο και αυτό το ξέρουν εντός και εκτός Ελλάδος, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελάφρυνση του χρέους και το QE είναι εθνική προτεραιότητα. Δεν αποτελεί η ανικανότητα της κυβέρνησης άλλοθι για τους δανειστές, συμπλήρωσε. Για να μείνει στην εξουσία η κυβέρνηση πήρε τα χειρότερα μέτρα. Αντί να καλύψει το κενό αξιοπιστίας που δημιούργησε, με μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό στην ανάπτυξη. Πέτυχαν τα πλεονάσματα αλλά πλήγωσαν την οικονομία. Τα υψηλά πλεονάσματα έδωσαν άλλοθι να λένε κάποιοι ότι μπορεί να συνεχίσει να τα παράγει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του ΑΕΠ, κάτι που δεν είναι εφικτό. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για νέα διαπλοκή με αφορμή την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ και τόνισε ότι θα τους βρουν απέναντι.

Χρειάζονται επενδύσεις ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες. Αντίθετα προσπαθεί να χτίσει ένα νέο πελατειακό κράτος. Αυτό καταδικάζει την Ελλάδα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εμείς θα πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος να περάσουμε την κρίση. Θα πείσουμε και τους επιχειρηματίες ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στη χώρα. Η χώρα μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό χρειάζεται μετασχηματισμό της οικονομίας προς την υψηλή τεχνολογία και την εξωστρέφεια. Χρειάζονται μερίδια 20% του ΑΕΠ στις επενδύσεις και 40% στις εξαγωγές. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν 120.000 θέσεις εργασίας. Οι συνολικές επενδύσεις σήμερα είναι 20 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο όσων ήταν προ κρίσης. Χρειάζονται μεγάλης κλίμακας επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Η οικονομία παραμένει κλειστή και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ χειροτέρεψαν την κατάσταση.

Οι τέσσερις κινήσεις

1) Θετικό σοκ εμπιστοσύνης με εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις τους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησης.

2) Ενίσχυση ρευστότητας στην οικονομία με επιστροφή καταθέσεων και καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

3) Μείωση φορολογικού βάρους και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, με μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ. Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα συνδυαστούν με αυστηρούς ελέγχους.

4) Τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιθετική προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ.

Υψηλή προτεραιότητα είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζεται αύξηση προστιθέμενης αξίας με προϊόντα που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και άνοιγμα σε νέες αγορές. Προανήγγειλε την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου παρεμβάσεων και τόνισε ότι θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των επιχειρηματιών.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σελίδα του Σάββα Ρομπόλη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ