ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ QE

Την πεποίθηση ότι μέχρι τις αρχές του Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάτι που θα δώσει ώθηση τόσο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εκφράζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης ΠαπαδημητρίουΕκτιμά ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσθέτει ότι, παρότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα δεν είναι μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, το 2017 θα είναι χρόνος πραγματικής ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για όσα προβλέπονται σε σχέση με τη ΔΕΗ στην πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για τα ενεργειακά, δηλαδή, η μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, ο κ. Παπαδημητρίου απαντά ότι: «Η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ», αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν άφησε πολλά περιθώρια.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουμε αύξηση πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη. Σε επίπεδο δεικτών βλέπουμε την ανάπτυξη να έρχεται, αλλά στην πραγματική οικονομία δεν τη βιώνουμε. Πότε αναμένετε να δούμε ανάπτυξη, που να αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία;

Η πραγματική οικονομία δείχνει μερικά θετικά σημεία. Δεν είναι αυτά που περιμένουμε, περιμένουμε πολύ περισσότερα, και αυτός ο χρόνος, το 2017, θα είναι ένας χρόνος πραγματικής ανάπτυξης. Υπάρχει μια αύξηση της απασχόλησης, όχι όσο περιμέναμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό έγινε παρόλο που δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση και υπήρχε ακόμα αβεβαιότητα.
Τώρα που υπάρχει συμφωνία, η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση, τα δάνεια θα είναι πιο προσιτά, γιατί τα επιτόκια πιστεύουμε ότι θα είναι μικρότερα, μιας και τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε στην επέκταση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό, τουλάχιστον από τις συναντήσεις που έχω μέχρι τώρα, και είναι πάρα πολλές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα χρονοδιαγράμματα για το πότε αναμένεται να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και να κλείσει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση;

Σε αυτό που προσανατολιζόμαστε είναι ότι στις 22 του μηνός θα υπάρχει απόφαση στο Εurogroup, μην ξεχνάτε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για διευθέτηση και ελάφρυνση του χρέους και πιστεύουμε ότι στις 22 του Μαΐου θα έχουμε μία τελική συμφωνία. Αυτό θα επιτρέψει αμέσως, μία εβδομάδα μετά ή σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση αναμένεται στις αρχές του Ιουνίου.

Περιοδεύσατε στη Δυτική Μακεδονία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το 40% των λιγνιτικών μονάδων κι ορυχείων της ΔΕΗ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Θεωρείτε ότι όντως απελευθερώνει την αγορά ενέργειας αυτή η κίνηση; ΄Εχει ληφθεί κάποια απόφαση σε σχέση με το ποιες μονάδες θα πωληθούν; Η Πτολεμαΐδα 5, για παράδειγμα, θα πωληθεί;

Όπως γνωρίζετε, αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό που ξέρω, φυσικά, είναι ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αλλά η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια... Αυτή η συμφωνία θα αφήσει επίσης τη ΔΕΗ να προσφέρει ηλεκτροδρότηση που παράγει η ίδια και όχι αυτή που αγοράζει από άλλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρατε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε ποιους κλάδους της οικονομίας είναι πιο ενισχυμένο;

Με βάση τα αιτήματα στον νέο αναπτυξιακό νόμο, παραπάνω από το 50% αυτών αφορούν στη βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και αυτό φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που είναι πάρα πολλές και χρειάζονται χρηματοδότηση. Έχουμε καινούργια εργαλεία, με το ταμείο συμμετοχών, στο οποίο συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ιδιώτες επενδυτές. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι κι αυτός ο κλάδος, των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, ιδίως στην πληροφορική και τα logistics, θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, που θα είναι περισσότερο βασισμένο στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Επίσης, ο τουρισμός δεν παύει να είναι η πρωταθλήτρια υπηρεσία για τις εξωτερικές μας συναλλαγές.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ