ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

BLOOMBERG: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΙΣΩΣ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Οι τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα είναι το κλειδί ώστε να κερδίσει μια ελάφρυνση του χρέους που θα απελευθερώσει από τα χρόνια των συγκρατημένων επενδύσεων και τελικά θα βάλει τέλος στην οικονομική κρίση; Ή η λιτότητα θα συντρίψει την οικονομία και θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης; Το παραπάνω δίλημμα θέτει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Συνεχίζοντας, εξηγεί ότι μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι βουλευτές την Πέμπτη ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές, για να διατηρήσουν τα δάνεια διάσωσης και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. «Ο κίνδυνος είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν την οικονομία τόσο πολύ, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος, οι περικοπές συντάξεων και οι φορολογικές αυξήσεις θα σφίξουν περαιτέρω τη θηλιά», τονίζει το Bloomberg.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα στο πρακτορείο. «Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις δυνάμεις που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Αν η Ελλάδα λάβει μια αρκετά ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της της Ευρωζώνης, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και να επιτρέψει να γίνουν επενδύσεις πραγματική οικονομία Μια τέτοιου είδους συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι ελληνικές αγορές σημείωσαν ράλι αυτό το μήνα μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ, γράφει το Bloomberg τονίζοντας ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα μέχρι την επίτευξη αυτής της συμφωνίας ευθύνεται για την εκ νέου διολίσθηση της χώρας σε ύφεση και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2017 σε 1,8% από 2,7% προηγουμένως».

Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, μια συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα και τον ΟΔΔΗΧ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει επιτυχώς στις αγορές. Αυτό θα πυροδοτήσει ροή ξένων επενδύσεων από όσους κυνηγούν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από το δυνητικό. «Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα υφεσιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων» τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank Εργασίας και συνέχισε: «Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί περισσότερο από ένα καλύτερο οικονομικό και οικονομικό κλίμα, από τη συμμετοχή στο QE και από τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι ήλπιζε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε την Πέμπτη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια από το 2018, κάτι που το ΔΝΤ αμφισβητεί λέγοντας πως θα έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, εάν τελικά επιτευχθεί.

Το Bloomberg ενημερώνει και για τα αντίμετρα, τονίζοντας όμως ότι αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού. Όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι αυτή υποστηρίζει πως οι στόχοi θα επιτευχθούν, παραπέμποντας στις υπεραποδόσεις της περυσινής χρονιάς όπου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ και ως απόδειξη ότι το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο. Από την πλευρά του πάντως ο Ηλίας Λέκκος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, δεν πείθεται, σημειώνει το δημοσίευμα συνεχίζοντας με δήλωσή στην οποία αναφέρει: «Δεν υπάρχει προηγούμενο για μη πετρελαιοπαραγωγική χώρα να εμφανίζει συστηματικά για μία περίοδο πολλών ετών πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ». Όπως σημείωσε: «Κάτι τέτοιο ή δεν θα επιτευχθεί ή θα επιτευχθεί με κόστος μια τεράστια ύφεση».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ