ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

1η Μαίου 1976: Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σκοτώνεται ο ανεξάρτητος Βουλευτής και αντιστασιακός Αλέκος Παναγούλης. Είχε γεννηθεί στις 2 Ιουλίου του 1939.Ο θάνατός του είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε σκοτωθεί ο Παναγούλης πολλά θα ήταν διαφορετικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Παναγούλης ήταν μια ηρωϊκή μορφή της αντίστασης κατά της χούντας!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργία Πρωτομαγιάς: Αλαλούμ με το Μετρό

Ν έες αλλαγές προκύπτουν από τις αποφάσεις των εργαζομένων σχετικά με τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην απεργία της Πρωτομαγιά...


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ενημερώνουμε το αναγνωστικό μας κοινό, ότι λόγω της σημερινής πανεργατικής απεργίας για την Πρωτομαγιά, και των πηγών μας που συμμετέχουν σ΄ αυτήν, η ιστοσελίδα μας δεν θα ενημερώνεται - Χρήσιμες πληροφορίες για την σημερινή ημέρα, στην παραπάνω δημοσίευσή μας. «Ες αύριον τα σπουδαία»! Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγια!

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η «ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της από την Ε.Ε. αυτό το μήνα, το υπόλοιπο μπλοκ εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα χαλαρότερων δεσμών μεταξύ των 27 που θα παραμείνουν, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street JournalΣύμφωνα με την εφημερίδα, στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για πρώτη φορά «μίλησε» για την πιθανότητα το μπλοκ να επιστρέψει  κάποιες εξουσίες και δικαιοδοσίες στις εθνικές κυβερνήσειςΑυτές μπορεί περιλαμβάνουν διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα το ότι οι Βρυξέλλες δεν θα «αστυνομεύουν» την κρατική χρηματοδότηση των εταιριών ή άλλες κινήσεις που ουσιαστικά θα «απογυμνώσουν» την Ε.Ε. και θα την καταστήσουν και πάλι απλά μια κοινή αγορά.

Η WSJ διευκρινίζει πως αυτά είναι δύο από τα πέντε σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η Ε.Ε. το 2025. Η διάλυση της Ε.Ε., πάντως, δεν ήταν μεταξύ αυτών των σεναρίων. Ωστόσο με πολλές κυβερνήσεις να διστάζουν να μεταβιβάσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες, οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει και πάλι να συζητούν για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα προχωρήσουν προς μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση σε όλα τα πεδία, αλλά θα αφήσουν στα υπόλοιπα μέλη την ελευθερία να διαλέξουν τους τομείς της πολιτικής στους οποίους θέλουν στενότερους δεσμούς.

Μια τέτοια προσέγγιση είχε στο παρελθόν απορριφθεί από τους φίλα προσκείμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επιθυμούσαν να δουν το μπλοκ να πορεύεται προς πολιτική ένωση. Τώρα το σενάριο αυτό φαίνεται πως υποστηρίζεται ακόμη και από εδώ και χρόνια φεντεραλιστές, όπως ο Ζαν Κλωντ ΓιούνκερΟ επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε, ακόμη, στην προοπτική οι χώρες να είναι ελεύθερες να μην συμμετέχουν σε περαιτέρω ολοκλήρωση, διατηρώντας ταυτόχρονα την επιλογή να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τα άλλα μέλη αργότερα. Ο Γιούνκερ υπερτόνισε τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της φορολογίας και των κοινωνικών ζητημάτων, ως σημεία στα οποία η γενική συναίνεση των 27 έχει αποδειχθεί σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί και «συνασπισμοί προθύμων» μπορεί να προκύψουν αντ’ αυτής.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η ιδέα να υπάρχουν διάφορες «τροχιές» χωρών στους κόλπους της Ε.Ε., βάσει της προθυμίας τους να μεταβιβάσουν κυριαρχία σε διάφορες πολιτικές, δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ποτέ δεν έχει υιοθετηθεί. Η έκθεση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σηματοδοτεί μια μεταστροφή από την παράδοση και αντανακλά την όλο και πιο φανερή πραγματικότητα πως τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κινήματα έχουν αναδιαμορφώσει τον πολιτικό διάλογο ενόψει επικείμενων εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Στην προσπάθειά του να προσφέρει «τροφή για σκέψη» ενόψει της συνάντησης των 27 Ευρωπαϊκών ηγετών στη Ρώμη αυτό το μήνα, το κείμενο κάνει επίσης αναφορά και στο φεντεραλιστικό σενάριο, κατά το οποίο μεταξύ άλλων το μπλοκ δρα ως μονάδα στη διεθνή σκηνή.

Ο Γιούνκερ δεν υποστηρίζει κανένα από τα αυτά τα σενάρια, στην προσπάθειά του να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ κρατών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ολοκλήρωση, και των πιο ευρωσκεπτικιστικών κυβερνήσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη που θέλουν να δουν την εξουσία τους να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, τα πέντε σενάρια αποφεύγουν οποιαδήποτε αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, κάτι που θα έπαιρνε χρόνια και για το οποίο καμία κυβέρνηση δεν έχει όρεξη.

Πάντως, διπλωμάτες που προετοιμάζονται για σύνοδο στη Ρώμη, αναμένουν να προκύψει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ως ο συμβιβασμός στον οποίο όλοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, αρκεί να παραμείνει αόριστος. «Η ιστορία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι θα υπάρξει μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων και δεν θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη στα ίδια στάδια ολοκλήρωσης», επεσήμανε τον περασμένο μήνα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, ενίσχυσε αυτό το μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ευέλικτη ένωση, αναδιαμορφωμένη, ενωμένη, όπου διαφορετικές αποχρώσεις ολοκλήρωσης μπορούν να συνυπάρχουν επιτυχώς».

Ο Μαλτέζος ομόλογός του, Τζόζεφ Μούσκατ, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι: «Αν ο μοναδικός τρόπος να μείνουμε ενωμένοι είναι να μην κάνουμε τίποτα, τότε είναι καλύτερο να μην είμαστε τόσο ενωμένοι και να κάνουμε κάτι». Τα προβλήματα, ωστόσο, θα αρχίσουν μόλις οι ηγέτες αρχίσουν να καταπιάνονται με τις λεπτομέρειες. Η περίπτωση της μετανάστευσης αποτελεί ένα παράδειγμα, αφού η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να βασιστεί στην προθυμία των χωρών να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, κάτι το οποίο η κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχει αρνηθεί να κάνει.

«Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι, επίσης, ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση σε κάποιες χώρες να επανεξετάσουν το μπλοκάρισμα κάποιων πολιτικών, ιδιαίτερα τώρα που η Ε.Ε. πιέζεται από το Brexit και τον Τραμπ», συμπλήρωσε ο Γιάννης Εμμανουηλίδης του European Policy Center, ένα think tank με έδρα στις Βρυξέλλες. «Αυτή δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά είναι η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει η ετοιμότητα για να γίνει ένα άλμα προς μεγάλη ολοκλήρωση», πρόσθεσε.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ