ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε κανένας στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει. Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών η Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Επικαλέστηκε δε και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών.

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε. Όπως είπε το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα μέτρο κακού μέτρου θα υπάρξει αντίμετρο. Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα; αναρωτήθηκε αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα.

Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016. Σημείωσε ότι το Ταμείο έπεσε έξω σχεδόν 3% του ΑΕΠ στις προβλέψεις του για την περσινή χρονιά και γι’ αυτό τώρα μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτραΤο δεύτερο κομμάτι είναι ότι ως το Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «πισωγύρισμα». Τώρα λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Για την αρχή τις επεκτασιμότητας η επιτροπή είπε ομόφωνα ότι πρέπει να επιστρέψει. Αυτό δεν θα το είχαμε αν κλείναμε το Δεκέμβρη. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή.
Το τρίτο θέμα είναι το πρόγραμμα για την ανεργία για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό, το λέω κάθε φορά, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε αντίμετρα.

Εκτίμησε επίσης ότι οι θεσμοί θα μείνουν περίπου 10 ημέρες και στόχος είναι ως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου θα έχει κλείσει στο SLA και εκεί θα πιστοποιηθεί ότι υπάρχει «προσωρινή συμφωνία» γιατί τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως λένε και οι δανειστές. Φτάσαμε εκεί που θέλαμε ως προς τη διαδικασία, όλα συμφωνηθούν ως ένα πακέτο στο οποίο θα τοποθετηθούν όλοι. Θα κλείσει το SLA, η συζήτηση για τα αντίμετρα και θα δούμε ποια θα είναι η αποσαφήνιση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και ποια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ