ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Λαγκαρντ: Η Αθηνα θα παραμεινει υπό επιτηρηση

Λαγκαρντ: Η Αθηνα θα παραμεινει υπό επιτηρηση
Σε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο από τα μνημόνια. «Όλα είναι πιο δύσκολα στην Ελλάδα», σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» λέει η κ. Λαγκάρντ.

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

EURASIA GROUP: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Δεν αποκλείονται οι εκλογές
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βλέπει το γνωστό think tank Eurasia καθώς επισημαίνει πως το Eurogroup του Δεκέμβρη, που αποτελούσε μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, δεν απέφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα. «Οι διάφοροι πρωταγωνιστές παραμένουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο», σημειώνει το Eurasia Group σε τελευταία έκθεσή του, αναφέροντας πως η γερμανική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί από την απαίτηση να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αρνείται να συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τη συμφωνηθείσα στο Eurogroup της 25ης Μαϊου.


Το ΔΝΤ από πλευράς του θεωρεί την απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% μη ρεαλιστική και σε κάθε περίπτωση αδύνατον να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα.  Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, καθυστερώντας ιδιαίτερα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, αρνείται να προβεί στην υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας όσο δεν υπάρχει συμφωνία από πλευράς των δανειστών, σημειώνει το think tank.

Με δεδομένη τη διαφωνία από πλευράς των θεσμών, αλλά και την οριακή πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης, το Eurasia Group θεωρεί απίθανο το να καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup του Ιανουαρίου. Δίνει μεγάλη βαρύτητα όμως στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και στα Euroworking Group, σημειώνοντας πως διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας και στη σύγκλιση απόψεων.

Ισχυρά κίνητρα

Παρότι το think tank διαβλέπει σημαντικές διαφωνίες στους επιδιωκόμενους στόχους, σημειώνει πως όλες οι πλευρές θέλουν να επιτύχουν συμφωνία, καθώς έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν κάθε τύπου αποσταθεροποίηση. Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει τις εκλογές, τις οποίες «σίγουρα θα έχανε», όπως σημειώνει το think tank. Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μία νέα κρίση για το ευρώ, ενώ το ΔΝΤ προσπαθεί να διατηρήσει τη θεσμική του δύναμη.

Μεγάλη σημασία δίνει στον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς, όπως αναφέρει στην αναφορά του, η συμμετοχή του θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη Γερμανία, η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση και στην Κομισιόν, και θεωρεί το ΔΝΤ τον μόνο αξιόπιστο «παίχτη» στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέοςΠεριμένοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική για να εκφέρει οριστική κρίση, το Eurasia Group διαβλέπει πως η συμφωνία πιο πιθανό να επέλθει στα μέσα του έτους.

Εκλογές;

Αλλαγή τακτικής από πλευράς Αλέξη Τσίπρα παρατηρεί το Eurasia Group, σημειώνοντας πως η θέση του έχει καταστεί ολοένα και πιο δυσχερής το τελευταίο διάστημα. Το think tank δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Τσίπρας να επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως σημειώνει, είναι βέβαιο πως θα χάσει τις εκλογές, αλλά θα περιορίσει τις απώλειές του, συντηρώντας την ελπίδα να ανακάμψει σε επόμενη αναμέτρηση.

Το Eurasia Group παρουσιάζει ως πιθανότερο σενάριο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο, παρά τη ρητή δήλωση της κυβέρνησης πως δεν θα προσφύγει σε εκλογές έως το 2019.
Παράλληλα, σημειώνει πως η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μίκρυνε σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη συμφωνίας θα δώσει μία νέα πνοή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντάς της έτσι παραπάνω χρόνο.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από την ''Καθημερινή''

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ