ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων

Ασκησεις επι τεσσαρων μνημονιακων κειμενων
Επί των τεσσάρων βασικών μνημονιακών κειμένων θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική ομάδα. Αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο «κουαρτέτο» τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων που βρίσκονται στα χέρια της πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.
Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.
Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επί περίπου τέσσερις ώρες, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

EURASIA GROUP: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Δεν αποκλείονται οι εκλογές
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βλέπει το γνωστό think tank Eurasia καθώς επισημαίνει πως το Eurogroup του Δεκέμβρη, που αποτελούσε μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, δεν απέφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα. «Οι διάφοροι πρωταγωνιστές παραμένουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο», σημειώνει το Eurasia Group σε τελευταία έκθεσή του, αναφέροντας πως η γερμανική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί από την απαίτηση να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αρνείται να συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τη συμφωνηθείσα στο Eurogroup της 25ης Μαϊου.


Το ΔΝΤ από πλευράς του θεωρεί την απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% μη ρεαλιστική και σε κάθε περίπτωση αδύνατον να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα.  Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, καθυστερώντας ιδιαίτερα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, αρνείται να προβεί στην υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας όσο δεν υπάρχει συμφωνία από πλευράς των δανειστών, σημειώνει το think tank.

Με δεδομένη τη διαφωνία από πλευράς των θεσμών, αλλά και την οριακή πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης, το Eurasia Group θεωρεί απίθανο το να καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup του Ιανουαρίου. Δίνει μεγάλη βαρύτητα όμως στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και στα Euroworking Group, σημειώνοντας πως διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας και στη σύγκλιση απόψεων.

Ισχυρά κίνητρα

Παρότι το think tank διαβλέπει σημαντικές διαφωνίες στους επιδιωκόμενους στόχους, σημειώνει πως όλες οι πλευρές θέλουν να επιτύχουν συμφωνία, καθώς έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν κάθε τύπου αποσταθεροποίηση. Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει τις εκλογές, τις οποίες «σίγουρα θα έχανε», όπως σημειώνει το think tank. Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μία νέα κρίση για το ευρώ, ενώ το ΔΝΤ προσπαθεί να διατηρήσει τη θεσμική του δύναμη.

Μεγάλη σημασία δίνει στον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς, όπως αναφέρει στην αναφορά του, η συμμετοχή του θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη Γερμανία, η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση και στην Κομισιόν, και θεωρεί το ΔΝΤ τον μόνο αξιόπιστο «παίχτη» στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέοςΠεριμένοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική για να εκφέρει οριστική κρίση, το Eurasia Group διαβλέπει πως η συμφωνία πιο πιθανό να επέλθει στα μέσα του έτους.

Εκλογές;

Αλλαγή τακτικής από πλευράς Αλέξη Τσίπρα παρατηρεί το Eurasia Group, σημειώνοντας πως η θέση του έχει καταστεί ολοένα και πιο δυσχερής το τελευταίο διάστημα. Το think tank δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Τσίπρας να επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως σημειώνει, είναι βέβαιο πως θα χάσει τις εκλογές, αλλά θα περιορίσει τις απώλειές του, συντηρώντας την ελπίδα να ανακάμψει σε επόμενη αναμέτρηση.

Το Eurasia Group παρουσιάζει ως πιθανότερο σενάριο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο, παρά τη ρητή δήλωση της κυβέρνησης πως δεν θα προσφύγει σε εκλογές έως το 2019.
Παράλληλα, σημειώνει πως η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μίκρυνε σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη συμφωνίας θα δώσει μία νέα πνοή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντάς της έτσι παραπάνω χρόνο.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από την ''Καθημερινή''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

WOMENS...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

LIFE

ΜΑΜΑ 365