ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργία Πρωτομαγιάς: Αλαλούμ με το Μετρό

Ν έες αλλαγές προκύπτουν από τις αποφάσεις των εργαζομένων σχετικά με τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην απεργία της Πρωτομαγιά...

Τέμπη: Μήνυση ονομαστικά κατά Μητσοτάκη και πολιτικών καταθέτουν συγγενείς των θυμάτων. ***** Eurostat: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% - Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη. ***** Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων για Μάτι: Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη. ***** Δικαστική απόφαση για το Μάτι: Άμεσα η καθαρογραφή της. ***** Στ. Κασσελάκης: Κοινωνική ανάγκη η ανατροπή στις ευρωεκλογές - Ο κόσμος κουράστηκε με την αλαζονεία του 41%. ***** Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία για ομήρους και εκεχειρία.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Η στάση μας στο θέμα του Μαρινόπουλου ήταν απόλυτα σύμφωνη με την άποψη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά το σάλο που ξέσπασε από τη στάση που κράτησε το Δημόσιο στην εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της ''Μαρινόπουλος Α.Ε.'' στο άρθρο 99. Σημειώνεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τάχθηκε εναντίον της αίτησης υπαγωγής της ''Μαρινόπουλος Α.Ε.''  σε προστασία από τους πιστωτές, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Μαξίμου για στήριξη βιώσιμης λύσης για την εταιρία, με γνώμονα τη διάσωση των θέσεων εργασίας αλλά και τον περιορισμό, όσο αυτό είναι δυνατόν, των δυσμενών επιπτώσεων για τους χιλιάδες προμηθευτές/πιστωτές της ''Μαρινόπουλος Α.Ε.''  και την ευρύτερη αγορά. Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου χρέωναν ξεκάθαρα την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζοντας ότι εξετάζεται το πώς θα μπορούσε να αλλάξει εκ των υστέρων η τοποθέτηση του Δημοσίου.
Στην ανακοίνωσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επισημαίνει τα εξής: 

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για τη στάση του Δημοσίου, όπως διατυπώθηκε στο δικαστήριο, στο ζήτημα της υπαγωγής ή μη των εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου στις ρυθμίσεις των άρθρων 99 και 103 του Πτωχευτικού Κώδικα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γίνονται γνωστά τα εξής: οι σχετικές αιτήσεις κοινοποιήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του Ν.Σ.Κ. τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 30-6-2016, και διαβιβάστηκαν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διατυπώσουν άποψη για τη στάση, θετική ή αρνητική, του Δημοσίου επί του αιτήματος των παραπάνω εταιρειών, κατ΄εφαρμογή της υπ΄αριθμ. 1068/3-4-2013 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών. Όλες οι υπηρεσίες διατύπωσαν εγγράφως τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, 30-6-2016, και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, 1-7-2016, θέση κατά των αιτήσεων. Ως εκ τούτου, η στάση των μελών του Ν.Σ.Κ. κατά τη συζήτηση των υποθέσεων ήταν απόλυτα σύμφωνη με την άποψη των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανακληθεί, καθώς και με τις κείμενες διατάξεις του Οργανισμού Λειτουργίας του Ν.Σ.Κ. (ν. 3086/2002)».

Σημειώνεται ότι μέσα στο συνολικό πανδαιμόνιο φαίνεται ότι προέκυψε και γλωσσικό ολίσθημα στην επικοινωνία των εκπροσώπων του Δημοσίου με τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ το ποσό των οφειλών. Οι οφειλές είναι 50 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται και στην αίτηση της ''Μαρινόπουλος Α.Ε.'' 

Προστασία μεν, αλλά «μερική» προσέφερε πάντως το Πρωτοδικείο στη ''Μαρινόπουλος Α.Ε.'' , γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις σε ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα διάσωσης. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η''Μαρινόπουλος Α.Ε.'', η απόφαση προσφέρει κατ αρχάς μια «ανάσα» προκειμένου να εξευρεθεί λύση από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς φορείς. Κι αυτό είναι αναμφίβολα στα θετικά, όχι μόνο τη λειτουργία της εταιρίας και τους εργαζόμενους, αλλά και έναν μεγάλο τομέα της οικονομίας, που κινδυνεύει με «ντόμινο».

Ωστόσο, πέρα από τα θετικά, υπάρχουν και αρνητικά. Και τούτο καθώς, η προσωρινή ως την οριστική εκδίκαση, προστασία που προσέφερε το πρωτοδικείο στη ''Μαρινόπουλος Α.Ε.''  αποδεικνύεται μερική. Πέρα από τους εργαζόμενους με τους οποίους είχε γίνει άλλωστε πρωθύστερη συμφωνία από την ίδια την εταιρία, εξαιρούνται οι μισθώσεις ακινήτων, ενώ δεν δόθηκε στην εταιρία η ευχέρεια χρήσης ενός κατασχεμένου λογαριασμού με ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώΗ εξαίρεση των μισθωμένων ακινήτων έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ανοίγει το δρόμο για αναγκαστικές κινήσεις και διεκδίκηση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, θίγοντας το δίκτυο καταστημάτων. Κατά συνέπεια παρότι ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα δώσουν χρόνο, υπάρχουν άλλοι που ίσως σπεύσουν να διεκδικήσουν πίσω τα ακίνητα τους,. Ιδίως αν εκτιμούν ότι θα βρουν άμεσα νέους ενοικιαστές.

Με τη σειρά του, το γεγονός ότι ο λογαριασμός καταθέσεων δεν μπορεί να κινηθεί, σημαίνει, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ότι η ''Μαρινόπουλος Α.Ε.''  ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα δυσκολίες στην πληρωμή των εργαζομένων, καθώς της αποστερεί μεγάλο μέρος των μετρητών που είχε στη διάθεση της. Άγνωστό εξ άλλου παραμένει το πώς ακριβώς θα αποκτήσει γενικότερα κεφάλαιο κίνησης στο επόμενο διάστημα η εταιρία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν πολλοί προμηθευτές που θα δώσουν πίστωση υπό το φως των όσων έχουν συμβεί. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς η κανονική λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων, απαιτεί ποσό της τάξεως των 500-600.000 ευρώ ημερησίως, δηλαδή πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησαν ορισμένες φήμες στην αγορά ότι η ''Σκλαβενίτης Α.Ε''. θα δεχόταν να εφοδιάσει με προϊόντα και τα καταστήματα της ''Μαρινόπουλος Α.Ε.''. Απολύτως έγκυρες πηγές που μετέδωσε το Euro2day.gr, αναφέρουν ωστόσο, ότι η ''Σκλαβενίτης Α.Ε''  δεν προτίθεται να προμηθεύσει προϊόντα, ούτε και να παράσχει χρηματοδότηση εφόσον δεν έχει προηγηθεί πλήρης συμφωνία με τη ''Μαρινόπουλος Α.Ε.'', τις τράπεζες κ.λπ., στα πρότυπα της επίσημης επιστολής που έστειλε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι ανέμεναν μεν ότι το δικαστήριο δεν θα δεχθεί, ειδικά στα πλαίσια μιας προσωρινής διαταγής, να απελευθερώσει τον καταθετικό λογαριασμό της''Μαρινόπουλος Α.Ε.'', δεν ανέμεναν όμως την εξαίρεση των μισθωμάτων για ακίνητα.
Εν ολίγος η απόφαση του Πρωτοδικείου, δίνει μεν ένα περιθώριο, από την άλλη πλευρά όμως αυξάνει σημαντικά την ήδη υψηλή πίεση για εύρεση γρήγορης λύσης με τον Σκλαβενίτη ή όποιον άλλο «λευκό ιππότη» θα μπορούσε να προκύψει.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από το Euro2Day



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ