ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ. ***** Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε Δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων. ***** ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου». ***** Χρ. Καλλιάνος: Λάβρος κατά του ΕΣΥ - «Δεν υπάρχει Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουν καταλυθεί τα πάντα». ***** Διαδηλώσεις υπέρ του Σάντσεθ στη Μαδρίτη - Ζητούν να μην παραιτηθεί. ***** Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο για να «παραλύσει» τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Με νέο πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας θα συνοδευτεί η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία έρχεται μεν πιο κοντά, αλλά υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων και ειδικά του ασφαλιστικού και του φορολογικούΤα μηνύματα αυτά εστάλησαν χθες από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο και Ράσμους Ρούφερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά επιζητεί μια βιώσιμη λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα με λύσεις που απλώς «κλοτσούσαν τον τενεκέ πιο κάτω στον δρόμο». Σύμμαχος της Ελλάδας εμφανίζεται η αμερικανική πλευρά, με τον πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς να χαρακτηρίζει «κατεπείγον ζήτημα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους».



Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο κατά τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής στις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου και να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα το εισιτήριο συμμετοχής στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

«Θα πρέπει να δούμε τη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοστέλο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση στη διάρκεια αποπληρωμής των χρεών. Με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν ήδη αρκετές παραχωρήσεις που έχουν γίνει προς την ελληνική πλευρά». Από την άλλη, ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά το 2020 λόγω της υπερσυσσώρευσης δανειακών υποχρεώσεων, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εξομάλυνσης. 

Πρόκειται για τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου. Η Ελλάδα έχει λάβει 10ετή περίοδο χάριτος, γεγονός που της επιτρέπει για το 2015, το 2016 αλλά και τα επόμενα χρόνια να επιβαρύνεται με ένα σχετικά διαχειρίσιμο ποσό τόκων της τάξης των 6 δισ. ευρώ ετησίως. Από το 2020 και μετά το ποσό θα πάψει να είναι διαχειρίσιμο, καθώς η δαπάνη μόνο για τους τόκους θα εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 17 δισ. ευρώ. Γι' αυτό ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για να είναι προσιτές οι πληρωμές σε ετήσια βάση», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εξεταστούν επίσης οι κύκλοι του ΑΕΠ αλλά και των επιτοκίων αλλά και να ληφθούν υπ’ όψιν οι όποιες έκτακτες συνθήκες μπορεί να δημιουργηθούν».

Μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τη δοκιμασία των προαπαιτούμενων και του ασφαλιστικού. Ο  Ντ. Κοστέλο άναψε νέες «φωτιές» κατά την ομιλία του, με σημαντικότερες τις εξής:
  • Υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά των εργοδοτικών, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στη λίστα των 13 προαπαιτούμενων στην οποία ενέταξε το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μίλησε όμως και για το εργασιακό.
Έτσι τις επόμενες ημέρες κατά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, που προγραμματίζεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες πιέσεις για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Κατεπείγον ζήτημα

Για το ελληνικό χρέος μίλησε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, χαρακτηρίζοντας ως «κατεπείγον» ζήτημα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Μιλώντας και αυτός στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους είναι επιτακτική ανάγκη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: Ανθρωπιστικούς, λόγους σταθερότητας αλλά και ακεραιότητας της Ε.Ε. Ο κ. Πιρς τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά διαμετακομιστικό κόμβο για την ενέργεια και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια.
Αβάσιμες ανησυχίες

Από την πλευρά του, ο Ράσμους Ρούφερ της ΕΚΤ ζήτησε, μιλώντας και αυτός στο συνέδριο, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, να είναι και ο τελευταίος. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι αβάσιμες οι ανησυχίες ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom με πληροφορίες από την «Ναυτεμπορική» 



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ